Kultura
OD 3. DO 19.LIPNJA U ZAGREBU

Najhrabrije političke satire
koje ulaze u izravan dijalog
s našom stvarnošću
Objavljeno 17. svibnja, 2016.

Najveći domaći i regionalni festival specijaliziranoga teatra, Dani satire Fadila Hadžića, svoje će jubilarno, 40. izdanje početi 3. lipnja u Satiričkom kazalištu Kerempuh gostovanjem predstave Drame Slovenskoga narodnog gledališča iz Maribora “Zauvijek mladi” Erika Gedeona u režiji Sandyja Lopičića.

Dani satire jedinstven su festival u regiji koji u prvi plan postavlja najzanimljivija satirična ostvarenja u Hrvatskoj i regiji u protekloj sezoni. Ovogodišnja je izbornica dramaturginja Željka Udovičić Pleština od 59 prijavljenih odabrala 14 naslova, od kojih 13 u službenoj, a jedna izvan konkurencije.

U sklopu festivala bit će i druženje s kultnim bosanskohercegovačkim piscem scenarija i drama, književnikom, pjesnikom i novinarom Abdulahom Sidranom. Tematsko referiranje na politička zbivanja nit je koja povezuje kazališna ostvarenja ovogodišnjih Dana satire, a sve se prelama kroz oštru, ponekad političku oštricu ili širu komediografsku prizmu, ističe se u najavi. Gledatelji će tako imati priliku pogledati neke od najhrabrijih političkih satira koje ulaze u izravan dijalog s našom stvarnošću.

Publika će moći pogledati predstave “East West Centar Sarajevo” Narodnoga pozorišta Zenica, “Policija” Slawomira Mrožeka u izvedbi Satiričkoga kazališta Kerempuh i “Rodoljupce” u izvedbi Narodnoga pozorišta u Beogradu. Pred publiku će izići i Ansambl Béle Pintéra s Pintérovom predstavom “Naše tajne”, glumci riječkog HNK-a Ivana pl. Zajca s predstavom “Nad grobom glupe Europe” Sebastijana Horvata i Milana Markovića Mattisa, po motivima “Hrvatske rapsodije” Miroslava Krleže te Slovensko nacionalno gledališče iz Ljubljane s predstavom “Kralj Ubu”.

Bit će odigrani i “Maratonci trče počasni krug” Dušana Kovačevića (Kerempuh), “Demokracija!” Josifa Brodskog (Slovensko nacionalno gledališče iz Ljubljane), “Pijani” Ivana Viripaeva (Atelje 212), “Živjet ćemo bolje” Maje Hrgović (ZeKaeM i Kazališta Hotel Bulić), “Na kraju tjedna” Bobe Jelčića (HNK Zagreb), “Born to please” Saše Božića (SC Sveučilišta u Zagrebu, Kultura promjena, Teatar &TD, produkcija De facto i Art radionica Lazareti iz Dubrovnika) te izvan konkurencije “Slučaj Harms” (Teatar Komedija iz Skoplja).

Festival će završiti 19. lipnja dodjelom nagrada.(Hina)

Možda ste propustili...

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente

PROMOCIJA KNJIGE JULIJANE ADAMOVIĆ “OČE, AKO JESI” U KLUBU KNJIŽARE NOVA

Veličanstven roman o ženama i muškarcima

Najčitanije iz rubrike