Novosti
SPOTICANJE STRANKE POZNATE PO UNUTARSTRANAČKOJ STEZI

Sukobi s Mostom vode k novim potresima u HDZ-u
Objavljeno 16. svibnja, 2016.
Karamarko i Brkić jedan drugoga trebaju, kaže Maldini

Vezani članci

OPORBA KORISTI NEODGOVORNOST VLASTI

Cirkus u Saboru: Vladajući opet bez kvoruma, ostavke HDZ-ovih zastupnika

Nemoć HDZ-ovih zastupnika, posebice šefova njihova Kluba, da već tri tjedna osiguraju nužnu većinu u saborskim klupama, izvrgnula je vladajuće ruglu, a oporbi dala krila za tvrdnje kako nismo daleko od prijevremenih izbora.

Vladajući većinu ipak nisu izgubili, ali to svjedoči o nekim odnosima unutar najjače stranke koalicije te ozbiljno dovodi u upit autoritet predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, otprije načetog nesklonošću medija, a sada i dobro uzdrmanog aferom vezanom uz bivši poslovni odnos njegove supruge i konzultanta MOL-a. Kada ovih dana neslužbeno razgovarate s predstavnicima te stranke, jasno je da se nešto u svemu tome “valja iza brda”, ali što će se doista i dokotrljati do izbornog sabora te stranke nije lako pretpostaviti. To prije što Milijan Brkić, trenutno možda i najmoćniji pojedinac u HDZ-u, sigurno nije presretan što ih je premijer Tihomir Orešković obojicu djelomice osramotio (možda i pod utjecajem nevidljive ruke Mosta, kojemu je Brkić bio neprihvatljiv) nakon što ga je Karamarko javno imenovao HDZ-ovim kandidatom za ministra branitelja. No, Brkić je ovog vikenda najavio povratak u Sabor i preuzimanje vodstva u Klubu zastupnika. Budući da je Brkić zastupnički mandat u mirovanje stavio na svoj zahtjev, a ne zbog nespojive dužnosničke funkcije, ponovno ga može aktivirati tek šest mjeseci nakon što ga je umirovio, što znači tek od jeseni.

Stalni skandali

Politolog Pero Maldini kaže kako mu se čini da rast nervoze unutar te stranke ima više veze s njihovim ambivalentnim odnosom prema Mostu, gdje su jedni možda skloniji toj suradnji, a drugi ne, ali sve zajedno ih taj Most “užasno nervira”. Nezadovoljstvo oko odnosa s Mostom u koaliciji, međutim, prenosi se i u odnose u samoj stranci.

- To je očito malo neobična situacija za stranku kakav je HDZ, stranku poznatu po unutarstranačkoj stezi. I neobično je da je ona sada izostala. A izostala je vjerojatno zato što je, nakon što se ova vlast ovako tegobno sastaje, cijelo vrijeme pod pritiskom oporbe i javnosti zbog skandala koji se događaju. Te skandale s jedne strane fabricira oporba, a s druge strane, oni su stvarni, realni. I ovaj sadašnji, u kojemu je Karamarko očito glavni akter. Sasvim sigurno da su to sve stvari koje oslabljuju unutarstranačku koheziju. I to se očito iskazuje i kroz saborsku nedisciplinu, tj. očito je da Šuker, te Mlakar i Jandroković koji su dali ostavke, ne mogu vladati, niti kontrolirati svoj klub zastupnika. Da je Milijan Brkić, koji je poznat kao terenski čovjek koji brzo rješava stvari i zna kako s članstvom treba postupati, predsjednik Kluba zastupnika, vrlo vjerojatno bi takav bio i u Saboru, pa bi tu onda situacija bila sigurno dukčija - ističe Maldini, dodajući kako je sve to ipak više posljedica nego pravi razlog HDZ-ovih problema u Saboru. Smatra ipak kako su u HDZ-u dovoljno autoritarni i patrijarhalni da si neće dopustiti da neka frakcija eskalira do razine odcjepljena.

Dublji problemi

- To nije za očekivati. Možda tek eventualno preslagivanje nekih snaga. Dualitet između Karamarka i Brkića sigurno postoji, no s druge strane ne treba zaboraviti da su oni kao dva brata blizanca, da jedan drugoga trebaju i da su od prvoga dana skupa. Obojica su svjesni da bi eventualna želja za izgurivanjem onoga drugoga bila vrlo opasna - zaključuje Maldini.

Saborski zastupnik HDSSB-a Branimir Glavaš smatra pak kako činjenica da već tri tjedna HDZ nije bio sposoban osigurati kvorum pokazuje kako je ta stranka u velikim problemima.

- Nije to samo pitanje nediscipline, nego njih potresaju dublji unutastranački problemi. Unutar stranke se provode izbori koji nisu demokratski, nego se dirigiraju s vrha. Taj vrh, odnosno Tomislav Karamarko, daje naputke tko mogu biti predsjednici županijskih odbora i jačih gradskih organizacija. Dakle, u HDZ-u nema demokratskih izbora, ta se stranka nije demokratizirala nimalo, tu se nisu pomaknuli od odlaska bivšeg predsjednika Ive Sanadera. Kako će isplivati iz tih problema teško je prognozirati, no očito je da će se ti potresi u odnosima s Mostom događati i dalje - ističe Glavaš.

Igor BOŠNJAK
MOŽE LI KARAMARKO ŠEFOVATI STRANKOM?

- Sada je pitanje hoće li Karamarko kao predsjednik stranke imati poluge i instrumente da njome šefuje ili će trošiti silnu energiju na mirenje frakcija, jednim dijelom HDZ-a moći upravljati, a drugim možda ne. Za razliku od, primjerice, Sanadera koji je u svoje vrijeme imao potpunu kontrolu, Karamarko od dijela članstva od prvoga dana nije prihvaćen do kraja - kaže Maldini.

BRANIMIR GLAVAŠ

saborski zastupnik HDSSB-a

Koalicija HDZ-a i Mosta kratkog je vijeka

- Nakon što prođu unutarstranački izbori, mogla bi se pojaviti grupa nezadovoljnika koja će dodatno gurnuti HDZ u probleme, u smislu namjere očuvanja vladajuće koalicije. Procjenjujem da je koalicija HDZ-Most kratkog vijeka i da ulazi u završnu fazu te da slijedi raspadanje vladajuće koalicije. Ne vjerujem u mogućnost preslagivanja i stvaranja nove parlamentarne većine predvođene HDZ-om jer smatram da, ako do preslagivanja i dođe, nova bi većina također bila vrlo nestabilna, odnosno još nestabilnija nego što to pokazuje današnji odnos snaga između tzv. Domoljubne koalicije i Mosta. HDSSB je jasno rekao još kod donošenja proračuna da je oporbena stranka i da Domoljubna koalicija ne može računati na potporu naših dvaju zastupnika. Od toga nećemo odstupiti, nikomu nećemo držati ljestve u smislu očuvanja parlamentarne većine. To je obveza vladajuće koalicije - zaključuje Glavaš.

DAVORIN MLAKAR

saborski zastupnik HDZ-a

Nije vrijedno medijske pompe

Dojučerašnji potpredsjednik Kluba saborskih zastupnika HDZ-a Davorin Mlakar ističe kako je sve što je imao reći već rekao i da je to unutarstranačko pitanje, te da nije vrijedno velike medijske pompe. “Mislim da mi to unutar stranke trebamo riješiti i ništa drugo nemam reći. To uopće nema nikakve veze sa saborskom većinom i mislim da ćemo se mi na ovaj način ranije konsolidirati. Vidjet ćemo kako će se naš izborni ciklus završiti i formirati se centralna tijela stranke, a u krajnjoj liniji to s našim funkcioniranjem u Saboru nema direktne veze”, rekao nam je Mlakar.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ADMINISTRATIVNI PROBLEMI U SUSTAVU

Novi umirovljenici često i mjesecima čekaju na isplatu svoje prve mirovine

2

NAPADNUT SKAUT BIJELO-PLAVIH JAMIE FREEMAN

Ludilu treba stati na kraj

3

POLICIJA TRAŽI NAPADAČE NA BOTA I FREEMANA TE TVRDI:

Osijek je i dalje siguran grad