Regija
SOM KAPITALAC NA UŠĆU DRAVE U DUNAV

Sat vremena ribari se borili sa somom teškim 158 kilograma!
Objavljeno 13. svibnja, 2016.
Vjeruje se da je ovaj kapitalni primjerak star oko 25 godina

Kad su Petar Šarić i Adem Tahić, ribari PP Orahovica osjetili da riba “trza”, nisu ni sanjali da će na površinu uskoro izvući kapitalnog soma, 158 kilograma teškog a dugog impresivnih 275 centimetara!

Dogodilo se to na ušću Drave u Dunav, ispod crvene svjetleće bove prema Aljmašu, a spomenuti djelatnici PP Orahovica, koji obavljaju gospodarski ribolov na Dunavu, nisu mogli doći k sebi od iznenađenja. No izvlačenje ulova u čamac nije prošlo bez problema pa su tako pritom Petru i Ademu - ozlijeđene ruke.

- Ma dobro je prošlo, čak nam je izvlačenje soma bilo i olakšano, jer je pri ulovu temperatura vode bila oko 14 stupnjeva, pa je som bio manje aktivan i borben. Inače, naša je borba trajala čak pedesetak minuta, ali isplatilo se! Dobro da temperatura nije bila viša, jer mislim da bi u tom slučaju som potrgao mrežu i pobjegao u dubine Dunava - rekao je Petar, koji je potom svjedočio izbacivanju šarana od oko pet kilograma iz utrobe soma.

Vjeruje se da je ovaj kapitalni primjerak star oko 25 godina. Somovi se smatraju velikim štetočinama i teško je procijeniti koliku je količinu kvalitetne ribe ovaj primjerak pojeo tijekom svoga života.

Inače, ovo nije prvi put da su Petar i Adem iz riječnih dubina izvukli zavidan primjerak soma. Prema riječima Dalibora Pleše, voditelja ribarnica i prodajnog predstavnika PP Orahovica, događalo se da ulove somove teške do stotinu kilograma. U njihovim bi želucima, objašnjava Pleša, pronalazili patke, riječne rakove, čak i zmije.

- Nakon što je ulovljen, som kapitalac živ je smješten u protočni kavez u produžetku plutajućeg objekta PP Orahovica na ušću Drave u Dunav - dodao je Pleša.

Marija Mihelić
Som za edukaciju studenata Poljoprivrednog fakulteta

Ovaj značajan ulov nije ostao nezapažen, pa su se tako za kupnju zainteresirali i Agronomski fakultet u Zagrebu, pa čak i Hrvatski športski ribolovni savez i mađarska tvrtka Halsiget, ali i Poljoprivredni fakultet u Osijeku. PP Orahovica ovaj je kapitalni primjerak ipak odlučila prepustiti Sveučilištu Josipa Jurija Strossmayera, Poljoprivrednom fakultetu, odnosno Katedri za ribarstvo, a u svrhu preparacije. Prepariran kapitalac služit će u edukativne svrhe studentima.

158

kilograma težina je ulovljenog soma

275

centimetara duljina je soma

Možda ste propustili...

TISUĆLJEĆA MEĐU RIJEKAMA

Arheološka izložba u Etnološkom centru

ROBERT JANOVIĆ PONUDIO TRAŽENU USLUGU

Ostao bez posla pa imanje preuredio u - Salaš za pse

Najčitanije iz rubrike