Osijek
AGENCIJA ZA UPRAVLJANJE ZAŠTIĆENIM PRIRODNIM VRIJEDNOSTIMA

Predstavljeno istraživanje o jedinstvenoj Biljskoj stepi
Objavljeno 14. svibnja, 2016.

Javna ustanova agencija za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko-baranjske županije u suradnji s Odjelom za bilologiju osječkog sveučilišta provela je projekt “Raznolikost flore Biljske stepe - Spomenik prirode”, koji su jučer prezentirali učenicima OŠ Bilje. Gordan Matković, ravnatelj Agencije, kazao je kako je projekt proveden uz neposredno sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša za očuvanje biloške i krajobrazne raznolikosti uz sudjelovanje JU i Općine Bilje kao patrnera, a u omjeru 80 prema 20 posto.

Matković je ujedno i čestitao biljskoj ekoškoli, odnosno Herijeti Dodik, učiteljici prirode i biologije i kordinatorici ekoškole koja je na toj dužnosti 16 godina, odnosno od njenog samog početka, ravnateljici OŠ Bilje Vlatki Hmelik i biljskom donačelniku Gaboru Vargi na dobivanju “Dijamantnog statusa” ekoškole po koji je jučer u Zagreb otišla delegacija s načelnikom Željkom Cickajem.

“Priče s travnjaka - stepski travnjak u Bilju”, odnosno na biljskom groblju, projekt je o zaštićenom staništu prema ekološkoj mreži Natura 2000 kao spomeniku prirode, jer takvih ima svega nekoliko u Hrvatskoj, a na projektu su sudjelovali, osim spomenutog ravnatelja Gordana Matkovića i Ivana Buzuk, stručna voditeljica u Agenciji, profesorice i predstavnice osječkog Odjela za biologiju Tanja Žuna Pfeiffer, Dubravka Špoljarić Maronić, Filip Stević i Vanda Zahirović. Projekt je, naglasile su profesorice, rezultat njihova istraživanja raznolikosti flore stepskog travnjaka u Bilju, a kao jedna od konkluzija navedeno je kako je Biljska stepa područje od velike vrijednosti za očuvanje bioraznolikosti Hrvatske, ali i Europe, pa je stoga nužno nastaviti pratiti stanje invazivnih, rijetkih i ugroženih biljnih vrsta koje obilježavaju floru biljske stepe. D. Pejić

Najčitanije iz rubrike