Magazin
MARIJANA PETIR:

Odzvonilo prijevarama, znat ćemo koje je mlijeko naše
Objavljeno 14. svibnja, 2016.

Na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta održanoj u Strasbourgu proteklog tjedna hrvatska zastupnica Marijana Petir podržala je Rezoluciju o obveznom navođenju zemlje podrijetla ili mjesta podrijetla za određenu hranu.

- Ova rezolucija, usvojena većinom od 422 glasa zastupnika, potvrđuje u Parlamentu već više puta izražen stav kako potrošači moraju imati pravo na informiran izbor pri kupnji prehrambenih proizvoda te predstavlja korak u pravom smjeru - smatra Petir.

Ovo je važna odluka koja će potrošačima omogućiti da vide što kupuju, odnosno da izbjegnu mogućnost prijevare u trgovinama.

- Novim označavanjem onemogućile bi se prijevare sa stavljanjem na police mesa starog i po nekoliko godina. Također, označavanjem podrijetla proizvoda na našim se policama ne bi moglo prodavati mlijeko lošije kvalitete koje ne prolazi kontrole kvalitete poput mlijeka proizvedenog u Hrvatskoj, ili pak mlijeko koje čak stiže u prahu, pojašnjava Petir.

Slična je situacija i s jajima koja proizvedena u Hrvatskoj često moraju zadovoljiti više standarde od konkurencije.

- Ako znademo da se za potrebe prerađenih proizvoda od jaja uvoze jeftini proizvodi od tekućih i sušenih jaja iz trećih zemalja, pitam se kakvi su standardi uzgoja životinja u tim zemljama. Jesu li njihovi proizvođači, koji nisu dužni poštovati stroge europske standarde (od veličine kaveza za nesilice, pa sve do sanitarnih standarda), u povoljnijem položaju što ih čini konkurentnijima od naših proizvođača koji jedva krpaju kraj s krajem? - pita se Petir.

U Rezoluciji Europski parlament poziva Komisiju na donošenje odgovarajućeg zakonodavstva na razini EU koje bi trebalo ovakva pitanja riješiti jednom za svagda.

- Ljudi žele znati od kuda je i kako proizvod koji jedu došao na njihov stol. Prema istraživanja Eurobarometra iz 2013. godine, 84 % potrošača smatra da je potrebno označiti zemlju podrijetla na mlijeku i mliječnim proizvodima te isti broj potrošača smatra da je potrebno označiti zemlju podrijetla na mesu i mesnim prerađevinama.

No, znači li to i poskupljenje takvih proizvoda?

- Straha od poskupljenja poljoprivrednih proizvoda zbog navođenja zemlje podrijetla nema. Navođenje zemlje podrijetla može zaštititi lokalne proizvođače, pogotovo mala i srednja obiteljska poljoprivredna gospodarstva te i na taj način ojačati snagu ruralnog prostora i lokalnih zajednica po cijeloj Europi - smatra Petir.(D.J.)

Možda ste propustili...

POSLJEDNJE UTOČIŠTE: TURIZAM I DAN NAŠEG PLANETA

Dom je tamo gdje je zemlja

Najčitanije iz rubrike