Magazin
RAVNATELJICA ŠIBENSKOG HNK I MEĐUNARODNOG DJEČJEG FESTIVALA

Maja Trlaja: S Osijekom u čvrstoj vezi!
Objavljeno 14. svibnja, 2016.

Umanje od 24 sata, koliko je trajao njezin (drugi) posjet Osijeku, ravnateljica šibenskog HNK i superpoznatog Međunarodnog dječjeg festivala Maja Trlaja, pogledala je hrvatsku praizvedbu mjuzikla “Moje pjesme, moji snovi” u osječkom HNK-u, dogovorila detalje suradnje s osječkom Umjetničkom akademijom i dala uživo podršku Jasminki Mesarić, predsjednici Hrvatskog centra UNIMA-e prije odlaska u Kinu.

Iako vas doma čeka 5-mjesečna beba, ravno ste iz Šibenika došli Osječanima dati podršku?

- Da, posjet je ovaj put bio vrlo kratak, no razloga za dolazak u Osijek bilo je mnogo. Prije svega to je podrška redateljici Nini Kleflin - inače suradnici šibenskog HNK - i osječkom HNK-u, jer smo ove godine imali izvanrednu suradnju i želimo da se nastavi. Sastala sam se s dekanicom UAOS-a Helenom Sablić Tomić, po pitanju suradnje naših dviju ustanova u području produkcije, ali i nadolazećeg, 56. izdanja MDF-a, kao i s Jasminkom Mesarić, predsjednicom HC UNIMA-e, i što mi kao festival možemo učiniti uoči njezina odlaska u Kinu (od 6. do 14. svibnja, nap. a.), i u kojem će smjeru voditi pregovore u naše ime s predstavnicima kineske UNIMA-e, ali i s kulturnim delegacijama ostalih zemalja koje sudjeluju na China CEEC AtrsCooperation Forum.

ŠIRENJE INTERESA

UAOS je jedina ustanova u Hrvatskoj koja obrazuje lutkare. Suradnja s njima sigurno je obostrano korisna?

- Jako su nam zanimljivi, kvalitetni, nekoliko godina pratim što i kako rade. Neke sam njihove predstave pogledala na prošlogodišnjem SLUK-u, što je dodatno potaknulo inicijativu. Prije svega želimo, a već smo to i ostvarili - da UAOS sa svojim profesorima sudjeluje na MDF-u u sklopu radioničkog programa namijenjenog djeci, ali i onom za odgajatelje. MDF je platforma razmjene pozitivnih iskustava na području umjetničko-pedagoškog rada kroz radionice i stručne skupove namijenjene umjetnicima raznih profila te pedagoškoj struci uključenoj u umjetnički rad s djecom i mladima. Na ovogodišnji smo festival pozvali doista izvanrednu predstavu “Duga”, u režiji Tamare Kučinović. Naši su razgovori usmjereni i na kazališnu produkciju i repertoar.

Vratimo se na vaš primarni razlog dolaska u Osijek. Nije baš česta slika na našim prostorima da čelnici drugih teatara - ni nacionalnih, ni regionalnih - svojim dolaskom pokažu da ih zanima što i kako rade njihovi kolege?

- HNK u Osijeku ovim je premijernim naslovom zaista pokazao veliki entuzijazam u radu, da ne zaziru od velikih projekata te im još jednom čestitam na lucidnoj ideji i sjajno obavljenom poslu. Cijela priča vrijedna je pozornosti i zaslužuje podršku.

Kako je prof. filozofije, koja je usto diplomirala i pedagogiju, završila na čelu kazališne kuće i festivala?

- U šibensko sam kazalište došla u direkciju MDF-a, gdje je nakon nekog vremena tadašnja voditeljica Ureda MDF-a odlazila u mirovinu. Javila sam se na natječaj i prošla. Nedugo nakon toga, prije otprilike dvije godine, imenovana sam v. d. ravnateljicom HNK Šibenik, jer je dotadašnja ravnateljica dala mandat na raspolaganje. Nakon što sam se upoznala s radom ureda ravnatelja i obvezama, ali i mogućnostima u daljnjem razvoju poslovanja HNK, odlučila sam se natjecati za mjesto ravnateljice MDF-a.

Veliki je jubilej iza vas, pred vama je 56. izdanje MDF-a?

- Veliki je jubilej bio 50. festival, koji je zaista proslavljen dostojanstveno, od produkcije i uzvanika do monografije. Kako je i 55. na simboličan način jubilej, obilježili smo ga uz kvalitetan program i monografijom “Promatrani promatrač”, u čast fotografu Anti Baraniću, koji već 40 godina prati rad MDF-a. Sad smo već duboko zagazili u predfestivalsko vrijeme. Slijede tek zadnji dogovori oko organizacijskih detalja. Kompleksan program za 15 festivalskih dana, 130 programa, s više od 1100 sudionika je spreman, a kao i svake godine, obuhvaća pomno selektiranu inozemnu i hrvatsku kazališnu produkciju, street art program na trgovima i ulicama grada, literarni, likovni, filmski i radionički program te suorganizaciju 10. sajma dječje knjige. Na svečanom će otvorenju biti premijerno izveden slavni “Čarobnjak iz Oza” u novom ruhu i radnog naslova “ČOZ”, u produkciji našeg kazališta. Otvorenjem, slikovito rečeno, kotač je pokrenut i više nema povratka.

S toliko godina, što na takvom jednom festivalu može poći po zlu? Program je uglancan mjesecima unaprijed...

- Uvijek nešto može poći po krivu, a najgore je otkazano gostovanje, tehnički kvar, ili loše vrijeme. Uvijek treba razmišljati o mogućim alternativama i prije nego problem iskrsne.

Koliko je MDF u tih gotovo šest desetljeća odstupio, zaokrenuo od prvotne ideje?

- Mnogo. Svi mi koji radimo na festivalu znamo njegovu povijest jako dobro. Krenuo je kao manji festival i vrlo se brzo razvio u ovakav kakav je danas, s mnoštvom međunarodnih gostovanja i najboljim selektiranim hrvatskim produkcijama kazališne, filmske, literarne i likovne umjetnosti. Bitno je naglasiti da međunarodna gostovanja podrazumijevaju komunikaciju s umjetničkim organizacijama, kulturnim fondacijama ili veleposlanstvom zemlje koja nam dolazi u goste. Tu se uvijek otvaraju dodatne teme za daljnje suradnje, ali se ostvaruje i potpora gostujućem programu kroz njihove kadrove. To zahtijeva prilagodbu MDF-a i našeg načina rada njihovim uvjetima, na što pokušavamo što pozitivnije reagirati. Takav pristup malim koracima inicira uvijek nešto novo ili dodatno u funkcioniranju Festivala.

TAJNA USPJEHA

Na mala vrata uvodite značajne promjene?

- Kako se mijenjaju vremena, mijenjaju se i kulturne politike, financijske mogućnosti... i sam festival. Primjerice, već nekoliko godina, na moje i inzistiranje urednika Filmskog programa, želimo djeci predstaviti program koji se odlikuje umjetničkom kvalitetom, a ne komercijalizacijom. Reakcije su odlične, što nam je potvrda da su promjene bile dobrodošle. Festival se oduvijek štitio od utjecaja komercijalizacije u umjetnički program, te je zato zazirao od medijske propagande. No, MDF zaslužuje jaču medijsku vidljivost i strateške partnere koji će ga podržavati u radu. Tu treba napraviti značajnije promjene, a na kojima već radimo.

Što je tajna uspjeha MDF-a pa je opstao tako dugo?

- Tajna je u Šibenčanima!

Zvuči kao klišej?

- Nije, kod nas je izražen lokalpatriotizam, stav “volim svoj grad iznad svega”, a MDF je jedan od značajnijih događanja u gradu koji svi željno očekujemo. Iz Šibenika su potekli brojni značajni umjetnici koji su odgajani u kulturnoj klimi grada i Festivala. Ljudi koji su kao djeca bili sudionici Festivala, nakon više od 50 godina su mu posvećeni. Nema djeteta u Šibeniku koje ne sudjeluje u nekom festivalskom programu. Kada je MDF u tijeku, grad diše i živi s nama, a MDF doslovce gospodari gradom. Šibenčani vole ovaj Festival, koji je najprepoznatljiviji brand grada.

Razgovarala: Narcisa VEKIĆ

950 GODINA

Šibenik ove godine slavi 950. rođendan. Impresivno. Kako se MDF uključuje?

- Iznimno smo ponosni na obljetnicu, posebice jer su Šibenik i njegove znamenitosti nastali zaslugom samih stanovnika Šibenika, nisu ga izgradili ni Grci, ni Mlečani... To je razlog našeg ponosa i temelj našeg mentalnog sklopa i identiteta, naše svojeglavosti i izraženog lokalpatriotizma. Šibenik je “mali u velikom”, taman po mjeri građana. Posljednjih godina dosta se obnavljaju već postojeća kulturna dobra, naš fortifikacijski sustav je predivan, samostanska biblioteka svetišta sv. Frane ima knjige stare više od 800 godina, a znate da toliko nisu stari ni neki gradovi. Šibenik krije divne priče svoje prošlosti. Kazalište i MDF, kao važni dijelovi kulturne priče grada, dat će svoj doprinos ovoj važnoj obljetnici. Također, sljedeće godine je 400 godina od smrti Fausta Vrančića, rođenog Šibenčanina, te ćemo kazališnom produkcijom obilježiti ove dvije važne obljetnice.

HNK u Osijeku pokazao je veliki entuzijazam u radu, da ne zaziru od velikih projekata. Cijela priča vrijedna je pozornosti i zaslužuje podršku...

DOBAR IZGLED
Od Miss Universe do MDF-a

Prije 16 godina okrunili ste se lentom prve pratilje Miss Universe Hrvatske. Jesu li vam fizički izgled i činjenica da ste žena ikada odmogli u poslu?

- Nikada!

Dakle, još jedan klišej kada lijepe žene tvrde da im je u životu teže uspjeti?

- Dobar izgled zna otvoriti malo više vrata.

Ona iza kojih stoje muškarci ili žene?

- Podjednako. Ali nakon prvog dojma slijedi u poslu ono važnije - rad, kreativnost, komunikacija i kolegijalnost. Dobri ili loši rezultati u poslu ne mogu biti posljedica fizičkog izgleda. Modeling je za mene bio hobi za vrijeme srednje škole i studija, tada dobrodošao izvor dodatne zarade i razlog za dodatna putovanja.

Možda ste propustili...

THE ZONE OF INTEREST: ŠTO NAM POKAZUJE FILM JONATHANA GLAZERA?

Put u središte zla

USUSRET SEZONI EVENATA: GORAN ŠIMIĆ, PODUZETNIK - NJEGOVA PRIČA

Ja sam dijete Slavonije, tamo sam naučio većinu toga što znam i radim

Najčitanije iz rubrike