Magazin
TJEDNI OSVRT

Ponovna rasprodaja narodne imovine
Objavljeno 14. svibnja, 2016.
Premijeru Oreškoviću veliki je problem što ni iz Domoljubne koalicije ne dolaze signali da će svi podići ruku za takvu odluku

Nakon što su sve dosadašnje vlade, a naročito prvih godina samostalne i neovisne RH, prodavale državnu imovinu, pri čemu se usput dosta toga i “jamilo”, ni sadašanja na čelu s premijerom Tihomirom Oreškovićem ne vidi drugo rješenje izlaska iz krize osim prodaje onoga što je još preostalo. Naravno, tu je još i neizostavno kreditno zaduživanje u inozemstvu.

No, Vladina odluka, i to, zamislite, na telefonskoj sjednici, o skidanju s popisa trgovačkih društava od strateškog interesa osam velikih tvrtki te najava njihove privatizacije nije naišla na reakcije kakve je premijer očekivao. Jer naprosto za prodaju više nije ostalo gotovo ništa, a ono što imalo vrijedi doista je od strateškog interesa, slaže se i većina ekonomskih stručnjaka. Uz to, hrvatski problem ne može se riješiti ni novim zaduživanjima. Jer samo prodavati i dizati nove kredite znao bi bilo koji nazovistručnjak. Gdje je onda u tom slučaju rješenje? Jer upravo se ono očekivalo, i to u što rekordnijem roku, od Oreškovićeva tima i “reformskih mudraca”. Ali do dana današnjeg nije se dogodilo gotovo ništa, a s obzirom na stalna politička prepucavanja i navodna preslagivanja saborske većine, nije se ni očekivao bilo kakav skori pomak.

U prodaju dakle mogu Podravka, Končar, ACI, Croatia banka, Luka Rijeka, Croatia osiguranje, Petrokemija i Croatia airlines. To su, dakle, genijalni reformski potezi aktualne Vlade, a podsjetimo da se još lani, dok je bio u oporbi, HDZ suprotstavio mogućoj prodaji primjerice Podravke, no potrebno smanjenje deficita sad i njega tjera da promijeni odluku.

Protiv odluke Vlade odmah su ustali čak i koalicijski partneri poput HSS-a i Mosta. Naravno, i oporba je bijesna, ali Oreškoviću je veći problem da čak i iz Domoljubne koalicije ne dolaze signali da će svi podići ruku za to. I dok se neki još premišljaju, novi predsjednik HSS-a Krešimir Beljak poprilično je izravan. “Zato nam je trebao premijer iz Kanade? Da provede privatizaciju? Stručnjaka za privatizaciju u Hrvatskoj imamo i previše”, kazao je Beljak, dodavši i ono što vjerojatno misli i većina građana. “Nećemo dopustiti daljnju rasprodaju hrvatske imovine koju su generacije stjecale, a koja je olako u posljednjih 25 godina rasprodavana i pljačkana.”

I Mostov Miro Bulj apsolutno je protiv prodaje tvrtki koje moraju biti baza za razvoj Hrvatske. No, o tako ključnom problemu nije se konkretno izjasnio njegov šef Božo Petrov, koji je vrijeme izglasavanja odluka bio u Dubrovniku. Štoviše, on kao u nekoj “zemlji čudesa” o krizi Vlade odgovara: “Briga me volimo li se ili ne, glavno da idu reforme.” O kojim je reformama riječ nije pojasnio, pa bi prema svima bilo korektnije da se bar izjasnio o novim izborima jer očito je da ova vlada nije učinila ni korak naprijed, ali je već dobrano unatrag.

Možda ste propustili...

KAMPANJA - ZAVRŠNI KRUG (I)

Populizam prelazi granice normale

THE ZONE OF INTEREST: ŠTO NAM POKAZUJE FILM JONATHANA GLAZERA?

Put u središte zla

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

USUSRET SEZONI EVENATA: GORAN ŠIMIĆ, PODUZETNIK - NJEGOVA PRIČA

Ja sam dijete Slavonije, tamo sam naučio većinu toga što znam i radim

2

KAMPANJA - ZAVRŠNI KRUG

Mate Mijić: Velika dosada
koja srećom kratko traje

3

HRVATSKE POETSKE PERSPEKTIVE: IVANA LULIĆ, O SEBI I SVOJOJ KNJIZI PJESAMA..

U danu uvijek pronađem vremena da stanem, da se isključim i osjetim