Osijek
ZOOLOŠKI VRT BOGATIJI ZA NEKOLIKO ŽIVOTINJSKIH VRSTA

Stigle gorske kune, a danas dolaze dva risa i sove ušare
Objavljeno 13. svibnja, 2016.
Dječje igralište jedan je od novih sadržaja u ZOO vrtu

Dvije muške jedinke gorske kune (latinski Gulo gulo, a poznatiji kao žderonja) stigle su u osječki ZOO, gdje su im na mjestu nekadašnje vučje nastambe proširili prostor i pripremili dobrodošlicu djelatnici ZOO-a.

Tako je Osijek postao jedini ZOO u Hrvatskoj koji ima tu opasnu zvjerad. U ZOO-u stručne osobe navode kako je gorska kuna toliko krvoločna da je sposobna rastjerati sama čopor vukova i oteti im lešinu. Iako znatno manjoj, nije joj strano niti “dohvatiti” se s puno većim medvjedom, a problem joj ne predstavlja ni svladati losa, životinju od 700 kilograma.

Jedna od dodatnih zanimljivosti ženskih Gulo gulo jedinki je da mogu odgađati trudnoću. Ne, nije riječ o nekoj samokontracepciji, već o njihovoj sposobnosti da odgode trudnoću od trenutka parenja “pikirajući” na taj način vrijeme da im mladi na svijet dolaze u proljeće. Nisu zahtjevne životinje, sposobne su izdržati snijeg i uopće im ne treba nastamba. Pojedu po pola kilograma govedine i kunića. Jedini luksuz koji ove žderonje u Osijeku zahtijevaju je bazen kako bi se preko ljeta mogli rashladiti od vrućina.

Kako bi ovakva zvjerka ostala na sigurnom, dalje od posjetitelja, postavljeno je nekoliko linija električnog pastira unutar novog visokog kaveza koji ih sigurno razdvaja od mogućeg kontakta.

Rukovoditelj ZOO-a Denis Vedlin najavio je za danas (petak) dolazak i dva risa iz Belgije, odakle stižu i četiri sove ušare.

No to nije jedina sadržajna ovosezonska novost u ZOO-u. Naime, napravljena je mala edukatvno-zabavna oaza u zelenom, odnosno parkić s velikim dječjim igralištem za predah od razgledanja i dužeg zadržavanja posjetitelja u ZOO-u.

Jučer su novopridošle životinje (inače iz Kanade, koja im je jedno od prirodnih staništa), pristigle iz Ujedinjenog Kraljevstva, odnosno engleskog Burforda - Costwold Wildlife Parka and Gardens, prva razgledala djeca iz Dječjeg vrtića Mak iz Osijeka, u društvu s gradonačelnikom Ivanom Vrkićem i direktorom Unikoma Davorom Vićem.

Vić je istaknuo kako su sadržajne novosti dio onoga što planiraju kako bi ZOO vrt učinili što atraktivnijim i sa što boljim uvjetima za obitavanje životinja. Gorske se kune, doznali smo, pomalo aklimatiziraju, pa će za pet-šest dana slobodnije izlaziti iz “brloga”, gdje se za sada još uglavnom stidljivo zadržavaju.

Gradonačelnik Vrkić, zadovoljan što je ZOO sve bogatiji, pohvalio je rad djelatnika vrta i Unikoma. Dodao je kako vode računa da svake sezone bude novih sadržaja i da će se Osijek nastaviti ponavljati s novim životinjama, što njihovom kupnjom, što na druge dostupne načine.

Darko PEJIĆ

Osječki ZOO jedini je u Hrvatskoj koji ima gorske kune, poznate i pod nazivom žderonja

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike