Novosti
VRHOVNI SUD POTVRDIO PRESUDU

Za ratni zločin u
Trpinji 139 godina
Objavljeno 12. svibnja, 2016.

Vrhovni sud potvrdio je ukupno 139 godina zatvora za deset osoba koje su naređivale i sudjelovale u ratnom zločinu protiv civila i hrvatskih branitelja u Trpinji i Borovu naselju 1991. godine. Optuženi su za mučenje i ubijanje 72 osobe, a presudom je obuhvaćeno ubojstvo 43 osobe - 13 civila i 30 branitelja.

- Izrečene kazne prihvaća i ovaj drugostupanjski sud, smatrajući ih primjerenima za ostvarenje svhe kažnjavanja, kako u obliku specijalne, tako posebno u obliku generalne prevencije - navodi se u obrazloženju pravomoćne presude Vrhovnog suda. Sud je kao otegotne okolnosti optuženicima uzeo u obzir bezobzirnost pri počinjenju kaznenog djela, pobude iz kojih su počinjena te težine posljedica.

Simi Steviću je kao otegotno ocijenjeno i da je djelo počinio kao profesionalni policajac s dugogodišnjim stažem. Stevo Pantić i Milisav Atanacković osuđeni su na po 20 godina zatvora, a Milenko Pantić, Đoko Stajić, Zoran Gajanin, Simo Stević i Jerko Mičić na po 14 godina. Na 12 godina zatvora osuđeni su Željko Vuković i Zoran Ranković, dok je Miroslav Kovačević osuđen na petogodišnju zatvorsku kaznu.S.Lacić

Možda ste propustili...