Regija
FARMA SENKOVAC

S OPG-ovima obnavljaju ovčarski fond, uzgajat će i muzne ovce
Objavljeno 13. svibnja, 2016.
Tijekom pet godina predviđaju posao za 70 radnika na Senkovcu

SLATINA – Nakon što je tvrtka Ban produkt odustala od kupnje Farme Senkovac neispunjavanjem prihvaćenih obveza, a rješenje Trgovačkog suda u Bjelovaru o prihvaćanju ponude drugog ponuditelja postalo pravomoćno, novi vlasnik Farme Senkovac današnjom uplatom 3,8 milijuna kuna postala je tvrtka Agrologistika iz Bjelovara, osnovana u studenome prošle godine. Voditelj cijelog projekta i s Josipom Matićem suvlasnik Agrologistike je Chem Ustundag, koji najavljuje vrlo skoro preseljenje sjedišta tvrtke u Slatinu.

Bivši zaposlenici nekad uspješne Farme Senkovac dobili su od Agencije za poljoprivredu i iz stečajne mase tri posljednje plaće, ali oni financijski nisu podmireni. Najveći dio njihovih potraživanja odnosi se na otpremnine jer su mnogo godina radili na farmi. Prema riječima stečajnog upravitelja Franje Otročaka, radici, međutim, ne mogu dobiti ništa više jer samo založni vjerovnik Hypo banka, odnosno H-Abduco kao tvrtka na koju su potraživanja prenesena, potražuje deseterostruko više od cijene za koju je farma prodana.

Zajamčena otkupna cijena

Čime se bavi, kako radi i što će se na Farmi Senkovac u budućnosti događati ispričao nam je novi vlasnik Chem Ustundag.

– Trenutačno imamo dvadesetak kooperanata i od prošle godine apliciramo projekte za nepovratna sredstva EU u sklopu podmjere 6.3 'Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava'. Time pomažemo OPG-ovima da dođu do stada ovaca francuske pasmine koja je nama potrebna za tursko tržište. Osim toga, s njima sklapamo ugovore kojima jamčimo pet godina otkupa njihovih janjaca i ostalih proizvoda - kaže Chem Ustundag

O proširenju kooperantske mreže govori podatak da Agrologistika za lipanj već ima pripremljenu dokumentaciju za apliciranje stotinjak projekata za isto toliko OPG-ova, od kojih bi svaki dobio 15.000 eura nepovratnih sredstava za svoje stado.

Prema riječima poduzetnika Ustundaga, ostvarenom suradnjom nositelji obiteljskih gospodarstava kao kooperanti dobivaju svoje tržište, a Agrologistika dobiva radnu snagu koja kvalitetno radi i isporučuje janjce za daljnji plasman na svjetsko tržište. Ugovorom se preuzimaju obveze i odgovornosti – kooperanti su odgovorni za proizvodnju, a Agrologistika za prodaju.

– Mi također ugovorom garantiramo otkupnu cijenu na pet godina, odnosno ugovorom se obvezujemo da naša otkupna cijena u pet godina neće pasti ispod 20 kuna po kilogramu žive vage. To je iznos koji jamči isplativu proizvodnju. Mi se ne želimo ponašati kao prekupci koji dolaze iz Dalmacije i ucjenjuju seljake spuštanjem cijene na 15 ili 16 kuna, jer to nama nije u interesu. Ja sam i sam proizvođač, tri godine sam radio taj posao, i znam da je 20 kuna minimalan iznos koji treba kooperantu da može preživjeti - kaže Ustundag.

Ulagači i s istoka i sa zapada

U početku Ustundag će se baviti samo ovčarstvom, ali u Senkovcu planira s jednom inozemnom tvrtkom pokrenuti uzgoj 5000 visokomliječnih muznih ovaca.

– Planiramo i tov janjaca koje otkupimo od svojih kooperanata kao pripremu za izvoz u Tursku, a naš je cilj za pet godina postići 50.000 ovaca u kooperaciji. U Senkovcu planiramo sagraditi i klaonicu specijaliziranu za janjeće i ovčje meso - iznosi Ustundag.

Za realizaciju tako velikih planova planira se u početku zaposliti desetak radnika za pripremu i uređenje devastirane farme, kako bi se do listopada moglo dopremiti prvih 5000 ovaca isporučenih od kooperanata. Stanje farme vrlo je loše, ali Ustundag kaže da ovci ne treba hotel s pet zvjezdica, za početak je dovoljno s malim ulaganjima urediti farmu i staviti je u funkciju kako bi se mogle dovesti ovce, a u daljnjim koracima koristit će EU fondove kroz mjere 4 (Ulaganje u fizičku imovinu), 4.1 (Potpora za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva) i 4.2 (Potpora za ulaganja u preradu, marketing i/ili razvoj poljoprivrednih proizvoda).

– Tijekom pet godina sigurno će u Senkovcu biti zaposleno do 70 radnika. Nama je osobito važno da u taj posao uključimo dosta mladih ljudi, koji će i u svojim gospodarstvima uzgajati 50 do sto ovaca. Investicija u Senkovcu pokazat će da mislimo i radimo ozbiljno, što nam je važno za naše odnose s kooperantima, ali i za buduće višemilijunske projekte - kaže Ustundag.

– Dat ću sve od sebe i svoju kompletnu energiju uložit ću u taj projekt.

Poduzetnik Chem Ustundag najavljuje suradnju s partnerima koji zajednički ulažu u različite vrste poslovanja, a kojima će osiguravati sirovinu. Pouzdaje se u privlačenje investitora s istoka, koji imaju povjerenje u njega kao turskog državljanina, i sa zapada jer je rođen i živio u Njemačkoj.

– Prilikom susreta s turskim predsjednikom Erdoganom zahvalio mi je što sam pokrenuo taj projekt u Hrvatskoj i rekao je da sam ja jedini stočar koga on poznaje a koji je u Europi pokrenuo takav projekt i da bi mu bilo drago da takav projekt ostvarim i u Turskoj - kaže Ustundag.

Petar ŽARKOVIĆ
Od srebra do ovčarstva

Na pitanje je li on hrvatski Turčin ili turski Hrvat, odgovor Chema Ustundaga glasio je:

- Ja sam turski Nijemac koji živi u Hrvatskoj. Rođen sam i odrastao u Njemačkoj, a kad sam prije deset godina upoznao svoju suprugu Ljiljanu iz Koprivnice, preselio sam se u Hrvatsku i danas živim u Zagrebu. Godinama sam se bavio srebrnim nakitom, a posljednje tri godine bavim se ovčarstvom.

Kooperantima se obvezuju da otkupna cijena u pet godina neće pasti ispod

20

kuna po kilogramu žive vage

U Senkovcu planiraju sagraditi i klaonicu za janjeće i ovčje meso

Zemlja prilagodbe na turske klimatske uvjete

Za obnovu ovčarstva u Turskoj problem je veliko uginuće janjadi koja se primjerice iz Francuske uvozi u Tursku zbog velikih klimatskih razlika i nemogućnosti njihove brze prilagodbe. Hrvatska može poslužiti kao zemlja u kojoj bi se ovce prilagođavale klimatskim uvjetima kakvi su u Turskoj. No, Ustundag ima i druge planove.

– Meni je cilj podići malo gospodarstvo i mlade ljude zadržati u selima u kojima dolazi do depopulacije pokretanjem određene proizvodnje i dugoročnim osiguranjem tržišta i plasmana njihovih proizvoda - kaže.

Chem Ustundag

voditelj projekta i suvlasnik Agrologistike

Cilj mi je mlade ljude zadržati u selima osiguranjem tržišta za njihove proizvode

Cilj je tvrtke za pet godina postići

50

tisuća ovaca u kooperaciji

Možda ste propustili...

U ZVONIMIROVCU SE ULAŽE U “STARU ŠKOLU” I INFRASTRUKTURU

Izgrađen je most, grade se nogostupi

ROBERT JANOVIĆ PONUDIO TRAŽENU USLUGU

Ostao bez posla pa imanje preuredio u - Salaš za pse

Najčitanije iz rubrike