Regija
OBILNE OBORINE UZIMAJU DANAK

Kiša prouzročila hrđu i lisne
uši, u polja se više ne može
Objavljeno 13. svibnja, 2016.
Samo u prvih 12 dana svibnja palo je 50 litara kiše po četvornom metru

ĐAKOVO – Dok voćari zbrajaju štete od mraza, a procjene Hrvatske voćarske zajednice su da su one 150 milijuna eura, ratari se bore s obilnim i dugotrajnim oborinama. Tekuća, 2016., zasad je kišna godina, a oborine već rezultiraju bolestima na usjevima, njihovom stagnacijom, rizičnošću prskanja – da tretiranje odmah ne isperu kiše, kao i nemogućnošću ulaska u polja. Da je 2016. zasad kišna godina svjedoče i podaci izmjereni na mjernim instrumentima đakovačkog pratitelja vremenskih (ne)prilika Bartola Bačića.

– Samo u prvih 12 dana svibnja ovdje je palo 50, a prosjek za cijeli mjesec je 65 litara kiše po četvornom metru - svjedoči o kišnom svibnju Bačić. Kišni su bili i siječanj – 92, veljača 75, ožujak 79 litara; tek je travanj, kaže Bačić, bio u normalnim okvirima sa 65 litara kiše. Kiša je i jučer padala nad Slavonijom, pa tako i onom istočnom, u Trpinji.

– Zbog čestih oborina na pšenici se pojavila hrđa - kaže trpinjski poljoprivrednik Đorđe Maričić.

– Godina je kišna, ne pamti se ovakva, nenormalan je mjesec. Ovo je prava borba s lošim vremenom! Na njivama koje su niže već se skuplja voda. Problemi su na sve strane – od kiše, vode, bolesti... Kiša ne da ulazak u polja i pravljenje sjenaže - kaže Maričić. Nije bolje ni u Đakovštini; bolesti – hrđa i lisne uši, pojavile su se na pšenici i poljoprivrednika Željka Fabrica iz Drenja.

- Usjevi su poniknuli, ali stoje, ne rastu. Gdje su - tu su! Jer hladno je, a biljka treba tri faktora – temperaturu, vlagu i svjetlost. No u ovim uvjetima vlage je previše, a temperature premalo. Hrđa i lisne uši kod nas u Drenjanštini već su uhvatile maha. Već sam dva puta tretirao protiv hrđe, a lisna uš ovdje je prisutna već 14 dana - kaže Fabric. Ističe da je ratarima veći problem dugotrajnost, a ne toliko količina oborina.

- Po sedam dana sunca ne vidimo - kaže Fabric. Ratari su onemogućeni i u mehaničkoj obradi, tlo je blatno, raskvašeno i mehanizacija ne može u nj.

– Nema se dovoljno suhog vremena za prskanje; ako i uspijete istretirati, nema dovoljno vremena da biljka 'uhvati' sredstvo, odmah padne kiša i spere ga, a sredstva su skupa – po hektaru i 300 kuna. Ako sam istretirao 20 hektara, to je 6000 kuna - preskupo da bi ga odmah oprala kiša! Rizik je veliki ulaziti samo tako u to - kaže Fabric. Žali se da kiša pravi probleme i kod sijena i sjenaže.

– Lucerne su velike i polegnule su - kaže Fabric. Ratari u tom dijelu Đakovštine zadnji put su u polju bili prije sedam dana. Ovaj Drenjanac žali se na vremenske ekstreme.

– Ili je ekstremno sušno ili ekstremno kišno, sredine nema, a ovdje su pjeskovito-ilovaste oranice koje jako pate na takvo vrijeme, na takve ekstreme i njihove mijene, a što se odražava na prinose jer izostaju željene vrijednosti - kaže Fabric. U polja ne može ni Mario Patajac iz Podgorača u našičkom kraju. I taj kraj sve više zahvaćaju bolesti na pšenici.

– Jutros (jučer, nap.a.) na jednoj sam njivi primijetio da se pojavljuju oaze hrđe, a prisutna je i lisna uš. Rezultira šturim zrnom. Hrđa je priča za sebe; jedne godine zbog nje mi je pao prinos na samo dvije tone po hektaru, a očekivao sam tri puta veći - kaže Patajac. I u našičkom kraju kiša ratarima ne dopušta da pristupe sjenaži.

– U posljednjih mjesec-dva otišla je silna stoka na prisilno klanje, svaki dan dolazili su kamioni i odvozili. Kiša u polje ne da, gledaš u nebo, velika je nervoza. Bar da hoće biti suho dva dana, da poprskamo. Kažu da biljka za apsorpciju sredstva treba dva suha sata, ali ja u to ne vjerujem. Bolje da cijeli dan biljka ima na raspolaganju za to - kaže Patajac, koji za prskanje u ovim uvjetima kaže: - Sve je to velika lutrija!

Suzana ŽUPAN
Sjenažu od kiše spašavali cijelu noć!

Đorđe Maričić iz Trpinje kaže kako je sjenažu od kiše preksinoć spašavao cijelu noć. “Lucernu smo pokosili u nedjelju, a u utorak je pala kiša i sjenaža je pokisnula. Da bismo ju spasili, radili smo oko nje cijelu noć. Traktori su tonuli, po polju su od njih kanali, no drukčije nismo mogli. Napravili smo 37 bala. I zadnji put je bilo problema s lucernom. Imali smo čak sedam košnji, a ovoga proljeća od te djeteline nema ništa, pa smo 5,5 hektara izorali. I da je sada propalo tih 37 bala zbog kiše – ne znam što bismo”, kaže Maričić.

NA JUČERAŠNJI DAN 1978. U ĐAKOVU PADAO SNIJEG!

Đakovčanin Bartol Bačić uvidom u svoje evidencije podsjetio je na nesvakidašnji snijeg u srcu svibnja 1978. godine! “Dana 12. svibnja, prije 38 godina u Đakovu je padao snijeg. Nije se zadržavao na tlu, ali bio je krupan. Zovu ga rodinja, pahuljice su bile veličine petdinarki”, kaže Bačić.

Usjevi

SU PONIKNULI, ALI STOJE, NE RASTU. GDJE SU - TU SU! JER, HLADNO JE, A BILJKA TREBA TRI FAKTORA – TEMPERATURU, VLAGU I SVJETLOST

Možda ste propustili...

NA NATJEČAJU 254 UČENIČKA RADA IZ RH

Odabrani najbolji šeširi osnovaca

ISPRED KKD-A "IVANA BRLIĆ-MAŽURANIĆ"

Na šetalištu motivi iz Ivanina “Srca od licitara”

OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA

Za Općinu Donja Motičina 35.000 €

Najčitanije iz rubrike