TvObzor
TONI MILUN

Matematika je apstraktna i nije ju lako predavati
Objavljeno 13. svibnja, 2016.
Volim brojke i volim podučavati, tako da je posao profesora matematike kao stvoren za mene

Svakoga petka u emisiji “Financijalac” na HRT-u 4, profesor matematike Toni Milun uči nas kako u svakodnevnom životu primijeniti osnove financijske pismenosti te na jedinstven i prepoznatljiv način objašnjava sve što građane muči. Neprocjenjivo je iskustvo, naglašava, svoje znanje prenositi putem javnog medija, a najveći mu je izazov bio doći iz razreda pred kamere. Znanju, neposrednosti i šarmu Tonija Miluna teško je odoljeti, a dok gledatelji uz njega s lakoćom usvajaju znanja koja im pomažu razumjeti financijski svijet, ali i olakšavaju upravljanje kućnim proračunom, pročitajte što nam je profesor otkrio u razgovoru za TV Obzor.

Volio sam promatrati brojke

Kako se rodila vaša ljubav prema matematici?

- Još dok sam išao u vrtić volio sam promatrati brojke, registracijske oznake na automobilima, zbrajati ih, oduzimati. To mi je bilo zabavno. A kad sam krenuo u školu matematika mi je vrlo brzo postala omiljeni predmet. Za razliku od prirode i društva koju nisam baš volio (smiješi se).

Kada ste shvatili da želite postati profesor matematike i fizike?

- Prva profesija kojom sam se želio baviti bilo je pravo, jer htio sam biti sudac. Tada sam imao oko šest ili sedam godina, i zamišljao sam sebe kao osobu koja će suditi pošteno i promijeniti svijet nabolje. Ali vrlo brzo je prevladala moja ljubav prema matematici. Volim brojke i volim podučavati, tako da je posao profesora matematike kao stvoren za mene. Naime, želio sam upisati samo matematiku, ali zbog manjeg broja bodova na prijamnom ostvario sam pravo upisa na dvopredmetni smjer: profesor matematike i fizike. Sam sebi sam tada rekao: fizika će mi biti izazov, jer je nisam baš pretjerano volio.

Većina vaših kolega stoji na lošem glasu budući da učenicima ne znaju, ili nemaju volje pravilno prenijeti znanje iz matematike. Kako to objašnjavate?

- Matematika je prilično apstraktna i nije ju lagano predavati. Na nama nastavnicima je da se potrudimo što više približiti je učenicima. Današnji učenici prilično su drugačiji od učenika prije dvadesetak godina. Zahtjevniji su i nije lako raditi s njima. S druge strane mi nastavnici nismo nikada učili kako biti zanimljiv predavač. Nadam se da će ova nova kurikularna reforma uspjeti prodrmati obrazovni sustav koji je zaista zastario i potaknuti nastavnike da budu kreativniji.

Svaki početak je težak

Kako ste se odlučili pokrenuti web stranice na kojima na zanimljiv i pristupačan način podučavate korisnike?

- Moj bivši student Nikola Mujdžić jednog me dana pozvao na kavu i predložio da snimamo edukativne videomaterijale iz matematike. Meni se prijedlog svidio i samo nekoliko dana poslije prvog sastanka snimili smo prvi video i objavili ga na www.tonimilun.com. Nikola ga je pogrešno montirao pa ima i malo pogrešaka, ali željeli smo ga ostaviti takvog da se zna da su svi počeci teški. Nismo namjeravali snimiti toliko materijala, ali zadovoljni korisnici motivirali su nas tako da danas imamo objavljeno više od dvije tisuće videouradaka.

Na HTV-u 4 imate emisiju “Financijalac”, kako je ostvarena ta suradnja?

- Mogu reći slučajno. Urednica jedne radiopostaje kontaktirala me i zamolila za pomoć u izradi jednog kviza znanja. U nekoliko zajedničkih sastanaka rodilo se još nekoliko ideja za suradnju, a jedna od njih bila je emisija “Financijalac”. Ostale ideje čekaju da nam se oslobodi vrijeme pa ćemo realizirati i njih.

Za one koji još uvijek nisu upoznati, kakve teme obrađujete u emisiji?

- Nastojimo obraditi životne teme, primjerice što znači uzeti stambeni kredit, koje naknade ćemo pritom morati platiti, što će se dogoditi s našim anuitetima ako Euribor naraste za npr. jedan postotni bod. Želja nam je pomoći običnom čovjeku da procijeni isplati li mu se otvoriti stambenu štednju ili dječju štednju, ili pak ugovoriti policu životnog osiguranja. Trenutačno ide serija emisija o mirovinskim fondovima, što je vrlo aktualna tema s obzirom na reforme koje se spremaju.

Zanimljiv i naporan projekt

Planirano je 35 emisija u prvoj sezoni, je li poznata daljnja sudbina emisije? Hoće li se emitirati preko ljeta, ili će ići na pauzu?

- Upravo završavamo snimanje prve sezone od 35 epizoda. Meni je ovaj projekt nešto novo u životu, vrlo zanimljiv, ali i naporan. Prvo ćemo se malo odmoriti, a onda napraviti daljnje planove. Nadamo se da će s HRT-a biti interesa za nastavak emitiranja, jer je tema financijske pismenosti vrlo bitna.

Što vas ljudi najčešće traže kad je u pitanju pomoć, odnosno suradnja?

- I dalje nas najčešće kontaktiraju učenici i pitaju za savjete u vezi sa zadacima iz matematike, ali sve više upita dobivamo u vezi financija. Prije nekoliko mjeseci provodila se konverzija kredita iz švicarskih franaka u eure i mnogi su mi se obratili za pomoć u provjeri proračuna koje su dobili od banke. Nažalost, broj upita postao je prevelik i ne stižem više svima odgovoriti.

Razgovarao: Adrian ANDREJEK

FINANCIJALAC NA HRT-u

Kakvi su odjeci publike nakon emisije “Financijalac”?

- Moram reći da sam ugodno iznenađen s obzirom na to da se ne radi o nekoj emisiji koja bi bila popularna poput reality showa. Često mi se javljaju prolaznici na cesti, prepoznaju me i kažu da im je emisija pomogla pri donošenju financijskih odluka. Jedna mi je osoba prije nekoliko dana zahvalila što sam joj rekao da se s bankama može pregovarati o uvjetima kredita. Nije znala da se ponekad može postići i niža kamatna stopa za kredite.

Možda ste propustili...

U OSMOJ OVOSEZONSKOJ EPIZODI SHOWA “TVOJE LICE ZVUČI POZNATO”

Budite spremni na show jer od bitke smo napravili ljubav

PORTRET GLUMCA KOJI JE RUŠIO HOLIVUDSKE STEREOTIPOVE

Jack Lemmon: Profesionalac nad profesionalcima

Najčitanije iz rubrike