Regija
SANACIJA IZMEĐU FERIČANACA I BELJEVINE

Odlagalište Strmi breg će sanirati s 2,1 milijun kuna iz fondova
Objavljeno 11. svibnja, 2016.

FERIČANCI – Načelnik općine Feričanci Antun Glavaš i direktor tvrtke Eurco iz Vinkovaca Hrvoje Merki, uz nazočnost direktora tvrtke Atika iz Osijeka Vice Pristera, koja će obavljati stručni nadzor pri sanaciji, zamjenika načelnika Mirka Jurčevića te pročelnika i stručne suradnice za računovodstvo i proračun u Jedinstvenom upravnom odjelu Ivana Matulića i Jasne Dado, potpisali su ugovor o sanaciji zatvorenog odlagališta otpada Strmi breg u Feričancima. Ugovoreni radovi, ako to vremenski uvjeti dopuste, trebali bi početi za 15 dana, a završiti u roku od tri mjeseca od uvođenja u posao. Vrijednost radova je 2,1 milijun kuna, od čega je 85 posto sredstava osiguralo Ministarstvo zaštite okoliša i prirode iz Kohezijskog fonda, a preostalih 15 posto Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Odlagalište Strmi breg je ranije zatvoreno i pripada u neusklađeno odlagalište koje ima nepovoljan utjecaj na okoliš. Sanacijom odlagališta zadovoljit će se uvjeti propisani Zakonom o održivom gospodarenju otpadom te će se umanjiti opasnost za zdravlje ljudi, zagađenje voda, zraka i nepovoljni učinak na krajobraz.

- Naše odlagalište smješteno je između naselja Feričanci te Beljevine, koje pripada susjednoj općini Đurđenovac, i s obzirom na geografski smještaj ovaj je zahvat veliki plus. Izuzetno sam sretan da je jedna ozbiljna tvrtka dobila ovaj posao, a to su nam potvrdili i u Fondu za zaštitu okoliša, tako da očekujem da će ugovorni rokovi biti ispoštovani i da će se posao kvalitetno obaviti – izjavio je načelnik Antun Glavaš u povodu potpisivanja ugovora o sanaciji odlagališta otpada. Naglasio je kako mu je drago što je Ministarstvo zaštite okoliša i prirode odobrilo projektni prijedlog sanacije odlagališta Strmi breg i što je EU sufinanciranjem pokriti najveći dio troškova.

- Još prije četiri godine Općina Feričanci potpisala je ugovor s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost prema kojem je naša obveza bila da osiguramo 700.000 kuna. To nismo bili u stanju preuzeti i prihvatili smo prijedlog Fonda da raskinemo ugovor te da naše odlagalište kandidiramo prema EU fondovima. Uspjeli smo ući na listu Ministarstva zaštite okoliša i osigurati EU sufinanciranje, tako da radovi Općinu neće koštati ni jednu kunu – rekao je Glavaš.S.Fridl

ROK RADOVA - TRI MJESECA

Za sanaciju odlagališta javilo se devet tvrtki, a za najpovoljnijeg ponuditelja izabrana je ponuda tvrtke Eurco iz Vinkovaca. Direktor Hrvoje Merki kaže kako je tvrtka odradila 47 ugovora na različitim odlagalištima otpada. “Ugovor koji smo potpisali zadovoljava naša pravila poslovanja, a naši rokovi su tri mjeseca za izvođenje radova i mjesec dana za tehnički pregled. Naša tvrtka je lider u Hrvatskoj za izvođenje poslova sanacije postojećih i izgradnje novih odlagališta otpada. U proteklih 21 godinu uspješno smo odradili 47 ovakvih projekata”, naglasio je Merki.

Možda ste propustili...

HUMANITARNA AKCIJA ZA IVANA MESIĆA

Motosezona počinje u Rajevu Selu 21. travnja

U BELIŠĆANSKOJ KNJIŽNICI

Nova kreativna radionica za djecu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana