Regija
UZIMANJE ALKOHOLA DOSEGNULO RAZINU EPIDEMIJE

Tinejdžerice se opijaju tamponima koje su namočile u alkohol!
Objavljeno 12. svibnja, 2016.
Djevojke su preuzele “trend” iz zapadnih zemalja

ŽUPANJA - Kako je već poznato, konzumacija alkohola među mladima u stalnom je porastu. Zabrinuta majka jedne tinejdžerice iz županjskog kraja (podatci poznati redakciji) upozorila nas je na šokantnu pojavu da se neke djevojke opijaju na doista bizaran način - tamponima natopljenima u žestoka alkoholna pića.

- Zaprepastila sam se kada mi se kći povjerila i prepričala iskustva nekoliko prijateljica koje su joj se “pohvalile” da su isprobale “zanimljivu” tehniku opijanja koju mladi u zapadnim zemljama već dugo primjenjuju i da su “oduševljene” učinkom, brzim i jakim djelovanjem. Higijenske tampone namočile su u votku i potom ih stavile kao kada imaju mjesečnicu. Nikada ih, “pohvalile” su se, nije brže “uhvatilo” jer im je alkohol ušao direktno u krv, a osjećale su se, kažu, “fantastično”. “U kafiću pristojno piješ sok s frendicama, nemaš nikakvog zadaha, a tampon dolje odrađuje svoje”, kazale su joj i preporučile da se i sama uvjeri u to - ispričala nam je uznemirena žena. U nevjerici se pita je li moguće da te mlade djevojke, na pragu života, nisu svjesne rizika i opasnosti kojima se izlažu svojim nerazumnim postupcima.

- Sve te negativne trendove koji nam truju djecu donio nam je internet i društvene mreže kojima su zaluđeni. Ne mogu vjerovati da je nekome uopće palo na pamet takvo nešto učiniti! Dosegnuli smo samo dno, mladi više ne prežu ni od čega, nevjerojatno je na što su sve spremni… Jesmo li mi kao roditelji zakazali u odgoju naših tinejdžera, jesu li prevelika kontrola i nadzor ili pak prevelika sloboda možda i naše najveće pogreške? Jako sam uplašena, strepim za budućnost naše djece, već se danima ne mogu smiriti… - kaže očajna majka.

Za komentar smo zamolili i predstojnika Klinike za ginekologiju i opstetriciju KBC-a Osijek, prof. dr. sc. Darka Čuržika, dr. med.

- Upoznat sam s pojavom da tinejdžerice iz zapadnih zemalja (najviše Njemačke i SAD-a) namoče tampon u alkoholno piće, najčešće votku, te ga stavljaju u vaginu da bi se dovele u alkoholizirano stanje. Mislim da tinejdžerice iz Hrvatske ne bi smjele slijediti taj primjer, a ja ga osobno dosad nisam imao u praksi. Upitno je dovode li se na taj način uopće u alkoholizirano stanje, a sigurno oštećuju sluznicu vagine, jer se obično radi o 40-postotnom alkoholu. Mogu se stvoriti erozije (ranice) na sluznici vagine, što je podloga za infekciju, a kasnije može biti i jedan od uzroka neplodnosti. Potrebno bi bilo i mišljenje psihijatra o takvoj osobi, jer se radi o poremećaju ličnosti - smatra dr. Čuržik.

Može se reći da je konzumacija alkohola među mladima dosegnula razinu epidemije! – alarmantan je zaključak koji su nedavno iznijeli stručnjaci okupljeni u Zagrebu u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, na završetku obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti. Istraživanja Zavoda pokazuju da djeca prvo iskustvo s alkoholom imaju u obiteljskom okruženju, i to u predškolskoj dobi: djeci od četiri, pet godina daje se piće, i to je svima vrlo zabavno, fotografije se stavljaju na Facebook, a kada u srednjoj školi počnu piti, roditelji se čude i to im je onda problem - kažu u Zavodu.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
82 posto maloljetnika kušalo je alkohol

Prema istraživanjima MUP-a u sklopu projekta “Zdrav za 5” među učenicima osmih razreda, čak 82 posto maloljetnika u dobi od 13 i 14 godina konzumiralo je alkohol, svaki treći sudjelovao je u ekscesivnom opijanju. Poražavajući su i podatci istraživanja Europske agencije za istraživanje konzumacije alkohola i opasnih droga među školskom djecom gdje je Hrvatska zauzela neslavno treće mjesto na ljestvici 36 europskih zemalja prema broju maloljetnika koji piju alkohol.

Hrvatska na 3. mjestu

u Europi prema broju maloljetnika koji piju alkohol

Darko Čuržik

predstojnik Klinike za ginekologiju i opstetriciju KBC-a Osijek

Obično je riječ o 40-postotnom alkoholu, što sigurno oštećuje sluznicu vagine

Možda ste propustili...

SLOVAČKO VELEPOSLANSTVO URUČILO DONACIJU ZA VRTIĆ U JELISAVCU

Nabavljena oprema za učenje slovačkog jezika

IVICA JAŽIĆ PRENIO ISKUSTVA S HODOČAŠĆA

U 32 dana prepješačili 890 km

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

STAZOM DUGOM 14,24 KM KROZ VINOGRADE, SURDUKE, ŠUMARKE..

Baranjski Wine & Walk s čak 14 vinskih i pet gastropostaja

2

NEVIĐENO NEVRIJEME PRIJE 30 GODINA

Đakovo ‘94. plivalo: Na led i ralicom, 170 l kiše

3

PRVI FESTIVAL KULENA

Najbolji kulen imao je Stanko Josipović