Novosti
OKRUŽENJE ZA ULAGAČE

Marko Pipunić: Rizik za investicije može biti samo “unutarnji neprijatelj”
Objavljeno 11. svibnja, 2016.

Vezani članci

MARKO PIPUNIĆ, PREDSJEDNIK UPRAVE ŽITO GRUPE

Spremni smo otkupiti sve što seljaci u Slavoniji proizvedu

- Samo unutarnji neprijatelj može biti rizik u realizaciji investicije poduzetnika - takav zanimljiv odgovor dao je Marko Pipunić, vlasnik osječke Žito grupe, na panel-raspravi “Kako stvoriti poticajno okruženje za investicije unatoč svim preprekama”. Panel je, u okviru Investicijskog ciklusa Slavonije i Baranje, u Osijeku u utorak organizirao tjednik Lider. Okupili su predstavnike lokalne vlasti, potpornih institucija, Vladinih tijela i, naravno, investitore.

Pipunić je predstavio investicijski ciklus gradnje pogona za proizvodnju pršuta, ulaganje od 100 milijuna eura u novostvorenu dodanu vrijednost. Na upit što je najveći rizik, Pipunić je upozorio - na unutarnjeg neprijatelja. Naime, na temelju Programa ruralnog razvoja Žito grupa je pripremila šest projekta koji Slavoniji donose novostvorenu vrijednost i direktno zapošljavanje.

- Onda dođete u situaciju da takvi projekti stoje kod nekoga na stolu, a ovakve stvari jednostavno ne mogu čekati - upozorio je Pipunić. Postojanje “unutarnjeg neprijatelja” potvrdio je i Domagoj Ivan Milošević, predsjednik saborskog Odbora za gospodarstvo. Naime, i za njega je sporno to što se nakon šest mjeseci ne isplaćuju odobrena sredstva iz programa Ruralni razvoj. I zato se Milošević ne slaže s tezom da politiku treba odmaknuti od gospodarstva, jer, kaže, političari imaju “alate” kojima mogu napraviti promjene u korist gospodarstva. Pozitivne primjere odnosa s lokalnom zajednicom, ali i državnim tijelima koja su pomogla investicije naveo je Zoran Uranjek, direktor belišćanskog Harburg Freudenbergera.

Sudionike konferencije pozdravili su Vladimir Šišljagić, osječko-baranjski župan, i osječki gradonačelnik Ivan Vrkić te kao domaćin Zoran Kovačević, predsjednik HGK-a Županijske komore Osijek.D.Kuštro

NEPOTICAJNI SUSTAVI

Zdenko Adrović, direktor Hrvatske udruge banaka, u svom predavanju “Kako sufinancirati investicijske projekte”, istaknuo je kako je u Hrvatskoj udjel investicija u BDP-u niskih 18 posto. No problem investicija nije povezan samo s raspoloživim kreditima i visinom kamatnih stopa nego i s domaćim strukturnim problemima poput “nimalo poticajnog poreznog sustava, nerazvijenog tržišta kapitala, ali i vrlo lošeg sustava rješavanja insolventnosti”.

Možda ste propustili...

U RAFINERIJI NAFTE RIJEKA

Pokretanje proizvodnje

RAZLIKU ĆE DOBITI UKUPNO 830.122 POREZNA OBVEZNIKA

Porezna uprava: Isplata povrata poreza na dohodak kreće 2. svibnja