Regija
TREĆA SAMOSTALNA IZLOŽBA MAJE MUŠKIĆ

“Ljelje - legenda u objektivu”
Objavljeno 8. svibnja, 2016.

GORJANI – Vatromet boja, detalja, živopisnosti, tradicije, povijesti gorjanskog kraja, jednom riječju – gorjanksih ljelja - sve to satkano je u fotografijama Glasove novinarke i fotoreporterke Maje Muškić, koje je ujedinila u svoju treću samostalnu izložbu “Ljelje – legenda u objektivu”, a koja je preksinoć otvorena u Vijećnici Općine Gorjani. Nije samo Maja prepoznala jedinstvenost ljelja - učinio je to i UNESCO 2007. godine, stavivši ih na listu svjetske nematerijalne kulturne baštine. Izložba obuhvaća 70-ak fotografija, snimljenih u proteklih deset godina, otkako je tamošnji KUD Gorjanac obnovio proljetni ophod ljelja. Na fotografijama su, osim ophoda selom, detalji bogate nošnje ljelja, portreti, živopisna dvorišta u kojima ljelje za ophoda zalaze, njihovi domaćini, delicije kojima goste kraljeve i kraljice.

– Na fotografijama je vidljivo kako se generacije izmjenjuju jer ljelje mogu biti ljelje samo dok su djevojke, pa su se tako mnoge poudale i morale sablje predati generacijama koje dolaze - rekla je Maja Muškić. Na fotografijama su i dječica u narodnim nošnjama, a koje je preuzela i Hrvatska turistička zajednica, pa su i one obišle svijet. Kao kuriozitet izložbe, na otvorenju nastupilo je osam gajdaša s različitih strana na čelu s gorjanskim načelnikom Ivanom Lovićem koji je i sam gajdaš u pratnji ljelja.

– Rijetko se kada može vidjeti i čuti osam gajdaša da svira zajedno. Tako su 1861. godine, kada je biskup Josip Juraj Strossmayer postavljen za velikog župana u Osijeku, svirala četiri gajdaša, upola manje - rekao je Lović. Najpoznatiji glas Gorjana, član Bećarina, Mata Pavić nakon punih pedeset godina u javnosti je na otvorenju izložbe ponovno zasvirao dvojnice. Izložbu je otvorio načelnik Lović, a o Majinom radu govorili su zamjenik đakovačkog gradonačelnika Ivan Išasegi, predsjednik Gradskog vijeća Goran Soldo, direktorica TZ Đakova Marija Burek, kao i sama autorica. Izložba je postavljena u okviru 50. obljetnice KUD-a Gorjanac, o čijem je radu govorio njegov predsjednik Darko Kelava.S.Župan

Najčitanije iz rubrike