Novosti
POLICAJKA IZ OKOLICE ĐAKOVA

Vraćena u policiju iako je u alkoholiziranom stanju ubila biciklista
Objavljeno 7. svibnja, 2016.
Disciplinski sud policajki je izrekao tek uvjetnu kaznu s kratkim rokom kušnje od 12 mjeseci

Vezani članci

GRAĐANI O POLICIJI I POJAČANOJ KONTROLI PROMETA U SLAVONIJI I BARANJI

Tražili su od mene alkotest i za vožnju šumskim putom

Policajka M. P. (31), koja je 10. siječnja prošle godine u Satnici Đakovačkoj automobilom usmrtila 33-godišnjeg biciklista Borisa Franjića, vraćena je na posao.

Analizom uzoraka krvi i mokraće utvrđeno je da su i policajka i stradali biciklist bili pod utjecajem alkohola, a policajka je uz to još vozila neprilagođenom brzinom. Upitali smo nadležne u Ministarstvu unutarnjih poslova kako to da je policajka, iako je prebrzo vozila i bila u alkoholiziranom stanju, ponovno na svom radnom mjestu.

- Disciplinski sud u Osijeku protiv policijske službenice, zbog počinjene teže povrede službene dužnosti, proveo je disciplinski postupak, proglasio ju odgovornom za učinjenu povredu te na temelju svih olakotnih i otegotnih okolnosti izrekao uvjetnu kaznu prestanka državne službe uz rok kušnje od 12 mjeseci. Po izvršnosti navedenog rješenja, od 23. ožujka ove godine, policijska službenica obavlja svoju službu - doznajemo u MUP-u.

- Napominjemo da se radi o disciplinskoj odgovornosti, a što se tiče postupka u povodu podnesene kaznene prijave, za to se trebate obratiti nadležnim pravosudnim tijelima - ističu u MUP-u.

Nakon provođenja istrage nadležno Općinsko državno odvjetništvo u Našicama trebalo je donijeti odluku o po kretanju kaznenog postupka. Međutim, rezultati istrage javnosti nisu poznati, jer se Državno odvjetništvo nije oglasilo o tome kakvi su rezultati naloženih vještačenja niti je li pokrenut kazneni postupak protiv M. P.

Iz PU osječko-baranjske nisu željeli komentirati cijeli slučaj.

- Disciplinski je postupak proveden i mi to ne možemo komentirati. Provodimo pravomoćne odluke disciplinskog suda i to je sve što možemo reći - kazao je Darijo Premec, glasnogovornik PU osječko-baranjske.

Nesreća se dogodila kada je policajka izvan službe svojim privatnim automobilom, vozeći neprilagođenom brzinom, prednjim dijelom vozila udarila u stražnji dio bicikla kojim je upravljao 33-godišnjak. Od zadobivenih ozljeda Boris Franjić na mjestu je preminuo. Protiv policajke je PU osječko-baranjska podnijela kaznenu prijavu. Nakon toga Državno odvjetništvo naložilo je uzimanje krvi i urina vozačice, obdukciju tijela biciklista, izvanredni tehnički pregled policajkinog automobila i izuzimanje bicikla poginuloga radi eventualnog vještačenja. Budući da je daljnje postupanje Državnog odvjetništva ostalo nepoznato javnosti, a policija se očevidno nije po trudila saznati vodi li se protiv njihove pripadnice kazneni postupak zbog prometne nezgode sa smrtnom posljedicom, nego ju je nakon upravo smiješno male disciplinske mjere vratila na posao, uskoro bi mogli biti svjedoci apsurdne situacije da povodom nekog bezazlenog prekršaja ureduje osoba koja je prije samo godinu i pol pod utjecajem alkohola i vozeći neprilagođenom brzinom ubila čovjeka.

Sandra LACIĆ
NITKO NE SMIJE PITI I VOZITI, A KAMOLI POLICAJAC

Kako kažu pravni stručnjaci, policajac je policajac 24 sata na dan, no prometna se nesreća može dogoditi svakome. Međutim, ako je u to uključen alkohol, onda je to teža povreda službene dužnosti. “Obično se takve službene osobe teško vraćaju na svoje radno mjesto. Još ako su izazvale nesreću pod utjecajem alkohola, to je teža povreda radne obveze. Policajac po prirodi svog posla mora biti uzor”, kaže nam jedan odvjetnik. Dodaje, ipak se mora znati da zakonodavac drukčije tretira kaznena djela u prometu od onih “klasičnih”.

- Prometna nesreća s najtežim posljedicama može se dogoditi i najpoštenijem čovjeku. Ako je čovjek u tom trenutku alkoholiziran, više će odgovarati jer mu je to otežavajuća okolnost. I inače nitko ne smije piti i voziti, a kamoli policajac - dodao je sugovornik.

EDIN SARAJLIĆ

glavni tajnik Sindikata policije

Policajce se višestruko kažnjava

Edin Sarajlić, glavni tajnik Sindikata policije Hrvatske, kaže kako je u đakovačkom slučaju sve napravljeno prema propisima te je pitanje treba li policajce, zato što nešto počine u svoje slobodno vrijeme, kažnjavati na radnom mjestu.

- Policajci su jedina profesija koja je višestruko kažnjiva. Za nešto što je počinio kao građanin, policajac odgovara disciplinski na radnom mjestu, odgovara na prekršajnom ili kaznenom sudu i u javnosti koja ga proziva. Ako je čovjek kažnjen, svoju je kaznu izdržao i to je to. O kazni odlučuje sud - kaže Sarajlić. Dodaje kako je policajka disciplinski odgovarala i “da je počinila i najmanju pogrešku u međuvremenu bi dobila otkaz”.

- Za ono što je učinila odgovarat će na sudu i pitanje je treba li sada ostati i bez sredstava za život ako je već kažnjena. Bilo bi najbolje da se to nije dogodilo, ali kad već jest, nećemo toj osobi uništiti život do kraja i razapeti je - ističe glavni tajnik SPH-a. U tom sindikatu ističu kako je promet “jedino poglavlje Kaznenog zakona koje se isključuje iz kažnjivih djela koja se progone po službenoj dužnosti”.