Kultura
PREDAVANJE O MUZEALIZACIJI SLAVONSKOG DIJALEKTA

Dr. sc. Anica Bilić: Danas u Slavoniji nema ni jedne školske priredbe bez šokačkog govora
Objavljeno 6. svibnja, 2016.

ZAGREB - U Knjižnici HAZU dr. sc. Anica Bilić, znanstvena savjetnica i upraviteljica Centra za znanstveni rad HAZU u Vinkovcima, održala je predavanje o muzealizaciji slavonskog dijalekta. Istaknula je da je slavonski dijalekt najarhaičniji dijalekt štokavskoga narječja koji arhaičnim osobinama svojih očuvanih govora čuva vezu s najstarijim hrvatskim jezičnim razdobljima. Pojasnila je da muzealizacija slavonskog dijalekta podrazumijeva njegovo čuvanje i zaštitu od propadanja kako bi ostao sačuvan budućim naraštajima, prije svega kroz manifestacije, kao što je Šokačka rič te znanstveni skup Slavonski dijalekt koje se od 2003. održavaju u Vinkovcima. Obje manifestacije osmislila je upravo dr. sc. Anica Bilić.

- Potrebna je primjena različitih strategija čuvanja od izumiranja i zaborava slavonskog dijalekta kako bismo što više građe skupili, deponirali, tekstualno zabilježili, lingvistički dokumentirali i elektronički konzervirali te muzealizirali. No važno je da slavonski dijalekt i dalje živi u govoru, u nastavi, u medijima, književnosti te u scenskom izražavanju. Zaštititi ga treba na kreativan način, a ne samo kroz dokumente - rekla je dr. sc. Bilić. Dok ranije mnogi nastavnici u školama nisu bili skloni slavonskom dijalektu, prema njezinim riječima, danas u Slavoniji nema školske priredbe bez šokačkog govora.

Osim slavonskim dijalektom, dr. sc. Bilić bavi se i istraživanjem novije hrvatske književnosti, posebice malim i nepoznatim hrvatskim piscima 19. i 20. st., kao i hrvatskim latinizmom u Slavoniji, slavonistikom te kulturologijom i književnom geografijom. Svoja kroatistička, slavonistička, latinistička, kulturološka i dijalektološka istraživanja objavljuje u knjigama, zbornicima radova sa znanstvenih skupova te znanstvenim časopisima u zemlji i inozemstvu. U Vinkovcima je pokrenula i novu književnoznanstvenu manifestaciju Knjiški Krnjaš.

Kako je u uvodnom govoru istaknuo akademik Josip Užarević, tim svojim djelovanjem dr. sc. Anica Bilić pridonijela je tome da Vinkovci postanu kulturna minimetropola istočne Hrvatske. (N.Vek.)

Možda ste propustili...

OLJK: "‘ZA UMRIJETI OD SMIJEHA"

Kolektivna terapija satiričkim žalcima

IZLOŽBA JOSIPA PINA TROSTMANNA OTVORENA U DUBROVAČKOJ PALAČI SPONZA

Jedinstveni mediteranski kolorit raslinja

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U TIJEKU JE PROJEKT "OKOLO"

Umjetnost spontano dotiče svakodnevicu grada

2

PRODUKCIJE I KOPRODUKCIJE

Pet hrvatskih filmova na festivalu Locarnu

3

MEĐUNARODNO NATJECANJE MLADIH OPERNIH PJEVAČA "ZINKA MILANOV"

Finale uz dodjelu nagrada i Gala koncert