Kultura
PREDAVANJE O MUZEALIZACIJI SLAVONSKOG DIJALEKTA

Dr. sc. Anica Bilić: Danas u Slavoniji nema ni jedne školske priredbe bez šokačkog govora
Objavljeno 6. svibnja, 2016.

ZAGREB - U Knjižnici HAZU dr. sc. Anica Bilić, znanstvena savjetnica i upraviteljica Centra za znanstveni rad HAZU u Vinkovcima, održala je predavanje o muzealizaciji slavonskog dijalekta. Istaknula je da je slavonski dijalekt najarhaičniji dijalekt štokavskoga narječja koji arhaičnim osobinama svojih očuvanih govora čuva vezu s najstarijim hrvatskim jezičnim razdobljima. Pojasnila je da muzealizacija slavonskog dijalekta podrazumijeva njegovo čuvanje i zaštitu od propadanja kako bi ostao sačuvan budućim naraštajima, prije svega kroz manifestacije, kao što je Šokačka rič te znanstveni skup Slavonski dijalekt koje se od 2003. održavaju u Vinkovcima. Obje manifestacije osmislila je upravo dr. sc. Anica Bilić.

- Potrebna je primjena različitih strategija čuvanja od izumiranja i zaborava slavonskog dijalekta kako bismo što više građe skupili, deponirali, tekstualno zabilježili, lingvistički dokumentirali i elektronički konzervirali te muzealizirali. No važno je da slavonski dijalekt i dalje živi u govoru, u nastavi, u medijima, književnosti te u scenskom izražavanju. Zaštititi ga treba na kreativan način, a ne samo kroz dokumente - rekla je dr. sc. Bilić. Dok ranije mnogi nastavnici u školama nisu bili skloni slavonskom dijalektu, prema njezinim riječima, danas u Slavoniji nema školske priredbe bez šokačkog govora.

Osim slavonskim dijalektom, dr. sc. Bilić bavi se i istraživanjem novije hrvatske književnosti, posebice malim i nepoznatim hrvatskim piscima 19. i 20. st., kao i hrvatskim latinizmom u Slavoniji, slavonistikom te kulturologijom i književnom geografijom. Svoja kroatistička, slavonistička, latinistička, kulturološka i dijalektološka istraživanja objavljuje u knjigama, zbornicima radova sa znanstvenih skupova te znanstvenim časopisima u zemlji i inozemstvu. U Vinkovcima je pokrenula i novu književnoznanstvenu manifestaciju Knjiški Krnjaš.

Kako je u uvodnom govoru istaknuo akademik Josip Užarević, tim svojim djelovanjem dr. sc. Anica Bilić pridonijela je tome da Vinkovci postanu kulturna minimetropola istočne Hrvatske. (N.Vek.)

Možda ste propustili...

PREDSTAVLJENA MONOGRAFIJA “RODOSLOVLJA OBITELJI PODLAPCA/PODLAPAČE”

Đuro Mesić: Pomogao sam mnogim Podlapčanima i to mi je nagrada za sav moj uloženi trud

13. GODINU ZAREDOM POLOŽILI VIJENAC

Požežani obilježili Cesarićev 116. rođendan

23. SIJEČNJA, U HRVATSKOM ĆE GLAZBENOM ZAVODU

Prvi put u Zagrebu sjajni meksički gitarist Alejandro Córdova!

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OSJEČKA GLAZBENA SRIJEDA U GALERIJI WALDINGER

Ženska klapa Ventula: Splićanke očarale publiku izgledom i izvrsnim nastupom

2

PREDSTAVLJENA MONOGRAFIJA “RODOSLOVLJA OBITELJI PODLAPCA/PODLAPAČE”

Đuro Mesić: Pomogao sam mnogim Podlapčanima i to mi je nagrada za sav moj uloženi trud

3

PAULU FIERLINGERU NAGRADA ZA ŽIVOTNO DJELO 28. ANIMAFESTA

Postavio je standarde poetičnosti i uvjerljivosti animiranih svjetova