Osijek
PRVI PUT OD 2009. MINISTARSTVO DOPUSTILO TRETMANE U KOPAČKOM RITU

Vrkić: Na dobrom smo putu da
dobijemo bitku protiv komaraca
Objavljeno 6. svibnja, 2016.
U gradskom je proračunu predviđeno 3,5 milijuna kuna, a od Vlade zatražena jednokratna pomoć od 4 milijuna

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode prvi put od 2009. godine odobrilo je Gradu Osijeku ulazak u Kopački rit radi testnih larvicidnih tretiranja za borbu protiv komaraca!

Bit će to podloga za buduću studiju prihvatljivosti tretiranja u ekološkoj mreži, kojom će se nastojati dokazati da će šteta na prirodi biti minimalna ili zanemariva u odnosu prema benefitima zbog smanjenja broja komaraca i širenja zaraznih bolesti. Naime, Kopački je rit 90-postotno izvorište komaraca.

Revolucionaran je to početak borbe protiv letećih krvopija, a na sastanku predstavnika Grada, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te Odjela za biologiju Sveučilišta J. J. Strossmayera, održanom jučer, istaknuto je kako je riječ o djelomično uvjetovanom rješenju kojim se dopušta testno tretiranje na području sjeverno od Sakadaša. Stoga će se zatražiti dozvola za tretiranje na područjima gdje komarci imaju izravan utjecaj na grad, točnije, unutar zaštićenog posebnog zoološkog rezervata, udaljenom od prvih kuća samo 800 metara.

Imamo argumente

- Uvjereni smo da imamo argumente i zatražit ćemo dozvolu za tu aktivnost, a svakako bih pohvalio po mnogočemu revolucionaran sastanak prošle godine, kad je bilo predloženo proširenje projekta kontrole komaraca. Tom je prilikom predložen ulazak u Kopački rit, ali i ostvarivanje uvjeta za rad na terenu zajednički s Hrvatskim šumama i Hrvatskim vodama - rekao je prof. dr. sc. Enrih Merdić, s Odjela za biologiju, na jučerašnjem sastanku spomenutih dionika u gradskoj upravi.

Gradonačelnik Ivan Vrkić naglasio je da je riječ o novim okolnostima, točnije, o nastavku aktivnosti koje su zajednički započeli Grad, Osječko-baranjska županija i ostale jedinice lokalne samouprave. Zajednički sa županom Šišljagićem, rekao je Vrkić, pokrenuta je inicijativa kako bi se odgovornije i operativnije krenulo u bitku protiv komaraca. Ovo je početak eksperimenata s pomoću kojih bi se došlo do podataka i opravdanosti o ulasku u zonu interesa, odnosno Osijeku najbliži dio Kopačkog rita. Gradonačelnik je zahvalio Odjelu, koji će besplatno odraditi svoj dio posla, Zavod za javno zdravstvo donirat će materijal s kojim će se ići u tretmane, a uključene su i tvrtke Gekom d.o.o. iz Zagreba te biljski Pestrid, kao i sama Javna ustanova Park prirode Kopački rit.

Odgovorno ponašanje

Inače, riječ je o larvicidnom tretmanu koji će se za sada izvoditi pokusno i na osnovi kojeg će se utvrditi hoće li imati utjecaj na ekosustav. Ti se tretmani, inače, već široko primjenjuju diljem Europe i u primjeni su u brojnim zemljama.

- Prvi se put odgovorno ponaša cijela društvena zajednica i stavljamo se na istu stranu. Krećemo u ozbiljnu bitku protiv komaraca i na dobrom smo putu da tu bitku i dobijemo. U proračunu smo predvidjeli 3,5 milijuna kuna, a od Vlade smo zatražili jednokratnu pomoć od 4 milijuna kuna, no aplicira se i na EU fondove. Taj iznos nije dovoljan, ali pokrit će se ambicije za ovu godinu. Ovo je početak sustava koji će trajati godinama, no moram naglasiti i kako je jako važno da građani odrade svoj dio posla i da kontroliraju gdje ostavljaju vodu. Ne zaboravimo, ako nema vode, nema ni komaraca - poručio je Vrkić.

Marija MIHELIĆ
I GRAĐANI TREBAJU I MOGU POMOĆI

Dr. sc. Vedran Poljak, v. d. voditelja Službe za zdravstvenu ekologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo iz Zagreba, istaknuo je kako će HZJZ biti operativno tijelo koje će dionike pokušati optimizirati u radu.

- Nastojimo postići maksimalan efekt protiv te biološke prijetnje, ali ćemo i dati uputu građanima da učine sve kako bi onemogućili postojanje staništa komaraca u svojim dvorištima - poručio je Poljak. Na suradnju je građane pozvao i gradonačelnik Vrkić apelirajući da vode računa gdje ostavljaju vodu.

Najčitanije iz rubrike