Novosti
MRAZ UNIŠTIO GODINU

Uvoznici trljaju ruke: Slijedi nestašica domaćeg voća i povrća, skok cijena i za 50 %
Objavljeno 6. svibnja, 2016.
- Može se očekivati da neće biti dostatno robe, no trgovci će se snaći uvozom - kažu proizvođači

Iako se štete tek zbrajaju, a sve županije za nedavnim mrazom opustošene jedinice lokalne samouprave još nisu proglasile elementarnu nepogodu, već sada je jasno da će ovo biti godina nestašice domaćega voća, ponajprije jabuka, a potom i povrća te da je drastičan skok cijena hrane neizbježan.

Domaći kupac poskupljenje će itekako osjetiti, ali ne i nestašicu voća i povrća jer će trgovci posegnuti za uvozom, a uvoznici već zadovoljno trljaju ruke. Na domaće police neće doći kvalitetna roba, prva klasa, nego ono što se vuče po skladištima zemalja članica EU-a. Istina, ne očekuje se da će to biti uvoz (voća, jabuka) iz susjedstva – Italije, Slovenije, Mađarske i Austrije jer je i njih prije deset dana poharao mraz, nego iz zemalja poput Poljske, koju je on također “dohvatio”, no u njezinim skladištima, a zbog ruskog embarga, i dalje je toliko robe, voća, tvrde poznavatelji kretanja tržišta, da će Poljska i ovom prilikom vješto i znalački odreagirati u svoju korist i dodatno očistiti svoje hladnjače.

Mraz je na zapadu i sjeveru Hrvatske prouzročio štete od 90 pa i 100 posto, a prema istoku, u Slavoniji, štete su od 20 do 30 posto. Da stvar bude tragičnija za voćare, trebala je ovo biti rekordna godina za jabuku, no, kaže predsjednik Hrvatske voćarske zajednice (HVZ) Željko Banjavčić, bit ćemo “na konju” bude li “samo” prepolovljena proizvodnja jer bi takva mogla pokriti, ocjenjuje, bar tri četvrtine godine. Stradala je i šljiva, koja je 2014., podsjetimo, zbog ekstremno kišne godine imala podbačaj od čak 75 posto, potom trešnja, nektarina, breskva, višnja, malina, jagoda... Stoga su voćari pri HVZ-u osnovali krizni stožer za što brži i kvalitetniji popis šteta. No, najveće posljedice pokazat će kraljica voća, a i riječ je o voćki koju potrošači traže, kupuju cijele godine, dok šljiva, primjerice, nije toliko prisutna, tražena u prehrani nego više za proizvodnju rakije i drugog.

Prva klasa završit će u drugoj i trećoj

- Voćari kažu da je ovo najveća šteta na voću otkad pamte – od Zadra prema Varaždinu ona je i 100 posto. Sličan mraz bio je prije četiri godine u Slavoniji, no možda je tada, ipak, bila malo viša temperatura - kaže Banjavčić i procjenjuje da bi cijene mogle skočiti i do 50 posto.

– Ovaj mraz nije samo jedna velika šteta nego točka na 'i' stanja u domaćem voćarstvu koje je katastrofalno jer su voćari ionako pokošeni preniskom cijenom, a o uvozu da i ne govorimo - kaže Banjavčić. Upozorava na nered na tržištu, da trgovci konkuriraju tuđom, lošom robom.

– Sve je to jedno nesređeno pitanje - kaže prvi čovjek HVZ-a. Upozorava kako su u velikom problemu i oni s 20 posto pretrpljene štete od mraza.

– I tu je pitanje kakva će biti kvaliteta. Biljka jest održala plod, ali on je oštećen, pa će puno voća prve klase završiti u drugoj i industrijskoj klasi - upozorava Banjavčić.

Takva je situacija itekako izgledna u voćnjaku jabuka đakovačkog voćara Josipa Đelagića, koji je pretrpio štetu od 25 do 30 posto.

Uvoz povrća iz Italije, Španjolske...

– Svi koji su imali i manju štetu, imat će štetu u tome što će biti puno druge i treće klase u onome što je ostalo, a najmanje će biti prve - kaže Đelagić. Epilog “mrazne” 2016., kaže, jest - dobit ćemo jeftinu jabuku iz uvoza, a ovdje će veliku cijenu platiti potrošači.

I tajnik Zajednice udruga hrvatskih povrćara Dražen Čačić prognozira 2016. kao godinu nestašice domaćeg povrća i osjetnog skoka cijena.

- Može se očekivati da neće biti dostatno robe, no trgovci će se snaći uvozom. Jedne godine, kada je mraz poharao sjeverni dio Austrije sve do Poljske, imali smo dobru šansu i odreagirali - naši su proizvođači izvezli sve živo, i treću klasu. Trgovci moraju popuniti police, i iz južne Amerike ako treba! Zbog uvoza, troškova transporta i drugoga, cijene će zasigurno skočiti, a očekuje se uvoz povrća iz Italije, Španjolske, Nizozemske... no to je toliko varijabilna stvar, a određuju je trgovci i uvoznici za koje se zna kako djeluju – proizvođači prodaju ono što proizvode, a uvoznici - ono što se traži - kaže Čačić.

Suzana ŽUPAN
MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE:
Sa zemljama u okruženju prema Fondu solidarnosti

U Ministarstvu poljoprivrede ističu kako su svjesni razmjera štete od kasnog mraza. “Ministar Davor Romić komunicira sa županima i ministrima okolnih zemalja ne bi li išli zajednički prema Europskoj komisiji – EU fondu solidarnosti, no prethodno treba procijeniti i zbrojiti sve štete na terenu. Stoga, čekamo rezultate komisija za procjenu šteta, a Fond solidarnosti i mogućnost povlačenja sredstava za ublažavanje šteta nam je prioritet”, kažu u Ministarstvu. Na prozivke iz HVZ-a na račun ministra Davora Romića, da ignorira voćare i pretrpljene štete od mraza, predsjednik HVZ-a Željko Banjavčić kaže da to nije tako: “Mene je ministar osobno nazvao i rekao da se u suradnji sa zemljama u okruženju, koje su također pogođene mrazom, zajednički pripremaju za nastup prema Fondu. Štete se još uvijek zbrajaju na terenu”, kaže Banjavčić.

HRVATSKA VOĆARSKA ZAJEDNICA:
Voćari su ekonomski dotučeni i bez mraza

Predsjednik HVZ-a Željko Banjavčić upozorava kako je cijena voća u nas stalno preniska. “Stanje u voćarstvu posljednjih godina je katastrofalno. Prosječne prodajne cijene za prvu, drugu i industrijsku klasu jabuke su ispod jedne kune, a vani u trgovačkim centrima od dva do tri eura. Prosječna prodajna cijena od jedne kune zapravo je prosjek tih cijena – za prvu klasu je dvije, za drugu kunu, a za treću pola kune. A cijena naše proizvodnje je dvije kune, no mi jedva dođemo do pozicije da jabuku prve klase prodamo po te dvije kune. Lani smo davali po 1,70 i 1,80 kuna, pa su voćari u startu gubili od pola do jedne kune i na taj su način ekonomski dotučeni, a sada još i mraz. Ljudi će morati ulagati, a neće doći do novca dvije godine”, upozorava Banjavčić.

ZAJEDNICA UDRUGA POVRĆARA:
Naši uvoznici nikada ne uvoze ekstraklasu

- Naši uvoznici nikada ne uvoze klasu koja zadovoljava standarde, nego ono što se 'skupi' po skladištu. Primjerice, salata je danas euro i nije prodana, sutra je 70, a prekosutra 30 eurocenti i takvu će robu, po toj cijeni, dovesti. Nikada neće dovesti ekstraklasu - upozorava tajnik Zajednice udruga hrvatskih povrćara Dražen Čačić na praksu uvoznika da “počiste” tuđa skladišta i takvom robom trgovci napune police hrvatskih trgovina.

Na domaće police neće doći kvalitetna roba, nego ono što se vuče po skladištima zemalja članica EU-a

Možda ste propustili...

TJEDNO POVEĆANJE BROJA NOVOOBOLJELIH JE 39 POSTO

Hrvatska je naručila 336 tisuća doza novog proteinskog Sanofijeva cjepiva

SUDSKA ZABRANA TEKSTOVA O POLIKLINICI ZA ZAŠTITU DJECE

Ministrica: Neprihvatljivo je unaprijed zabraniti nekome da o nečemu piše

U HRVATSKOJ 1812 NOVIH SLUČAJEVA KORONAVIRUSA, UMRLO 13 OSOBA

U OBŽ 87, u VSŽ 51 novozaražemi

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U HRVATSKOJ 1.373 NOVA SLUČAJA ZARAZE SARS-COV-2, UMRLO 15 OSOBA

U OBŽ 72, u VSŽ 36 novih pozitivnih

2

ENERGETSKA OBNOVA OBITELJSKIH KUĆA

Za cjelovitu obnovu može se dobiti i 204.000 kuna poticaja

3

PENAVINO POLITIČKO NEODRASTANJE

Vukovar kao oruđe ostvarenja osobnih ambicija i interesa