Regija
ŽIVE U TROŠNOM KUĆERKU U “KRALJEVSKOJ ULICI”

Šestero mališana moli nas za materijal za gradnju kupaonice
Objavljeno 6. svibnja, 2016.
Kućerak, građen tko zna koje godine, na sebi ima samo tri mala prozora

PRESLATINCI - Jasmina i Benedikt Bobinac sa svojih šestero mališana žive u uvjetima koji nisu dostojni čovjeka. Najstarijem je djetetu 12 godina, najmlađem dvije. Jasmina nam kaže kako su dvije curice starije, a iza njih slijede četiri brata. Njih osmero živi u trošnoj kućici čiji se strop spustio gotovo da glavom čovjek u njega udari kad uđe u dvije prostorije u kojima živi ova mnogočlana obitelj. Taj kućerak, građen tko zna koje godine, na sebi ima samo tri mala prozora, ni glavom se kroz njih ne bi moglo promoliti prema dvorištu. Na dvorištu, pak, blatni put, s tek ponekom ciglicom do ulaza u kuću. Unatoč, već na prvi pogled, vidljivim teškim životnim uvjetima, roditelji naglašavaju kako su sretni s onim što imaju, jer i taj trošni kućerak njihovo je vlasništvo. Od svega je najgore, kaže nam Jasmina, što nemaju kupaonice ni sanitarnog čvora.

- Suprug je iz Selaca, a ja iz Sikirevaca, tražili smo povoljniju kuću koju bismo mogli kupiti i gdje bismo mogli živjeti, pa smo došli ovamo u Preslatince. Vidite kako nam je! Dvoje djece, dva sina, Mislav i Stjepan su bolesni, imaju kronični bronhitis. Ni suprug ni ja ne radimo, živimo od socijalne pomoći i dječjeg doplatka. Povremeno suprug, koji je po zanimanju stolar, obavi kojekakve radove, ali ni toga nema često - kaže nam majka Jasmina. Ne traže oni, naglašava, novac, nego mole ako je moguće da im se nekako pribavi materijal kojim bi si sagradili kupaonicu.

- Sramota me je reći, ali mi na toalet idemo 'na kantu'. Strašno je i kad se svi ovdje u istom prostoru kupamo, curice su već veće, starije, možete si misliti kako je njima - kaže nam Jasmina. Pokazuje nam u jednom dijelu prostorije i staru perilicu rublja kojoj je već 30 godina.

- Već je gorjela, izgorio nam je linoleum, pa smo ga morali maknuti, a sad je ovako kako vidite. 'Mašina' je izgorjela cijela - žali se Jasmina.

Ta brojna obitelj živi u Ulici kralja Tomislava, na broju 60, pošta 31418 Drenje, pa ako im tko želi na bilo koji način pomoći, može to učiniti ovim putem, jer računa za uplate nemaju. Iako supružnici stalno naglašavaju potrebu gradnje kupaonice, iz onoga što smo sami vidjeli očigledno je kako je tom kućerku prijeko potrebna kompletna obnova ili će se srušiti ovoj mnogočlanoj obitelji na glavu.

- Četvero djece idu u školu. Što je još gore, u Preslatincima nema škole, pa djeca idu u susjedne Kućance u niže razrede i moramo ih voziti, a curice idu autobusom u Drenje. Nažalost, ja nisam položila, ne znam voziti i pitam se kako bih išla po njih da suprug i nekamo ode raditi - kaže Jasmina. Dodaje kako djevojčice spavaju s braćom u sobi. Na ulaznim vratima ispalo je staklo, a umjesto njega, Bobinčevi su ubacili drvo. Isto je i s jednim od prozora.

- Brisala sam prozore i staklo je dotrajalo i ispalo. Sva sreća da nije palo na neko od djece - kaže Jasmina, kojoj je tek 30 godina. Pisala je, kaže, o svojim teškim životnim uvjetima predsjednici Kolindi Grabar Kitarović, od koje je dobila jednokratnu pomoć u iznosu od 1000 kuna. Pomogla im je, kaže, i Općina Drenje s 1700 kuna, pa su kupili novi hladnjak. Da je znala, kaže, da će joj “veš-mašina” izgorjeti, ne bi hladnjak kupovala.

- Važnije mi je da djeca idu čista u školu od 'frižidera' - kaže Jasmina. Tko želi pomoći ovoj obitelji na bilo koji način, može se zaputiti osobno ili im štogod poslati poštom. Najvažnije im je, kaže, stvoriti bar relativno normalne uvjete za svoju djecu.

Maja MUŠKIĆ
AKO ŽELITE POMOĆI

Ako želite pomoći obitelji Bobinac, ovo je adresa za pomoć:

JASMINA I BENEDIKT BOBINAC

KRALJA TOMISLAVA 60

PRESLATINCI

31418 DRENJE

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike