Osijek
EKSPLOZIJA I POŽAR U DVORIŠNOM STANU U FAKULTETSKOJ ULICI

Brzom intervencijom vatrogasaca
spriječeno širenje požara
na zgradu gradske uprave
Objavljeno 4. svibnja, 2016.
Što je bilo uzrok eksplozije i požara za sada nije poznato

Brzom je intervencijom osječkih vatrogasaca jučer spriječeno širenje požara nakon eksplozije u Fakultetskoj ulici 1b u Osijeku.

Ekplozija i požar dogodili su se u dvorišnom stanu zgrade koja se naslanja na zgradu osječke gradske uprave u Kuhačevoj 9, no, srećom, u ovom incidentu nitko nije ozlijeđen.

- U 9.35 sati dobili smo dojavu od stanara koji je iznad prostora u kojem su se dogodili eksplozija, a potom i požar, da se vatra širi velikom brzinom u prostorijama u prizemlju. Problem je bio i taj što je cijela zgrada jako stara, derutna i narušena, pa svaki događaj ovakvoga tipa nije bezazlen. Može se dogoditi urušavanje zbog daljnjeg narušavanja statike, ali naši su vatrogasci brzo riješili problem požara u desetak minuta, jer gorjele su neke stvari, bicikli i slično u toj prostoriji koja je površine nekih četiri puta četiri četvorna metra - kazao je Boris Banjan, zapovjednik Javne profesionalne vatrogasne postrojbe Osijek.

Dodao je da se zabatni zid prostorije, u kojoj je došlo do eksplozije i požara, naslanja na zgradu osječke gradske uprave i na tom zidu postoji prozor.

- Kroz prozor je izlazila velika količina dima i topline, pa je to uznemirilo i zaposlenike gradske uprave, jer nisu znali o čemu je riječ - kazao je zapovjednik osječkih vatrogasaca.

Vatrogasci su dolaskom na mjesto požara prvo provjerili ima li ozlijeđenih osoba, a nakon gašenja sve su detaljno pregledali da ne bi došlo do proširenja požara, odnosno da nema nekih eksplozivnih naprava, plinskih boca i slično. Na kraju su raščistili prostor.

Na mjesto intervencije u osječkoj Fakultetskoj ulici izišlo je 13 vatrogasaca s trima vozilima.

Što je bilo uzrok eksplozije i požara za sada nije poznato. Zoran Pakšec, zapovjednik smjene JPVP-a Osijek, kazao je kako je prostor raščišćen uz minimalno pomjeranje predmeta, da bi policija mogla obaviti očevid. Pakšec je dodao da su stanari od početka ovog događaja bili zbrinuti te da nije bilo nikakve opasnosti za njih.

Sandra LACIĆ
DAN VATROGASACA - SV. FLORIJAN

Jučer su vatrogasci proslavljali blagdan sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca. Boris Banjan, županijski vatrogasni zapovjednik i zapovjednik Vatrogasne zajednice Osijek, istaknuo je zadovoljstvo radom vatrogasne službe. Zapovjednik je istaknuo kako su, među deset najvećih gradova u Hrvatskoj, vatrogasci u Osijeku postigli odlične rezultate s najmanje ulaganja.

- U pogledu organiziranja vatrogastva u Osijeku i cijele Osječko-baranjske županije stvorili smo organizaciju koja uvažava sve i ima odličnu suradnju svih dobrovoljnih vatrogasnih društava i profesionalnih postrojbi. Postižemo najbolje rezultate u Hrvatskoj, što smo i dokazali na najvećim požarima kao što su bili požar na tvornici Drava International prošle godine, godinu prije na punionici plina 'Crodux', požar u skladištu u Šećerani, velikim farmama i slično - kazao je Banjan i čestitao svim vatrogascima njihov dan.

Možda ste propustili...

BAUMIT LIFECHALLENGE: KATEGORIJA “ZAPANJUJUĆA STRUKTURA”

Gospodarski centar nominiran za najljepšu fasadu u Europi

DJELATNICI VODOVODA SU NA TERENU

Nastavak ispiranja mreže hidranata

Najčitanije iz rubrike