Novosti
POLICIJA BI TREBALA BITI TEMELJITIJA PRI OTKRIVANJU LOPOVA

Ukradeno 750 bicikala, kradu li ih organizirane skupine?
Objavljeno 5. svibnja, 2016.
U dvije godine nestao je na području Osijeka 461 bicikl. Pronađen je zanemariv dio

Čak 756 bicikala ukradeno je u Osječko-baranjskoj županiji u protekle dvije godine, a od toga broja čak 461 na području Osijeka.

U prva tri mjeseca ove godine u cijeloj je županiji već ukradeno 50 bicikala, i to osam skupih te 42 manje vrijednosti. Od ukupnog broja pronađena su samo tri bicikla veće vrijednosti.

Dva bicikla vrijedna nekoliko tisuća kuna ukradena su u Osijeku pretprošlog vikenda, i to u Bosendorferovoj i Ulici kneza Borne. Krajem prošlog tjedna policija je objavila i fotografiju lopova koji je u srpnju prošle godine ukrao otključani bicikl iz stubišta zgrade osječkog Šetališta Petra Preradovića.

S obzirom na veliki broj ukradenih bicikala građani sumnjaju da je riječ o organiziranim skupinama koji bicikle ukradene u Osijeku i cijeloj županiji prodaju diljem Hrvatske. Među građanima, posebice biciklistima, kruži priča da je stvar vrlo jednostavna. Skupina kradljivaca iz Osijeka povezana je sa skupinom iz drugog dijela Hrvatske te ukradene bicikle razmjenjuju i potom prodaju. Svatko u svome gradu, kako se na najmanju mjeru svela mogućnost da vlasnik prepozna svoj bicikl u nekom lokalnom oglasniku ili mjestu gdje se mogu kupiti polovni bicikli. Osijek je u tom pogledu, prema javnom pogovoru, povezan sa Slavonskim Brodom, kao i Jadranom gdje vlasnici apartmana jeftino kupuju ukradene bicikle kao dodatnu ponudu gostima.

Prije nekoliko godina iz osječke je policije informacija o postojanju organiziranih skupina i potvrđena, no sada policija tvrdi da nema organiziranih skupina usprkos brojnim činjenicma koje govore drugačije.

Policija demantira

- Na području Policijske uprave osječko-baranjske ne postoje organizirane skupine koje se bave krađama bicikala. Ukradeni bicikli uglavnom se prodaju preko oglasnika ili na tržnicama - ustvrdio je Dario Premec, glasnogovornik osječko-baranjske policije.

Postoje kradljivci koji su baš usmjereni na krađu bicikala radi lake zarade, ali i oni koji jednostavno kradu “usput”. Tako je policija jednom prilikom uhvatila Šodolovčanina koji je u Osijeku ukrao čak 20 bicikala. Muškarac bi skupljao boce po gradu i potom kupovao piće. U večernjim satima pri povratku kući jednostavno je znao pokupiti prvi nezaključan bicikl na koji naiđe. Jeftinije bicikle prodavao je u komadu, dok je one skuplje rastavljao i dijelove prodavao na osječkoj autotržnici. Postoje i oni koji će bicikl ukrasti samo da se dovezu kući iz noćnog izlaska te ga potom odbaciti negdje blizu svoga odredišta. No, relativiziranje ove pojave kojom policija želi umanjiti sumnje građana u neefikasnost kada su u pitanju krađe bicikala demantiraju brojni primjeri krađa iz zatvorenih prostora, pa čak i s viših katova u zgradama kamo nitko ne nailazi slučajno.

U 2014. godini u cijeloj županiji ukradena su 32 skupa bicikla za koje policija pokreće tužbu po službenoj dužnosti. Pronađeno ih je 26, i to 16 ukradenih spomenute godine i deset ukradenih još 2013. godine kada su u Osijeku ukradena 274 bicikla, a 28 krađa odnosilo se na skupe bicikle, kojih je 17 pronađeno i vraćeno vlasnicima. Za krađu ostalih bicikala manje vrijednosti - njih 246, ako su i pronađeni, vlasnicima su dostavljani podaci kradljivaca, pa su ih mogli tužiti privatnim tužbama.

U 2015. godini u cijeloj županiji ukradeno je 310 bicikala, a samo u Osijeku 187. Tijekom te godine policija je pokrenula postupak za 44 krađe skupih bicikala, odnosno kada je riječ bila o biciklima čija je vrijednost veća od 2000 kuna, odnosno 1000 kuna od 13. svibnja 2015. godine kada je Zakonom o izmjenama i dopunama Kaznenog zakona došlo do promjene. Od 44 ukradena bicikla njih 19 je pronađeno i vraćeno vlasnicima. Zanimljivo, policija ne pojašnjava je li doista svaki od pronađenih bicikala ukrala druga osoba ili se, pak, neki lopovi možda učestalo pojavljuju što bi svakako ukazivalo na mogućnost organizacije tih krađa.

Privatne tužbe

Na području grada Osijeka ukradena su lani 33 skupa bicikla, a 17 ih je pronađeno. Uz te skupe bicikle u cijeloj je Županiji ukradeno i 266 bicikala manje vrijednosti. U Osijeku su ukradena takva 154 bicikla (to su krađe u kojima građani sami moraju pokretati tužbe protiv lopova), a samo su 22 takva bicikla i pronađena.

- Moramo napomenuti da kada je riječ o biciklima za koje se ne pokreće postupak po službenoj dužnosti, vlasnicima bicikala se daju podaci osoba koje su bicikle ukrale, te protiv njih mogu podnijeti privatne tužbe - kazao je Premec.

Međutim, prema dostupnim podacima, u čak 99 posto slučajeva kada se pronađe takav bicikl vlasnici ne pokreću tužbe jer su sretni što su uopće među onom manjinom koja pronađe svoje, često jedino prijevozno sredstvo. Policijska statistika sigurno je i nepotpuna jer za veliki broj jeftinijih bicikala vlasnici krađu i ne prijave.

Građani su revoltirani različitim postupcima prema onima koji imaju skupe i bicikle manje vrijednosti jer ne vrijedi svakomu njegov bicikl jednako.

- Imam samo bicikl star više od deset godina. Nemam automobil, a plaća mi je premala da bih od nje odvajala za javni prijevoz. Nekomu tko ima bicikl vrijedan nekoliko tisuća kuna on možda služi samo za rekreaciju, ali meni je svakodnevno prijeko potreban i ako mi ga ukradu, ne znam što bih - kazala nam je Osječanka. Iz policije dodaju da nemaju točan broj lopova prijavljenih za krađe bicikala, jer se ne zna koliko ih građana poslije uopće tuži.

Sandra LACIĆ
NIGDJE NIJE SIGURNO

Bicikli se kradu sa svih mogućih mjesta, bili zaključani ili ne. Neki građani pokušavali su se osigurati od krađe tako da ih odnesu na najviše katove u svojim stambenim zgradama, no ni to nije pomoglo da ne ostanu bez njih. Bicikli se kradu iz ostava, podruma, šupa, zajedničkih prostorija, garaža, s ulica, iz dvorišta... Čini se da su kradljivci uvijek korak ispred.

NE KORISTITE SE JEFTINIM LANCIMA I LOKOTIMA

Iz policije daju nekoliko savjeta građanima kako se zaštititi od krađe bicikla. Između ostaloga, dobro bi bilo fotografirati bicikl i zapisati mu serijski broj. “Ne koristite se jeftinim lancima i lokotima s četveroznamenkastim šiframa, nego rabite spiralnu ili čeličnu sajlu s bravom. Dobro je imati dovoljno dugu sajlu koja se može provući kroz nekoliko mjesta na biciklu, a ako imate, zaključajte i bravu na žbicama. Ne ostavljajte bicikl ni na trenutak otključan jer i to je dovoljno lopovima da ga ukradu”, upozoravaju iz policije.

Možda ste propustili...

MINISTRICA KULTURE NAKON UHIĆENJA DAVORA TRUPKOVIĆA

Obuljen: Zgrožena sam, ali vjerujem u presumpciju nevinosti

Najčitanije iz rubrike