Sport
POČELO STVARANJE JAKOG OSIJEKA

Na meti igrači koji se
čine “krupnim zalogajem”
Objavljeno 5. svibnja, 2016.
Drago mi je što se percepcija prema NK Osijek promijenila nabolje, rekao je Alen Petrović, sportski direktor

Trener Zoran Zekić i momčad svoj su posao u ovoj sezoni uspješno završili i ranije negoli je to bio slučaj u prethodne dvije godine, pa sad u osječkom prvoligašu mogu okrenuti posve novi list.

Premda su do kraja prvenstva još dva kola, u Gradskom vrtu se već naveliko crtaju kadrovske križaljke za novu sezonu koja bi trebala predstavljati početak Osijekova puta prema povratku u elitu hrvatskog nogometa.

Više dolazaka nego odlazaka

U tom dijelu posla ključna će biti uloga i sposobnost sportskog direktora Alena Petrovića koji bi zajedno sa svojim suradnicima iz skautske službe treneru Zoranu Zekiću trebao osigurati jaču i konkurentniju momčad.

- Trener i momčad odradili su doista dobar posao osiguravši opstanak tri kola prije kraja. Još je jedna od pozitivnih stvari u tome što smo taj cilj ostvarili s relativno malim igračkim kadrom. Svlačionica nam nije prenapučena i to će nam olakšati posao ovog ljeta jer ćemo se moći uglavnom baviti dovođenjem pojačanja. Ne kažem kako odlazaka neće biti, ali odlaziti bi mogli samo oni igrači za koje procijenimo kako nam neće biti nužni u novoj sezoni - počeo je izlaganje Petrović.

O mogućim pojačanjima puno se govori u posljednje vrijeme, ali zasada još nema informacija o kojim bi se igračima moglo raditi.

- Ne želimo o tome govoriti dok ne budemo vidjeli s koliko ćemo novca raspolagati za ojačavanje momčadi. Nemojte očekivati da ćemo plaćati nekakve masne odštete i slične stvari. No, nećemo biti ni minuciozni. Svatko uvijek želi zagristi malo veći zalogaj nego što stvarno može podnijeti, pa ćemo tako i mi krenuti kad su pojačanja u pitanju. Već dva mjeseca biramo nama zanimljive igrače, trener je dao popis pozicija čije je pokrivanje prioritet, pa ćemo vidjeti što možemo učiniti. Obavili smo već neke razgovore i moramo reći kako mi je drago što se percepcija prema NK-u Osijek promijenila nabolje. Cilj nam je vratiti klubu ugled poželjnog za dolaske zvučnih imena u našim okvirima, što posljednjih godina zbog znanih razloga nije bio slučaj.

Trojici istječu ugovori

Stvaranje jače momčad nije baš tako jednostavan proces. Najlakše bi bilo "zbrda-zdola" nakupovati neke igrače koji svojim imenom predstavljaju pojačanja, a to može biti vrlo opasna zamka koju u Gradskom vrtu svakako žele izbjeći.

- Ni slučajno nećemo gomilati igrače na pozicijama koje su nam dobro pokrivene. Osim toga mi nećemo graditi samo novu momčad već usporedno s njom moramo graditi i karakter. Najteži posao bit će vratiti pobjednički mentalitet koji se zagubio posljednjih sezona. Tu prije svega mislim na utakmice u Osijeku. Gradski vrt mora predstavljati strah i trepet za svakog gosta koji u njega dolazi. Na svom stadionu moramo biti gazde bez obzira na to protiv koga igramo. Osim toga, trener Zoran Zekić sada će konačno dobiti mogućnost momčad modelirati prema svojim idejama i željama. I zato će nam pripremno razdoblje biti iznimno važno jer će trebati sve to uigrati.

Kada govorimo o odlascima, tri će igrača biti u situaciji slobodnog odlaska iz Osijeka. Ugovori istječu Tomislavu Šorši i Matiji Špičiću, a posudba Tomislavu Šariću. Je li bilo kakvih razgovora o temi njihova ostanka?

- Zasad ništa konkretno. Sve to ostavili smo za iza posljednjeg kola, ali brzo ćemo raščistiti sve te dvojbe. Naglasio sam važnost ljetnih priprema, a u tom dijelu je i bitno igračka pojačanja osigurati već u uvodnom dijelu priprema. Kasnije se uvijek može priključiti još poneki igrač, ali to mora onda biti doista, za naše uvjete, vrhunska kvaliteta.

Od Osijeka se u novoj sezoni, na rezultatskom planu, očekuje mnogo više nego ove godine.

- Ne bježimo od tih ciljeva, ali ne treba stvarati baš euforiju. Za početak cilj nam je više ne dolaziti u situaciju borbe za opstanak. Recimo kako će nam nekakav donji rezultatski cilj biti plasman u sredinu tablice, a onda ako se otvori mogućnost napada na Europu, pokušat ćemo je iskoristiti. To je za sljedeću sezonu, a za onu iza nje plasman na europsku scenu već će biti označen kao imperativ. Strpljenje na tom putu će biti iznimno važno jer velike stvari se ne mogu napraviti na brzinu. Ako se i naprave, njima temelji nisu dobri, a mi želimo stvoriti čvrstu polazišnu točku koja će nam omogućiti kontinuitet dobrih rezultata, a ne da budemo instant-priča za jednu sezonu, zaključio je Petrović.

Dalibor KELER
B MOMČAD

- Nadamo se kako ćemo dobiti mogućnost igranja s B momčadi u Trećoj HNL istok. Malo smo kasno izrazili želju za to, ali vjerujemo kako će HNS i naš Županijski savez pronaći prostor da nas ubace u to natjecanje. Ta momčad bit će od vitalne važnosti za normalan razvoj naših mladih igrača jer ih više nećemo morati slati na posudbe. One nisu prekrižene, ali neće nam biti 'pod mus' ako zaživi B momčad - kaže Petrović.

ZORAN ZEKIĆ

trener NK-a Osijek

- Momčad koju sam vodio ove sezone zaslužuje sve pohvale jer je prošla težak put. Međutim, smatram kako bi se svi igrači trebali veseliti najavi dolaska pojačanja jer ćemo tako svi postati bolji

trojica upitnA

Ugovori istječu Tomislavu Šorši i Matiji Špičiću, a posudba Tomislavu Šariću

Možda ste propustili...

KREĆE POLUFINALNA SERIJA DOIGRAVANJA ODBOJKAŠA ZA PRVAKA HRVATSKE

Mursaši kod Ribola Kaštela priželjkuju reprizu Kup izdanja

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PLAN JE SKOVAN, ČEKAJU SE ODGOVORI IGRAČA

Revizija pa tek onda šoping

2

OBNOVLJENE TRIBINE

Nogometno igralište na osječkom Zelenom polju u novom ruhu

3

MARIO MUŠANIĆ, POJEDINAČNI KUGLAČKI DRŽAVNI PRVAK

Nakon pet naslova prvaka u neparnoj, ovaj šesti prvi put došao u parnoj godini