Ekonomija
NEZAPAMĆENE ŠTETE OD MRAZA

Austrija već tražila naknadu štete, ministar Romić nije ni primio voćare
Objavljeno 5. svibnja, 2016.

Ministar poljoprivrede Davor Romić ni deset dana nakon što je kasni mraz prouzročio, kako voćari i povrćari kažu, do sada nezapamćene štete nije primio predstavnike Hrvatske voćarske zajednice kako bi se informirao o štetama i poduzeo mjere kako bi se štete ublažile odnosno nadoknadile.

Za razliku od Hrvatske, u kojoj je već pet županija proglasilo elementarnu nepogodu od mraza, austrijska je vlada odmah drugi dan nakon što je mraz poharao tamošnje nasade imala sjednicu i poduzela mjere kako bi se utvrdila visina šteta i na vrijeme reagiralo te ih prijavila u EU fond za sanaciju šteta.

Izjavio je to Željko Ledinski, član vijeća Hrvatske voćarske zajednice (HVZ) i predsjednik Kriznog stožera HVZ-a za sanaciju šteta od elementarnih nepogoda, te je dodao da su prema njihovim informacijama Austrijanci već u petak predali zahtjev za nadoknadu šteta.

Ledinski navodi kako postoji bojazan kod voćara da Hrvatska neće na vrijeme reagirati i javiti se na natječaj EU fonda za nadoknadu šteta.

- Posve je evidentno da kasnimo, a budući da su sredstva u EU fondu za nadoknadu šteta ograničena i da je štetu od mraza pretrpjelo nekoliko zemalja - Slovenija, Italija, Mađarska, Hrvatska, Austrija, pitanje je hoćemo li uspjeti povući sredstva za nadoknadu šteta - kaže Ledinski, te kao primjer navodi Poljsku, koja je lani za iste namjene iz EU-a povukla 6000 eura po hektaru.

Prema podacima Zavoda za voćarstvo Hrvatskog centra za poljoprivredu, hranu i selo, podsjetimo, nakon hladnog vala koji je u noći između 25. i 26. travnja prošao Hrvatskom nastale su krajnje velike štete od mraza na svim voćnim vrstama. Prema prvim analizama, u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj urod voća stradao je između 80 i 100 posto. U ostalim područjima štete su nešto manje i kreću se od 50 do 90 posto, ovisno o mikrolokaciji voćnjaka.Z.Rupčić

Štete od mraza u OBŽ-u više od 100 milijuna kuna

Štete od mraza na području Osječko-baranjske županije, kako navodi Željko Kraljičak, zamjenik osječko-baranjskog župana, prema grubim procjenama iznose više od 100 milijuna kuna. - Županija je u petak, 29. travnja poslala svim jedinicama lokalne samouprave da izvijeste o nastalim štetama na kulturama i do sada je od 42 jedinice odgovorilo njih 25 - rekao je Kraljičak i dodao kako će u petak, 6. svibnja nakon svih pristiglih izvješća proglasiti elementarnu nepogodu.

ZEMLJE KOJE SU PRETRPJELE ŠTETE OD KASNOG MRAZA

Hrvatska

Slovenija

Austrija

Mađarska

Italija

U Virovitici i osam općina proglašena elementarna nepogoda zbog mraza

Obnašateljica dužnosti župana Virovitičko-podravske županije Sanja Bošnjak u srijedu, 4. svibnja, donijela je odluku o proglašenju elementarne nepogode zbog mraza na području Grada Virovitice i općina Čačinci, Gradina, Lukač, Pitomača, Sopje, Suhopolje, Špišić Bukovica i Voćin. Nepogoda je proglašena zbog vremenskih nepogoda prouzročenih izrazito niskim temperaturama – mrazom 26. travnja, kojom su na navedenom području nanesene velike materijalne štete na ratarskim, povrtlarskim i industrijskim poljoprivrednim kulturama. Povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda izradit će prve procjene šteta u roku od osam dana i dostaviti ih Županijskom povjerenstvu. (P.Ž.)

Najčitanije iz rubrike