Novosti
PROMJENA ZAKONA IZAZVALA KAOS U UNOSNOM POSLU

Rat pogrebnika: Tko smije voziti,
a tko pokapati pokojnike?
Objavljeno 4. svibnja, 2016.
Predmet prijepora je pitanje tko smije prevoziti, a tko pokapati pokojnike

Zakonom o pogrebničkoj djelatnosti posve je liberalizirano tržište pogrebničkih usluga i ukinute su koncesije za obavljanje prijevoza pokojnika, koje su izdavali gradovi i općine.

Prema tom zakonu, registrirane tvrtke ugovaraju organizaciju sprovoda s privatnim naručiteljem, dakle sve ono do samoga pokopa koji je ostao u nadležnosti komunalnih poduzeća u vlasništvu gradova i općina. On je reguliran Zakonom o komunalnom gospodarstvu.

Gospodarenje grobljima i pokopi ostali su u nadležnosti komunalnih pogrebnih poduzeća i komunalnih službi, ali da bi se bavili pripremom pogreba, morali su se do 7. travnja ove godine prilagoditi novom Zakonu o pogrebničkoj djelatnosti.

Ova je odredba izazvala burnu raspravu između privatnih pogrebnika i trgovačkih društava, a Damir Sapanjoš, predsjednik Udruge pogrebnika Hrvatske, kaže kako je podnio kaznenu prijavu protiv Nives Torbarine, voditeljice Grupacije održavanja groblja i direktorice KD-a Kozala iz Rijeke, i dodaje da tu kaznenim prijavama nije kraj.

- Zakonom o pogrebničkoj djelatnosti odvojeni su pogrebni od pogrebničkih poslova, a poduzetnici su imali godinu dana prilagodbe i mogućnost da polože ispit i da prvi put u Hrvatskoj dobiju zvanje pogrebnika. Ispiti su se polagali “na ime i prezime” osobe koja radi u pogrebnom poduzeću kod poduzetnika i sad je došlo do velike prijevare. Komunalna oduzeća poslala su svoje djelatnike i direktore, referente za groblje, skladištare i ljude koji ne rade s pokojnicima na ispit. Ne mogu reći da ispit nisu s uspjehom položili, no kada su dobili uvjerenje o položenom ispitu, vratili su se u matično poduzeće i podnijeli zahtjev u županijske urede za gospodarstvo. Dobili su rješenja, a to znači da državni sustav nije čitao zakon pa im je omogućio da dobiju zvanje, odnosno da se tvrtke, iako za to nisu namjenski osnovane, sad bave pogrebničkim djelatnostima. Isto tako, Hrvatska gospodarska komora ima jednu grupaciju koja se zove Grupacija za održavanje groblja i predsjednica Torbarina je ujedno i direktorica riječke tvrtke KD Kozala. Tvrdim da je počinila kazneno djelo uznemiravanja pokojnika, budući da preuzima pokojnike na patologiji bolnica i potom ih prevozi kao komunalna tvrtka, a osim toga, obiteljima na protuzakonit način naplaćuje prijevoz - tvrdi Sapanjoš, dodajući da su u spomenutoj grupaciji HGK svi komunalci u Hrvatskoj i to kao gospodarski subjekti koji dobivaju novac iz proračuna gradova, a uz to naplaćuju i komunalne doprinose.

Komunalna poduzeća, podsjeća Sapanjoš, jesu trgovačka društva, no s predznakom obavljanja komunalnih poslova u jedinici lokalne samouprave, bilo to održavanje groblja ili kanalizacija, ceste ili pak zelene površine.

Sapanjoš naglašava i to da je od 7. travnja prestao vrijediti i prijevoz pokojnika u cestovnom prometu, a koji je bio na snazi u Zakonu o komunalnom gospodarstvu od 2004. godine, međutim trgovačka društva, kaže, ne drže se slova zakona.

- U 25 godina koliko radim nisam ni jednom ni čuo ni vidio da je iz Europe došlo komunalno poduzeće u Hrvatsku i dovezlo pokojnika ili iz Hrvatske odvezlo pokojnika u matičnu zemlju. Pogrebnička djelatnost su poslovi do groblja, a pogrebni poslovi su samo na grobljima, no to se ne poštuje - tvrdi Sapanjoš, dodajući da su na izradi zakona uz Vladu RH bili i predstavnici HGK, Hrvatske obrtničke komore, Hrvatske udruge poslodavaca, Ministarstva graditeljstva i Udruge pogrebnika Hrvatske. “Mjesecima smo usklađivali zakonske propise, no ovo nije kraj borbe, jer se red u Zakon o pogrebništvu mora uvesti”, zaključuje Sapanjoš.

Marija MIHELIĆ

NIVES TORBARINA

voditeljica Grupacije održavanja groblja i direktorica KD-a Kozala

Komunalna društva smiju obavljati pogrebničku djelatnost

“Tvrdnja da komunalna društva ne smiju obavljati pogrebničke djelatnosti neistinita je i netočna. Na temelju odredbi Zakona pogrebnik je i trgovačko društvo, dakle i komunalna društva. Svi pogrebnici dužni su ishoditi rješenje o ispunjavanju uvjeta za obavljanje pogrebničke djelatnosti i KD Kozala d.o.o. uputio je zahtjev nadležnom Uredu državne uprave u Rijeci. Očekujemo pozitivno rješenje, a čemu u prilog ide i to da su pozitivna rješenja dobili i Zagreb, Velika Gorica, Karlovac, Pula, Osijek i drugi gradovi. Prema novom zakonu, jedino prijevoz pokojnika nije više komunalna, već gospodarska djelatnost, stoga pravne i/ili fizičke osobe koje zadovoljavaju uvjete iz Zakona i nadalje mogu obavljati pogrebničku djelatnost.”

Saša Ljubojević

direktor Ukopa

U Ukopu su ispit položila dva rukovoditelja

- Ukop d.o.o. smije obavljati pogrebničku djelatnost. Kroz medije pratimo razne interpretacije Zakona o pogrebničkoj djelatnosti gdje se govori da trgovačka društva koja obavljaju komunalnu djelatnost ne mogu vršiti prijevoz i opremanje pokojnika te organizaciju pogreba. To nije istina - tvrdi Saša Ljubojević, direktor Ukopa, dodajući da su dva djelatnika Ukopa, rukovoditelja koji dugi niz godina rade u ovom poslu, poslana na polaganje ispita čime su stvorili preduvjet za ishođenje pozitivnog rješenja na temelju zakona. “Ukop d.o.o. ispunio je sve obveze i ishodio potrebno rješenje od nadležnog ureda državne uprave”, zaključuje.

Damir Sapanjoš

predsjednik Udruge pogrebnika

Torbarina preuzima pokojnike na patologiji i potom ih prevozi kao komunalna tvrtka, a obiteljima protuzakonito naplaćuje prijevoz