Osijek
NA GRADSKOM VIJEĆU “TIJESNO” PRIHVAĆENO POLICIJSKO IZVJEŠĆE O STANJU SIGURNOSTI

Zatražena i ostavka načelnika PU,
a policija za sve optužila medije
Objavljeno 3. svibnja, 2016.
Ako nismo ništa napravili na spornim točkama, tako smo omogućili policiji kažnjavanje bicklista, kaže Vrkić

S dvije vijećničke ruke više, s 15 prema 13, vijećnici Gradskog vijeća Osijeka prihvatili su informaciju o stanju sigurnosti na području grada u 2015. godini. Podsjetimo, to je tema o kojoj smo već pisali, s tim da je Glas Slavonije u više navrata upozorio na povećano represivno djelovanje policijskih djelatnika na području istoka Hrvatske.

Nestrpljivo se tako čekalo izvješće najavljeno za ovu, 26. sjednicu. A ova je točka imala odgovarajuću uvertiru. Naime, u Osijeku je jučer boravio ministar Orepić, a kako izvjestitelj po ovoj točki obično bude načelnik PU-a, predloženo je da se ona s početka prebaci na posljednju, 31. točku dnevnog reda. No, to pak vijećnici nisu prihvatli, uz konstataciju da nije načelnik jedini koji može dati izvješće. I doista, učinio je to njegov zamjenik Damir Takač.

Kažnjavanje biciklista

- U dijelu medija pojavio se cijeli niz prozivki i negativno konotiranih tekstova, a kako nas nitko nije kontaktirao, koristim priliku da sada dam pojašnjenje - rekao je Takač.

U 2015. godini zabilježeno je povećanje kaznenih djela, prometnih prekrašaja, kršenja javnog reda i mira, ali to povećanja je pratilo i povećanje njihove razrješivosti. No ono što je sporno, a na to su upozorili i vijećnici, 30.188 je prometnih prekršaja, što je za 11 posto povećanje u odnosu na godinu prije. Ovako velik broj Takač opravdava i time što ih nisu počili isključivo građani Osijeka, te da je dio prekrašja u dijelu prekoračenja brzine evidentiran kamerama. Od tog broja 2782 prekršaja napravili su biciklisti, i to 792 puta je evidentirana vožnja pod utjecajem alkohola, u 2300 slučajeva nisu vozili biciklističkom stazom, 116 biciklista je zapisano jer su vozili bez reflektirajućeg prsluka, 395 bez svjetala...

- Ali u ukupnosti svih zabilježenih prekršaja, u 67 posto policijski su djelatnici preventivno izdali samo pisano upozorenje - istaknuo je Takač.

Vrkić: Svi su u pravu

Ipak, za dio vijećnika, a najglasniji je bio Zdravko Peko, “riječ je o represiji i udaranju po džepu jadnih ljudi”. Zato Peko traži smjenu načelnika policije. Miroslav Vanek zatražio je da se izvješće ne usvoji, jer, rekao je, “to će biti najviše što možemo učiniti”. Vedran Novokmet je mišljenja kako osječka policija poklanja preveliku pozornost biciklistima, a premalo rješavanju teških djela i ubojstava. Vijećnik Lamza zatražio je malo više tolerancije. Krešimir Bubalo zahtijeva da sigurnost bude veća, “ali to ne znači da to tražimo kroz kažnjavanje”.

Anto Đapić smirivao je strasti rekavši kako “ne smijemo stvarati klimu nepoštovanja zakona”, a Damir Kramarić izvijestio je kako je Odbor za građanska pitanja Grada Osijeka razmotrio ovo izvješće i prihvatio ga. Završnu je riječ imao gradonačelnik Vrkić.

- Glavna je tema bila povećanje sigurnosti. Ništa ne smatram spornim u svim ovim raspravama, mislim da ste svi u pravu. U svemu je ovome suodgovoran i Grad, jer ako nismo ništa napravili na spornim točkama, tako smo omogućili policiji kažnjavanje biciklista. Svoju ćemo odgovornost stoga dići na veću razinu - rekao je Vrkić, nakon čega su vijećnici većinom glasova prihvatili policijsko izvješće.

Dario KUŠTRO
DJECA, USTAŠE I PARTIZANI

Gosti na jučerašnjoj sjednici bili su i predstavnici Dječjeg gradskog vijeća. Pozdravio ih je gradonačelnik Vrkić, koji im je poručio: “Očekujem da nas uozbiljite.” U ime svog vijeća odrasle je vijećnike pozdravila dječja gradonačelnica Iva Komar, koja ih je izvijestila kako je Dječje vijeće osnovano u ožujku 2010. godine, te da broji 20 članova, učenika od četvrtog do šestog razreda. “Veselim se radu malih i velikih vijećnika”, rekala je Iva.

Nažalost, odrasli se vijećnici nisu baš “proslavili” pred djecom, jer ni ovaj se put nisu suzdržali od priča o “ustašama i partizanima”. Vijećnik Peko odgovorio im je kako bi u gradskoj vijećnici trebalo progovarati o aktualnim gradskim pitanjima umjesto o povijesti.

Damir Takač izjavio je da policija nije pitana o represiji, a novinari Glasa u više su navrata to učinili i objavili izjave

MAJICA ZA TAKAČA

Marin Medved na sjednici Gradskog vijeća uručio je majicu "Lega, daj pare" zamjeniku načelnika PU osječko-baranjske Damiru Takaču. “Majica je simbolična poruka kako bi se smanjila policijska represija kako na vozače motornih vozila, tako i na bicikliste u našem Osijeku”, kaže Medved.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike