Osijek
KOMARAC U SLUŽBI POLICIJE: JUMBO PLAKATI PU

Hoće li nesavjesni vozači samo “prozujati”, ili će smanjiti gas?
Objavljeno 4. svibnja, 2016.

Osječko-baranjska policija postavila je jumbo plakate kojima upozorava vozače da uspore. Na njima je veliki komarac i uz njega slogan “Zzz... Zašto vozzzite brzzzzo?”

Hoće li komarac potaknuti vozače da skinu nogu s papučice gasa, odnosno bar malo uspore, ili će samo “prozujati” pokraj njega, za sada nije poznato, no zna se da plakati nisu prošli nezamijećeni.

O učinkovitosti je plakata pokrenuta i rasprava na internetu, jer se plakat nekima čini “predjetinjastim”.

- Da ne budemo stereotipni, pokušali smo na simpatičan način komarca, kao simbol grada Osijeka i cijele Slavonije, uključiti u najnoviju kampanju prevencije da privuče pozornost građana. Brzina je najčešći uzrok prometnih nesreća, čak i ispred alkohola. Na ovakav način prije svega djelujemo preventivno, jer, kad se nešto dogodi, tada je već kasno - kazao je Berislav Horvatić, voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa Policijske uprave osječko-baranjske.

Jumbo plakati na kojima su prikazani veliki komarci postavljeni su na deset lokacija na području cijele Osječko-baranjske županije.

- Hoće li preventiva na ovaj način, i u kolikoj mjeri, promijeniti negativne navike vozača u prometu, ostaje vidjeti. Ti su rezultati vidljivi tek s određenim vremenskim otklonom, no već se sada zna da se na ovakav način preventivnim upozorenjima zahvaća veći broj građana. Kod represije se rezultati vide odmah, ali tada je zahvaćen manji broj građana - dodaje Horvatić.

Služba za sigurnost cestovnog prometa u PU osječko-baranjskoj do sada je već napravila više od 60 preventivno edukativnih plakata o temi prometa. Do sada je na njima bilo i krvi i mrtvačkih glava, a komarac na najnovijem plakatu izazvao je simpatije mnogih građana. Koliko god bili omrznuti kad nam ne daju mira, komarce bi, u ovom slučaju, ipak valjalo poslušati.

U Osijeku su plakati s komarcem postavljeni kod Portanove, te u Trpimirovoj, Svačićevoj i Ulici svetog Leopolda Bogdana Mandića. Za istaknuti je da je prošle godine zbog prebrze vožnje u županiji ispisano 29.912 kazni, a neprilagođena je brzina i dalje prvi uzrok prometnih nesreća s najtežim posljedicama, odnosno poginulima. S. Lacić

U ŽUPANIJI 152.476 VOZAČA

Iz Službe za sigurnost cestovnog prometa PU osječko-baranjske kažu kako je vozačima potreban različit pristup da bi preventiva imala rezultata, jer neki bolje reagiraju vizualno, a neki kada čuju upozorenja.

U Osječko-baranjskoj županiji ima 152.476 vozača i 118.604 registriranih motornih vozila, pa ako i mali broj vozača prihvati preventivu i uspori, u cijeloj bi županiji, kažu, bilo sigurnije.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike