Regija
POLAZNICI PULSKOG CENTRA ZA REHABILITACIJU NAŠIČANIMA POKAZALI VJEŠTINE

Konobari s Down sindromom osvojili profesionalnošću
Objavljeno 3. svibnja, 2016.

NAŠICE – Mladići i djevojke Down sindrom centra Pula u restoranu hotela Park Panolija Našice u sklopu II. integracijskog volonterskog kampa pod nazivom “Program Down 21 Plus” prezentirali su ugostiteljske vještine osoba s Down sindromom. Cilj prezentacije je, objasnila je Branka Butorac, ravnateljica Centra za rehabilitaciju Down sindrom Pula, pokazati socijalizaciju i integraciju osoba s Down sindromom u društvenu zajednicu, koja ih često ne razumiije.

- Ovim programom zapravo senzibiliziramo ljude da smo jednaki i različiti u svojim mogućnostima, bez obzira na sindrom Down. Programom dokazujemo da zajedno piće mogu posluživati i jedni i drugi, da zajedno piće mogu popiti jedni i drugi – objasnila je Butorac te pohvalila suradnju i aktivnosti Volonterskog kluba Otvoreno srce Srednje škole Isidora Kršnjavoga Našice, koji je organizirao otvorenu radionicu “Zajedno u zajednici” u našičkom hotelu.

- Vrlo je važno poticanje mladih da volontiraju, a u Našicama se priprema jedna nova generacija srednjoškolske mladeži za volontiranje s osobama s Down sindromom. Neki od njih možda će svoje daljnje školovanje posvetiti Down sindromu – rekla je Branka Butorac, ravnateljica pulskog Centra za rehabilitaciju, kroz koji godišnje prođe 150 osoba s Down sindromom iz cijele Hrvatske.

U proces rehabilitacije redovno se uključuju i polaznici posebnog odjela Osnovne škole Josipa Jurja Strossmayera Đurđenovac, a koji su prigodom druženja u našičkom hotelu zajedno sa svojim prijateljima, našičkim srednjoškolcima iz Volonterskog kluba Otvoreno srce, izveli kraći glazbeno-plesni program za posjetitelje.

A među posjetiteljima restorana koje su posluživali mladići i djevojke koji imaju Down sindrom bili su i posebni gosti, saborska zastupnica Sabina Glasovac, osječko-baranjski dožupan Dragan Vulin, gradonačelnik Našica Krešimir Žagar i ravnatelj Srednje škole Isidora Kršnjavog Željko Filjak.

Osobe s Down sindromom pokazale su kako su svladale konobarske vještine prezentirajući rad za šankom, donošenje i posluživanje pića, primanje i naplaćivanje narudži i druge poslove. Goste je, kako su nam rekli, osvojila ozbiljnost i profesionalnost mladih koji imaju Down sindrom. Bili su oduševljeni njihovom brzinom, ljubaznošću i spretnošću pa su mnogi konobare nagradili i napojnicama. S. Fridl

KROZ PULSKI CENTAR ZA REHABILITACIJU GODIŠNJE PROĐE

150

osoba s Down sindromom iz cijele Hrvatske

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike