Kultura
GLUMAC DUŠKO MODRINIĆ IZ ZADRA

Iznenađenje treće izvedbe popularnog mjuzikla “Moje pjesme, moji snovi”
Objavljeno 3. svibnja, 2016.

Vezani članci

“MOJE PJESME, MOJI SNOVI” - SJAJNO PRIMLJENE OBJE PREMIJERE

Osječki ansambl spreman je za svaki zahtjevan mjuzikl

OSIJEK - I treća izvedba premijerne predstave “Moje pjesme, moji snovi”, održana u ponedjeljak, 2. svibnja u osječkom HNK-u, donijela je novo iznenađenje posjetiteljima.

Iz liste protagonista u ovoj velikoj i složenoj predstavi ovaj se put izdvojio lik mladog glumca Duška Modrinića (rođenog u Zadru 1979.) u glavnoj ulozi kapetana Georga von Trappa (rođenog također u Zadru, ali 4. travnja 1880.). Upravo je Zadar (kao mjesto rođenja) poveznica njih dvojice.

Nakon uspješne prve izvedbe mnogi su upitali tko je ovaj mladi umjetnik. Koja je ideja poveznica među njima? Jer ponajprije glumac, Modrinić je bio i voditelj, pjevač... Kao glumac nemirnog je duha. Nastupao je u Puli, HNK-u Varaždin, HNK-u Zadar i zagrebačkom GK Komedija.

Na osobnost glumca Duška Modrinića upozorio je intendant HNK-a Osijek Božidar Šnajder. “Taj je umjetnik, glumac danas kod nas. Prvi put ima tu mogućnost igrati ovu tešku, vodeću ulogu u mjuziklu, ulogu kapetana Georga von Trappa. Kao predviđeni nositelj glavne role, tu je bio već mladi Vladimir Tintor (izvrstan glazbeno i glumački). Tada, na prve dvije izvedbe, Modrinić je bio Max Detweiler, što je manje zahtjevna uloga od glavne velike role”, kaže intendant i nastavlja: “Upitali smo se zašto mu baš mi u HNK-u Osijek ne bismo otvorili vrata. Sada moramo reći da je Modrinić ovu rolu odlično scenski i glumački uprizorio”, zaključio je Šnajder ipak zaželjevši čuti i kritiku stručnjaka i publike.

U analizi glumačkog profila novorođenog umjetnika mjuzikla Duška Mudrinića valja prvo primijetiti da ga označava temeljna značajka (pretvorba osobnosti glavnog lika). Analizirajući ovu karakternu osobinu kroz cijelo djelo, može se vidjeli i razvoj njegove osobnosti (od oštrog lika vojničkih manira, koji na isti način odgaja svojih sedmero djece, uz simboliku 'sve na zviždaljku'). Na metamorfozu njegovih karakternih i emocionalnih crta utjecat će posebno lik Marije, da bi sve kulminiralo u trenucima od životnog značenja (bježanja od nacista, skrivanje u kripti, do dolaska do granice u Švicarskoj).

U Mudrinićevu uprizorenju lika Von Trappa ideja vodilja bila je upravo prikaz svih faza psiholoških i emotivnih pretvorbi ovog lika, što je i temeljna značajka ostvarivanja zasluženog mjesta u osječkoj glumačkoj ekipi. Branka Ban

Danijela s Duškom

U trećoj izvedbi predstave “Moje pjesme, moji snovi” u HNK-u Osijek, odigrane 2. svibnja 2016., dirigent je bio Mladen Tutavac, Duško Modrinić - kapetan von Trapp, Danijela Pintarić - Maria, Nenad Tudaković - Franz, Ladislav Vrgoč - Max Detweiler, Đurđica Tomaš-Grubešić - sestra Margherita, Jasna Odorčić - Frau Schmidt te Antonija Pintarić kao najstarija kći.

Možda ste propustili...

MBP PREDSTAVLJA KATALOG IZLOŽBE “USPOMENE NA DJETINJSTVO”

16 priča o djetinjstvu i odrastanju

POSVEĆEN JE 150. ROĐENDANU JEDNE OD NAJPREVOĐENIJIH HRVATSKIH KNJIŽEVNICA

Znanstveni skup “Ivana Brlić-Mažuranić u novom mileniju”

Najčitanije iz rubrike