Novosti
DVOJBENA KAMPANJA ZAJEDNICE ŽUPANIJA

Opasna igra emocijama radi očuvanja županija
Objavljeno 3. svibnja, 2016.
Treba konačno razotkriti što županije zapravo rade i s kojim učincima - kaže prof. Koprić

Vezani članci

O REGIONALNOM PREUSTROJU

Vinkovčanin: Malo sam zatečen jumbo plakatima

Podosta polemike izazvala je kampanja Hrvatske zajednice županije (HZŽ) koja je postavljanjem plakata u blizini Vinkovaca i Šibenika s natpisima “Dobrodošli u Osječku (Zadarsku) regiju” stala kontra regionalizacije Hrvatske.

U oba slučaja riječ je o gradovima koji, iako zemljopisno bliski, godinama uz međusobne odnose vuku i animozitete - političke, društvene, sportske... Uz to, nikada i nije bila ideja da se regija koja bi obuhvatila pet slavonskih županija nazove Osječka (po najvećem gradu), već Slavonsko-baranjska ili pak Istočna Hrvatska. Stoga je porukom s plakata sugerirano nešto što nije namjera ideje o regionalizaciji, koju već neko vrijeme najavljuje i ministrica uprave Dubravka Jurlina Alibegović.

Jačanje tenzija

Osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić podsjeća da većinu u HZŽ-u čine predstavnici HDZ-a, ali priznaje da nije očekivao takvu reakciju, bez obzira na disonantne tonove na nacionalnoj razini vezano uz regionalizaciju. To više što je očito da ministrica uprave zagovara regionalizaciju preko Mosta, a i jedni i drugi u koaliciji obnašaju vlast na državnoj razini. I taj segment govori da je kod vladajućih kaotična situacija i da ni sami ne znaju što bi, ističe, dodajući kako s tom akcijom Zajednice županija, iako je župan, nije bio upoznat.

- U svezi s pojavljivanjem tih plakata čini mi se da nemaju argumenata protiviti se preustroju, gdje će biti manji broj županija, ali većih, koje će napokon funkcionirati prema europskim standardima. Gdje neće biti umjetnih podjela na statističke regije kao što je učinjeno s Kontinentalnom i Jadranskom Hrvatskom, nego će primjerice Slavonsko-baranjska županija funkcionirati i u europskom smislu kao jedna regija. To izgleda kao prejudiciranje i pojačavanje tenzija bez argumenata te sugeriranje da bi jedan grad preuzeo funkcije gospodarskog, kulturnog i političkog sjedišta. A to je bespredmetno. Doživio sam to 'Osječka regija' kao kukavičje jaje, protivljenje preustroju, ali i ozbiljnoj, argumentiranoj raspravi koja bi dovela do najboljeg rješenja, čemu treba pristupiti ozbiljno, a ne na ovakav način. Sve ovisi o načinu pristupa regionalizaciji, gdje drugi slavonski gradovi nikako ne smiju izgubiti na značenju - kaže Šišljagić.

Predsjednik HZŽ-a i šibensko-kninski župan Goran Pauk kaže da je time što su koristili izmišljeno ime jasnije da im namjera nije bila “okretanje kopalja prema drugoj strani”.

- Poanta je da naše građane navedemo na razmišljanje i izazovemo osjećaj pripadnosti svojoj županiji. Tako da su te regije, koje su istaknute u toj 'dobrodošlici', izmišljene upravo s ciljem da se ne bi išlo na nešto što se već 'vrti' u javnosti kao potencijalna regija. Ovo je kampanja za koju smo znali da će izazvati reakcije, ali da one budu u smjeru onoga što mi kao Zajednica županija želimo. Borimo se za regionalnu samoupravu da ostane kakva jest, jer je takva zadana i najbolje je da takva ostane, s tim što možemo biti i kvalitetniji i bolji - kaže Pauk.

Manipulacija

Dodaje kako je i ovako dovoljno lokalnih animoziteta da bi taj plakat nešto posebno značio u tome smislu. “To ipak priča neku drugu priču. Uvijek je bilo animoziteta gdje su zajedničke institucije. Upravo smo željeli dokazati da o tome treba voditi računa, da se u svakom preustroju ili reformi koja može ići teritorijalno vodi računa o osjećaju građana jer su oni ti prema kojima smo okrenuti. Ne vjerujem da ima građanina u našoj županiji kojemu će biti bliža neka nadnaravna Dalmatinska regija nego Šibensko-kninska županija - kaže Pauk.

Ivan Koprić, predstojnik Katedre za upravnu znanost zagrebačkog Pravnog fakulteta, smatra da je generalno Hrvatska zajednica županija zauzela posve pogrešan stav da se ništa u teritorijalnom ustroju ne smije promijeniti.

- Time dugoročno najviše štete sebi i interesima građanima. Mislim da je to manipulacija koja izlazi iz okvira korektnog. Time se ništa ne pridonosi, nego se stvaraju dodatne loše emocije, no to mi se čini logičnim s obzirom na ono što je ta zajednica do sada radila, politizirajući i bez želje za raspravom odbacujući ideje za teritorijalnom promjenom. Građani bi trebali znati da u osnovi novac za obrazovanje, socijalnu skrb, zdravstvo i druge djelatnosti dolazi iz državnog proračuna, a županije ga samo transferiraju. Tako da bi konačno trebalo javno razotkriti što one zapravo rade i s kojim učincima - rekao nam je Koprić, ocijenivši da se ovime potiču primitivizmi koji su nekad postojali, pa su se ljudi iz dva susjedna sela najžešće tukli. “I ovdje se tim plakatima želi izazvati provala tih primitivnih osjećaja”, zaključuje.

Igor BOŠNJAK

KREŠIMIR MACAN

PR stručnjak

Igra na najnižu emociju

- To je 'kampanja na prvu', koja igra na najnižu, osnovnu emociju i može samo napraviti dodatne podjele. Da je bar iskorištena da građanima nešto objasni. Ovako smo svi primijetili kampanju koja konstatira općepoznato, ali nije ponudila rješenje. Ili je to rješenje u smislu 'ne treba ništa mijenjati'. Ova kampanja ide na raspirivanje niskih strasti, a ako doista nije riječ o budućim nazivima koji se spominju u sklopu te reforme, onda je riječ o manipulaciji. Time se neće ništa postići, osim da se o toj kampanji piše. A podjele nisu rješenje, i to može ispasti kontraproduktivno - rekao nam je PR stručnjak Krešimir Macan.

BOŽO GALIĆ

vukovarsko-srijemski župan

Rješenje je u jačanju županija

- Kampanjom koju provodi Hrvatska zajednica županija kao nositelj borbe protiv ukidanja županija i zagovaratelj da hrvatske regije budu utemeljene na povijesti geografije željelo se građane potaknuti na razmišljanje o lokalnom identitetu i aktivnoj ulozi koju trebaju imati u reformama. Županije će se prilagoditi promjenama, osobito onima koje idu u smjeru funkcionalne i fiskalne decentralizacije, no građani su ti od kojih treba tražiti dopuštenje. Rješenje je u jačanju županija, a ne u njihovu broju - smatra vukovarsko-srijemski župan Božo Galić.

VLADIMIR ŠIŠLJAGIĆ

osječko-baranjski župan

Spajanje županija donosi uštede

- Hrvatska zajednica županija zagovara županije i u cijelosti se slažem da županije imaju važnu ulogu u brojnim poslovima i djelatnostima. Ukidanje županija je bespredmetno jer županija je itekako značajna u ukupnoj djelatnosti i strukturi vlasti. Međutim, isto tako smatram da je broj županija prevelik i da je regionalizacija u smislu spajanja županija, njihova okrupnjavanja u jednu veću cjelinu, logična i racionalno ide prema uštedama. Kao što smatram da i uredi državne uprave trebaju ući u sastav takvih velikih županija. Tako da mislim kako bi bilo jako dobro da Slavonsko-baranjska regija sa ovih pet sadašnjih slavonskih županija u teritorijalnom preustroju bude jedna jedinica regionalne samouprave - kaže Šišljagić.

Poanta

je da naše građane navedemo na razmišljanje, tvrde u HZŽ-u