Svijet
DOMINO-EFEKT MOGAO BI POGODITI EUROPSKU UNIJU

Prođe li Brexit, iz EU-a izlaze i Švedska i Danska
Objavljeno 3. svibnja, 2016.
Skandinavske zemlje najveće su saveznice Britanaca kada se treba suprotstaviti odlukama Bruxellesa

Hoće li ostati u Europskoj uniji ili će iz nje izići, Britanci će odlučiti na referendumu koji će se održati 23. lipnja.

Najveći zagovornici ostanka u EU su premijer David Cameron, ministrica unutarnjih poslova Theresa May, Damian Green, predsjednik grupe Konzervativne europske matice, Anne Soubry, ministrica za malo poduzetništvo, Jeremy Corbyn, čelnik glavne oporbene Laburističke stranke, Nicola Sturgeon, škotska premijerka i čelnica Škotske nacionalne stranke te Carolyn Fairbairn, direktorica Konfederacije britanske industrije te direktor naftnog koncerna British Petroleuma, Bob Dudley. Zanimljivo je da su sve češće i glasnije poruke iz Škotske da će zatražiti odcjepljenje od Ujedinjenog Kraljevstva ako se ono odluči za napuštanje Unije.

S druge strane, eurofobe i zagovornike Brexita predvodi pet torijevskih ministara: Michael Gove (ministarstvo pravosuđa), Iain Duncan Smith (ministarstvo rada), John Whittingdale (ministar za sport i medije), Chris Grayling (predstavnik vlade u parlamentu) i Theresa Villiers (ministrica za Sjeveru Irsku). Također, čelnik eurofobne i antiimigracijske stranke Ukip, Nigel Farage, oduvijek se zauzimao za izlazak Velike Britanije iz EU-a. Kampanju "Vote Leave" podupiru tri euroskeptične skupine: Business for Britain, Labour Leave i Conservatives for Britain. Financira je bivši blagajnik Konzervativne stranke Peter Cruddas, jedan od najvećih donatora Laburističke stranke John Mills i poslovni čovjek Stuart Wheeler.

No, hoće li Europska unija preživjeti mogući Brexit? Mnogi se slažu da će to biti izuzetno teško, posebice zbog sve glasnijih poruka iz Švedske i Danske da bi mogle krenuti istim putem. Poznato je da su upravo te dvije zemlje najveće saveznice Britanaca pri glasanju na razini EU-a i protivljenju nekim odlukama Bruxelessa.

Na referendum o članstvu u Europskoj uniji u Švedskoj je 1994. godine izišlo 83 posto građana, a od onih koji su pristupili glasovanju 52,3 posto glasovalo je za članstvo. Danas samo 39 posto Šveđana smatra da je članstvo u Uniji dobra stvar, dok ih je tako prije pola godine smatralo čak 59 posto. Kako piše The Wall Street Journal, nakon odlaska Britanije vjerojatno bi iduća zemlja koja bi o tome počela razmišljati bila Danska, prije svega zbog ekonomskih razloga, ali i činjenice da je Danska izrazito euroskeptična nacija, koja također ima i svoju valutu. Danski ministar vanjskih poslova Kristian Jensen mišljenja je kako bi Danska puno izgubila odlaskom Britanije iz Europske unije zbog istog razloga kao i Švedska - odličnih trgovinskih odnosa s puno povlastica zbog članstva u EU-u.

Eduard SOUDIL
41% HRVATA UOPĆE NE ZANIMA HOĆE LI BRITANCI OSTATI U UNIJI

Većina je građana EU-a za ostanak Velike Britanije u Uniji (60 %), a najveći su zagovornici toga Irci, Portugalci i Maltežani te građani Litve i Rumunjske. Hrvatskim građanima to nije jako važno pitanje: tek 10 posto njih snažno želi da Velika Britanija ostane u Uniji, 38 posto sklono je tome, a čak 41 posto ispitanika od njih ukupno 1007 ne mari za njezin budući status u odnosu na Uniju. Na razini EU-a, 30 posto građana smatra da je svejedno hoće li Velika Britanija napustiti Uniju.

60%

građana EU-a želi da Britanci ostanu u Uniji

Možda ste propustili...

KONGRES IZGLASAO 61 MILIJARDU DOLARA ZA UKRAJINU

Rusija će pojačati napade dok ne stigne pomoć SAD-a

O NAPADU OBJE STRANE SUZDRŽANO

I Izrael i Iran smanjuju značenje napada

DRŽAVNE AGENCIJE BIH PROVJERAVAJU POTENCIJALNO OPASNE TVRDNJE

U vojarni kod Mostara obučavali su se vehabije?

Najčitanije iz rubrike