Regija
7. POŽEŠKI KOTLIĆ OKUPIO 41 KUHARA SLAVONSKOG ČOBANCA

Sve tri nagrade „Požeškog kotlića“
otišle kuharima iz Orahovice
Objavljeno 2. svibnja, 2016.

POŽEGA – Na 7. Požeškom kotliću održanom u Parku kraj Orljave okupio se 41 kuhar ove stare delicije, slavonskog čobanca. Organizator Turistička zajednica i pokrovitelj Grad Požega pripremili su za natjecatelje po kilogram junetine i kilogram svinjetine, a natjecatelji su donosili svoje začine i tajni recept. Ove godine novina je bila da se kuhalo na drvene brikete požeškog proizvođača Spin Valis. Na početku natjecanja požeški gradonačelnik je svim kuharima zaželio uspješno kuhanje, a sam start kuhanja dali su pucnjem iz topa članovi Građanske straže Društva sv. Grgura iz Požege.

Osim kuhara iz Požege i okolnih mjesta iz Požeštine, na natjecanje su stigle tri ekipe iz Nove Kopanice, tri ekipe iz Orahovice te iz Slavaonskog Broda, Zagreba i Slatine. Nakon kuhanja Ocjenjivačka komisija u sastavu Marijana Pranjić, šefica kuhinje Hotela Grgin Dol, i profesori kuharstva na Obrtničkoj školi Zvonko Škopec i Zdenko Došen donijeli su ocjene.

- Svi čobanci bili su dobri i ukusni, njih 10 bili su odlični, a tri su se posebno istaknula – rekla je predsjednica komisije Marijana Pranjić. Tako je 3. mjesto osvojio Zoran Božić iz Orahovice, 2. mjesto Miroslav Milovuković, također iz Orahovice, ujedno i prošlogodišnji pobjednik Požeškog kotlića, a 1. mjesto Katica Hajba, također iz Orahovice. Tako su sve tri plakete i pehari iz ruku gradonačelnika Vedrana Neferovića ove godine otišli u Orahovicu.

Sva tri nagrađena dolaze iz orahovačke udruge branitelja liječenih od PTSP-a. Zadnje im je bilo natjecanje u kuhanju graha gdje su također bili uspješni. Miroslav Milovuković već nekoliko godina natječe se i u Požegi.

– To je relaksacija, za nas branitelje i obitelji, da se malo družimo. Možemo pričati o tajnama recepta, no naš recept je odlično meso od divljači. Paprika je važnija kod fiša, kod čobanca ne. Ja sam slučajno kupio neku španjolsku papriku. Dobar čobanac mora imati boju mesa – istaknuo je Milovuković.

Prvi put nagradu za kuhanje dobila je Katica Hajba i zbog toga je bila posebno uzbuđena.

– Nema posebne tehnike, baranjska paprika je za kuhanje zakon, dobar ljuti feferon. U svoj čobanac dodala sam i divljač, i to najmlađu što smo mogli naći. To je važno jer se mlada divljač ne mora puno ranije od junetine stavljati na pirjanje. Možda je i to presudilo u mom čobancu – rekla je Hajba.(AGM Kruna)

Možda ste propustili...

U NADBISKUPIJSKOM OBITELJSKOM CENTRU

Otvoren Vrt arkanđela Rafaela

ZASELAK KOJI NI GOOGLE “NE PREPOZNAJE”

Zvjerinjak makadamom na glasovanje do Svetoblažja

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana