Osijek
PRAVNI FAKULTET SVEUČILIŠTA J. J. STROSSMAYERA

Bogat program Dana Europe
Objavljeno 3. svibnja, 2016.

Svečano otvorenje Dana Europe u Osijeku održat će se u četvrtak (5. svibnja) u 12 sati u vijećnici Pravnoga fakulteta Sveučilišta u Osijeku (Stjepana Radića 13).

Svake se godine diljem Europske unije obilježava Dan Europe, i zbog toga je Pravni fakultet u Osijeku organizirao obilježavanje Dana Europe od 5. do 12. svibnja. U okviru ovog projekta održat će se niz radionica, okruglih stolova, predavanja, gostovanja uglednih stručnjaka iz područja prava EU...

Program počinje svečanim otvorenjem 5. svibnja, na kojem će uzvanike pozdraviti dekan Pravnog fakulteta, predstavnici Sveučilišta, Grada, Županije i hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Andrej Plenković, koji će istog dana održati predavanje o ulozi Europske unije u kontekstu novih sigurnosnih izazova. Idućeg dana, 6. svibnja, na Pravnom fakultetu otvara se izložba zemljopisnih karata Slavonije i veduta grada Osijeka od 16. do 18. st. iz privatne zbirke prof. dr. sc. Mire Gardaša, te gostuje Daniel Mondekar, koji će govoriti o jedinstvenom europskom tržištu. Na sam Dan Europe, 9. svibnja, studenti treće godine glume UAOS-a pod mentorstvom Tatjane Bertok-Zupković izvest će predstavu “Schuman”, dok će studenti Pravnog fakulteta održati Moot court prezentaciju.

Tijekom cijele manifestacije studenti i zainteresirani građani mogu čuti rasprave o zanimljivim temama: iskustvu volontiranja s izbjeglicama u Idomeniju, izazovima izgradnje modernog i konkurentnog studija prava, europskim aspektima hrvatskog ustava, odnosu građanstva Europske unije prema državljanstvu, europskim prekograničnim postupcima i o komparativnim financijskim sustavima. Uz predavanja, održavaju se radionice o pisanju EU projekata i pretraživanju europskih baza podataka, seminar o pravima pojedinaca u EU, tribine o Erasmusu i utjecaju financijskih sredstava iz EU-a na poslovanje regije te EU šetnja, kada sudionici imaju priliku doznati koji su dijelovi našeg grada obnovljeni sredstvima EU-a.

Cijela ideja Dana Europe prožeta je suradnjom različitih fakulteta i studentskih udruga. Detaljan program nalazi se na www.pravos.unios.hr/dani-europe-2016-program. (I.R.G.)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike