Osijek
ZAHLADNJENJE DONIJELO PROBLEME OSJEČANIMA

Hitna u jednom danu
imala 108 intervencija!
Objavljeno 3. svibnja, 2016.

Iako smo već ušli u svibanj, u posljednja smo se dva dana budili uz poprilično niske temperature i kišu, a dnevne nisu prelazile 17 Celzijevih stupnjeva. Velika je to razlika u usporedbi s nedavnim vremenom, pa nije čudno što je to prouzročilo zdravstvene teškoće brojnim Osječankama i Osječanima.

Potvrdila je to i Služba za hitnu medicinsku pomoć Osječko-baranjske županije, gdje od dr. Dejana Hila, zamjenika ravnateljice i voditelja Službe, doznajemo da su u jednom danu zabilježili čak 108 intervencija!

- Kod naglih promjena tlaka zraka, uvijek imamo povećan broj intervencija. Osim što su brojne intervencije vezane uz moždani udar, popriličan je i broj slučajeva srčanog udara, problema zbog visokog krvnog tlaka, problemima s disanjem i slično. Pacijentima koji imaju neku kroničnu plućnu bolest ovo vrijeme ne odgovara. Inače, imali smo i pacijenata u srednjim godinama kojima je vjerojatno baš ovakvo vrijeme bilo okidač za moždani udar - ispričao je dr. Hil.

Dodaje kako se problemi događaju kod naglih promjena vremena pa, potraju li niske temperature, kaže, ovih dana ne očekuju veći broj intervencija od uobičajenog. U slučajevima kad je vrijeme stabilno, intervencija bude manje od stotinu, no kod naglih promjena vremena čak i neki inače zdravi ljudi traže pomoć Službe HMP-a ili kod drugih liječnika. Također, Služba hitne medicinske pomoći zabilježila je i povećan broj slučajeva upale pluća.

I od prof. dr. sc. Silve Butković Soldo, predstojnice Klinike za neurologiju Kliničkog bolničkog centra Osijek, doznajemo da nagle promjene vremena uobičajeno utječu na zdravlje. Svaka promjena vanjskog tlaka kod kroničnih pacijenata može pogoršati zdravlje, a posljedice su vidljive i na Neurologiji, klinici čiji je smještajni kapacitet konstantno popunjen. M. Mihelić

ODIJEVAJTE SE SLOJEVITO!

I dok prognoze pokazuju da će i sljedećih dana jutarnja temperatura biti od 9 do 11, a dnevna od 20 do 24 stupnja, dr. Hil savjetuje slojevito odijevanje i prilagodbu odjeće temperaturi zraka.

- Kroničarima preporučujem redovito korištenje terapije, dakako i uzimanje dovoljne količine tekućine kako ne bi dehidrirali i bili prisiljeni zatražiti liječničku pomoć - preporučio je dr. Hil.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike