Osijek
OH LA LA: DUBRAVKA ARBANAS

Kupcima se jako sviđa moje cvijeće u kutijama i fišecima
Objavljeno 3. svibnja, 2016.
“Moja je cvjećarska filozofija: cvijeće je lijepo, cvjećar to treba samo naglasiti”, kaže Dubravka Arbanas

Ne volim cvjetne aranžmane u kojima pretjerana količina ukrasa krade cvijeću glavnu ulogu. Jer, cvijeće je lijepo samo po sebi, cvjećar to samo treba naglasiti.

Cvjećarska je to filozofija Osječanke Dubravke Arbanas, koja je nedavno u Donjem gradu, u Huttlerovoj 12, otvorila svoju cvjetnu galeriju. Kako je poklonik francuskog rafirmana, Dubravka Arbanas nazvala ju je zvučnim imenom Oh La La.

- Dugo sam godina radila kao trgovac, a onda sam, u kasnim četrdesetima, ostala bez posla. Završila sam na evidenciji Zavoda za zapošljavanje, s malim šansama da mi netko ponudi posao. Ipak, nakon nekog vremena, zaključila sam kako sam u pedesetoj godini, iako sam dvostruka baka,premlada da bih se pomirila s tim pa sam odlučila pokušati svoj hobi pretvoriti u posao - priča Dubravka Arbanas.

S gimnazijskom je svjedodžbom odlučila prekvalificirati se za cvjećaricu. Završila je tečaj, odradila obveznu praksu i položila stručni ispit, te se potom zaputila u Zagreb, k jednoj tamošnjoj cvećarici čiji ju je rad već dugo oduševljavao. Ona joj je proširila cvjećarske vidike, pokazala joj kako je na dobrom putu da svoju cvjetnu galeriju u Osijeku s vremenom učini prepoznatljivom zaljubljenicima u cvijeće.

Uzela je u najam poslovni prostor kakav je željela, uredila ga minimalistički, decentno, dogovorila od koga ću kupovati cvijeće i - krenula. Uz podršku supruga, dviju kćeri, sestre i roditelja, Dubravka je u pedesetoj krenula u svoju poduzetničku pustolovinu.

- Iskoristila sam poticaje za samozapošljavanje, nisam više željela čekati i kukati kako nitko neće zaposliti ženu mojih godina. Prema prvim reakcijama, čini mi se da se moja cvjetna filozofija sviđa kupcima. Osim klasičnih cvjetnih aranžmana za sve prigode, nudim i cvijeće aranžirano u ukrasnim kutijama, što je ideja koju sam 'pokupila' u Zagrebu, ali i nešto moje, originalno. Sama, naime, radim 'fišeke' (kornete) od papira u koje stavljam cvijeće. Voljela bih kada bi ljudi kupovali cvijeće ne samo za posebne prigode nego uvijek kada požele unijeti boje i mirise u svoj životni i radni prostor. Nije, naime, nužno potrošiti puno novca za cvjetni aranžam. Volim vjerovati da će moje cvjetne keracije potaknuti Osječanke i Osječane koji prolaze pokraj izloga moje cvjetne galerije da kažu: 'Oh la la, kakvo lijepo cvijeće! Želim ga za sebe.'”

Ivana RAB GULJAŠ

S 50 godina nisam za mirovinu, a posla nema. Zato sam odlučila iskoristiti poticaje za samozapošljavanje

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike