Sport
BIJELO-PLAVI NA PRAVI NAČIN ČESTITALI KOHORTI ROĐENDAN

Josip Knežević s dva pogotka
bacio hajdukovce na koljena
Objavljeno 1. svibnja, 2016.

Nogometaši Osijeka pobjedom nad Hajdukom uljepšali su rođendane svom treneru Zoranu Zekiću i svojim najvatrenijim navijačima Kohorti.

Bijelo-plavi su tako prekinuli dugi niz utakmica bez prvenstvene pobjede i pogotka koji je trajao još od sredine ožujka i susreta protiv Zagreba. Nisu zabili jedan, već dva pogotka, a autor im je bio Josip Knežević koji je na toj utakmici pokazao zbog čega se njegov povratak u Gradski vrt smatrao odličnim poslom. Istina, Osijek je kočnice otpustio tek u nastavku susreta kada je došao u vodstvo, a nakon toga je momčad napokon pokazala bar dio onoga što je sposobna igrati. Trener Zoran Zekić sad će u preostala dva susreta u potpunom miru moći dalje istraživati te mogućnosti i praviti selekciju za sljedeću sezonu.

Skromna predstava

Iako je Osijek već prije početka utakmice znao kako je njegova bitka za opstanak uspješno završila, u prvih 45 minuta susreta protiv Hajduka nije pokazao nikakve znakove rasterećenosti. Opet je njegova igra bila previše ukočena bez pravog rizika i želje da se goste ozbiljnije pritisne. No, ni Splićani nisu bili ništa više poduzetniji, pa je jedino vrijedno spomena u prvom dijelu bilo navijanje. Zvučna kulisa koju su stvarali navijači oba kluba bila je poticajna, ali očito ne dovoljna za aktere na terenu koji su uglavnom više pazili na svoja nego što su atakirali prema suparničkim vratima. U takvoj igri Hajduk je bio opasniji u tom prvom poluvremenu, a igrač koji je radio razliku na terenu bio je Sušić čiji su potezi u dva-tri navrata obrani Osijeka stvorili dosta problema. S druge strane, Osječani nisu u svojim redovima imali tako raspoloženog ili možda je bolje reći tako kvalitetnog pojedinca koji bi nekakvim potezom mogao stvoriti nered pred Grbićem. U biti, tih prvih 45 minuta dogodile su se samo tri ozbiljnije situacije. Prvu je sam napravio Mioč u 11. minuti kada je dobro pucao sa 16 - 17 metara iskosa s lijeve strane u suprtoni lijevi kut, ali je Grbić paradom dobio loptu, a taj odbijanac napadači Osijeka nisu dočekali spremni. I onda dugo ništa sve do prve prave prilike za goste. Sušić je lijepo proigrao Tudora, a ovaj mu još bolje vratio loptu, bila je to čista situacija s 15-ak metara po sredini vrata, ali Sušić je, neometan, pucao mlako ravno u Mikulića. No, zato se vratar Osijeka itekako istaknuo u 40. minuti kada je Sušić potegnuo s 20-ak metara, lopta je išla u lijevi kut, a Mikulić se isporužio koliko je dug i uspio odbiti loptu koju je prihvatio Tudor, ali je Mikulić još jednom bio na visini zadatka i spriječio pokušaj povratne lopte u sredinu. I to je bilo sve vrijedno spomena u tom siromašnom prvom dijelu u kojem smo, prije svega, očekivali puno hrabriju igru Osijeka.

Konačno – Knežević!

Drugi dio susreta ipak je bio dosta življi, ponajviše zbog toga što je Osijek nakon pet minuta igre u nastavku došao u vodstvo. U 50. minuti Josip Knežević postigao je prvi svoj pogodak u bijelo-plavom dresu otkako se vratio u Gradski vrt i time konačno prekinuo Osijekov golgeterski post koji je trajao 543 minute. Ako smo već morali toliko dugo čekati na pogodak bijelo-plavih, onda se isplatilo jer bio je to vrlo lijep potez Kneževića koji je mrežu zatresao snažnim volej-udarcem s desetak metara. Naravno, taj je trenutak probudio atmosferu, a i Osječane, pa je Knežević u sljedećoj akciji fino prošao po desnoj strani, ušao u kazneni prostor, ali u završnom udarcu nije bilo dovoljno snage, pa ga je Grbić lako obranio. Osječani su u tom razdoblju konačno otpustili kočnice i prevladali svoje mentalne demone, pa su u 64. minuti izveli krasnu akciju. Započeo ju je Čuljak finim proigravanjem za Vojnovića, a ovaj je još bolje u sredini uposlio Grgića koji je imao čistu poziciju, ali je sa 7 - 8 metara uspio prebaciti vrata. Hajduk se javio u 68. minuti kada je Jefferson pokušao iz slobodnog udarca, nije to bilo loše, ali Mikulić je bez većih teškoća izbio loptu u korner.

U 74. minuti novo veselje na tribinama Gradskog vrta. Knežević je postigao svoj drugi pogodak na utakmici i Osječane doveo pred vrata pobjede. Ovaj put je iskusni veznjak pogodio glavom. Ubrzo nakon toga napustio je travnjak uz zaslužene ovacije. Do kraja Hajduk je uspio ublažiti poraz iz kaznenog udarca koji je posve nepotrebno skrivio Lukić igravši nespretno rukom u šesnaestercu, a siguran realizator bio je Sušić. No, to nije umanjilo radost Osječana koji su do prvenstvene pobjede, ali i pogotka došli nakon mjesec i pol dana, a to su, nakon završetka utakmice, burno proslavili sa svojim vjernim navijačima s istoka.

Dalibor KELER

OSIJEK - Stadion u Gradskom vrtu. Vrijeme: oblačno. Teren: dobar. Gledatelja: 1899. Sudac: Igor Pajač (Sv. Ivan Zelina) – 5,5. Strijelci: 1:0 Knežević (50), 2:0 Knežević (74), 2:1 Sušić (83-11m). Žuti kartoni: Arsenić, Radotić, Čuljak, Vojnović, Grgić, Mandić (Osijek), Sušić, Mastelić, Jefferson (Hajduk). Crvenih kartona nije bilo.

IGRAČ UTAKMICE: JOSIP KNEŽEVIĆ (OSIJEK).

OSIJEK

2 (1)

Mikulić 7, Radotić 6, Lesjak 7, Škorić 6(od 44. Lukić 5,5), Aresnić 6,5, Šarić 6 (od 82. Špoljarić), Čuljak 7, Grgić 7, Knežević 8 (od 75. Mandić -), Mioč 6,5, Vojnović 6,5.

HAJDUK

1 (0)

Grbić 6, Velasquez 5,5, Bilyy 5,5 (od 77. Prskalo -), Šimić 6, Milić 5,5, Jefferson 5,5, Kalik 5(od 71. Roguljić -), Juranović 5, Sušić 6,5, Tudor 6,5, Mastelić 6.

1:0

Čuljak je ubacio na drugu vratnicu, Grgić je glavom vratio u sredinu, Bilyy je kratko dobio loptu, koju je na volej dočekao Knežević i s desetak metara ju zapucao u mrežu.

2:0

Grgić je ubacio loptu u sredinu, a na nju je natrčao Knežević i glavom pogodio donji desni kut.

2:1

Lukić je igrao rukom u kaznenom prostoru Osijeka, a kazneni udarac je Sušić sigurnim udarcem pretvorio u pogodak. Mikulić je pogodio stranu, ali je udarac bio previše jak i precizan.

Josip Knežević obilježio je s dva pogotka susret protiv Hajduka i Osječanima donio prvenstvenu pobjedu i pogotke nakon mjesec i pol dana. Nakon svih silnih problema s realizacijom i mukotrpnih 543 minute bez pogotka, bila je to sasvim ugodna promjena za navijače Osijeka.

Sudac Igor Pajač nije bio na razini tog susreta. Ne zato što je napravio nekakvu veliku pogršku već zato što jednostavno nije osjetio "bilo" utakmice. Igralo se žustro i čvrsto, ali nikako grubo, a čovjek je podijelio čak devet žutih kartona i svako malo sjeckao igru. S takvim načinom suđenja u HNL-u utakmica se teško može rasplamsati do kraja.

KOHORTA PROSLAVILA ROĐENDAN

Simbolično u 28. minuti utakmice Kohorta je proslavila svoj rođendan. Lijepa koreografija s mnoštvom bijelo-plavih zastava sa strana i porukom u sredini "Od Ilove do Iloka, od Save do Drave, boje jedine i prave naše su bijelo-plave." Kasnije je sve to začinjeno s nekoliko dimnih kutija i fanatičnim navijanjem.

543

MINUTE TRAJAO JE GOLGETERSKI POST NOGOMETAŠA OSIJEKA U PRVENSTVENIM SUSRETIMA

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike