Zdravlje
ISTRAŽIVANJE U ČASOPISU BIOLOGY OF SPORT

DNK testiranjem do idealnog programa vježbanja za sportaše
Objavljeno 2. svibnja, 2016.

Novo istraživanje sugerira da su sportaši čiji je program vježbanja određen na temelju njihova DNK profila imali tri puta bolje rezultate od onih koji nisu povezali vježbanje s rezultatima DNK testiranja.

Istraživanje je provelo Sveučilište Central Lancashire, koje je proučilo rezultate 28 mladih sportaša i 39 mladih nogometaša nakon osam tjedana vježbanja. U istraživanju, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Biology of Sport, polovina sportaša imala je program vježbanja usklađen s DNK profilom, a druga polovina bila je kontrolna skupina.

Nakon osam tjedana vježbanja oni s usklađenim vježbanjem imali su od 6,2 do 7,4 posto bolje rezultate, ovisno o vrsti testiranja fizičkih aktivnosti u odnosu prema kontrolnoj skupini koja je imala tek 2,3 do 2,6 posto bolje rezultate.

Najbolji britanski skakač u dalj Greg Rutherford također se koristio testiranjem DNAFit u pripremama za Olimpijske igre u Riju.

DNAFit proučava genske varijante povezane s reakcijama tijela na vježbanje i prehranu i daje korisniku detaljno izvješće na temelju testa iz brisa, koji laboratorij dostavi za deset dana.

Tehnologija primjenjuje računalne algoritme kako bi otkrila kako najbolje vježbati na temelju gena osobe. Utvrđuju se potencijali sportaša za razvijanje snage ili izdržljivosti, a u računalni program uneseni su svi raspoloživi podaci iz znanstvene literature.

Rezultati testiranja pokazuju sportašima hoće li bolje reagirati na vježbanje uz manji ili veći otpor i koliko su osjetljivi na ugljikohidrate, alkohol, sol i zasićene masti.

Rutherford kaže kako su nedavni skandali s dopingom pokazali kako je ključno iskoristiti sve znanstvene mogućnosti kako bi se na prirodan način ojačale sposobnosti tijela.(H)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike