Regija
FESTIVAL DJEČJEG PODUZETNIŠTVA U POŽEŠKOJ PJEŠAČKOJ ZONI

Što su proizveli, to su i prodali
Objavljeno 2. svibnja, 2016.
Projekt je pobudio zanimanje djece i poduzetničku inicijativu

Vezani članci

OSNOVCI U RADIONICI O NASTAJANJU KNJIGA

Orahovčani napravili svoje izdanje “Priča iz davnine”

POŽEGA – Kao završnica projekta “Veliki koraci malih poduzetnika” održan je Festival dječjeg poduzetništva, na kojemu su mali poduzetnici prikazali sve što su naučili tijekom deset mjeseci projekta. Bio je to završni rad djece i voditelja Dječjeg vrtića “Sv. Leopold Mandić”, kao nositelja projekta, te djece i učitelja požeških osnovnih škola Julija Kempfa, Antuna Kanižlića, Dobriše Cesarića i Veleučilišta u Požegi kao partnera na projektu, koji je financiran sredstvima iz Europskog socijalnog fonda.

Djeca su učila osnove poduzetništa, upoznavala se s poznatim i uspješnim poduzetnicima i njihovim tvrtkama, svladavala abecedu vođenja tvrtke - od nabave, skladištenja, proizvodnje, marketinga, ambalaže, vođenja poslovnih knjiga, obračuna dohotka i, na kraju, trošenja dobiti. Marljivo su radila i napravila privjeske za ključeve, ukrašavala staklenke, izrađivala plastelin, okvire za slike, čarobne čovječuljke, voćne sirupe, pripremala limunadu i osvježavajuće napitke, osmišljavala marketinške kampanje za bolju prodaju svojih proizvoda, izrađivala letke i plakate, pripremala ambalažu za proizvode, proizvodila ukrasne vrećice, izrađivala kalkulacije cijena za proizvedenu robu te dokumentaciju za prodaju robe.

- Projekt je potpuno opravdao naziv. Mi jesmo mali poduzetnici, ali smo poduzeli velike korake, prije svega u načinu poduzetničkog razmišljanja, kako djeca tako i mi učitelji i odgojitelji. Uočili smo veliku zainteresiranost i volju učenika, kod većine i poduzetničku inicijativu, kreativnost – rekla je Ivana Jukić Matijević, učiteljica 2.a razreda OŠ J. Kempfa.

U suradnji s Gradom Požegom i gradskom Turističkom zajednicom Festival dječjeg poduzetništva održan je u požeškoj pješačkoj zoni. Kao pravi poduzetnici, djeca su se pobrinula i za zabavu, a za brojne posjetitelje koji su obilazili tridesetak štandova pripremila su i ugostiteljsku ponudu - vruće tost-sendviče i palačinke s domaćim namazima. Festival je otvorio požeški gradonačelnik Vedran Neferović, a zamjenici gradonačelnika Mario Pilon i Darko Puljašić obišli su sve štandove te uz osvježavajuću limunadu kupili suvenire.

- Moj razred proizvodio je Limunko limunadu i Limunko Gustač. Limunadu možete kupiti u čašama, a Limunko Gustač je gusti sirup od limuna koji ćete piti kod kuće - kazale su nam Hana Pavić i Ema Šćiran, učenice 2.a OŠ J. Kempfa.

- Mi smo izradili čarobne čovječuljke, no oni ne čarobiraju, nego im, kad ih polijemo vodom po glavi, izraste zelena kosa, a to je naša čarobna formula. Čarapu smo punili piljevinom, a na vrh stavili zrna pšenice. Čarapu zavežemo, napravimo oči, usta, uši, nekima stavimo naočale – objasnila je Tara Matijević iz 2.a razreda OŠ D. Cesarića.

- Naš razred je pripremio puno ukrasnih privjesaka. Sve materijale našli smo kod kuće i u školi – rekla je Nina Marić iz 3.c razreda OŠ A. Kanižlića.

Mali su poduzetnici mogli biti zadovoljni, jer je ubrzo sva proizvedena roba bila prodana, a kako smo mi Slavonci skloni dobroj hrani, najveća gužva cijelo vrijeme festivala bila je na štandovima toplih sendviča i palačinki. Tu se neumorno radilo, mnoštvo malih ruku mazalo je palačinke punom parom. (AGM Kruna)

Kako napraviti plastelin

- Mi smo proizvodili plastelin, a u plastelin ide čaša brašna, čaša vode, pola čaše soli, žličica limunske kiseline i žličica ulja. Te smo sastojke promiješali i kuhali, a poslije smo dodali boje i dobili plastelin - rekla je Rea Kristić iz 3.c razreda OŠ Antuna Kanižlića.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike