Kultura
“MOJE PJESME, MOJI SNOVI” - SJAJNO PRIMLJENE OBJE PREMIJERE

Osječki ansambl spreman je za svaki zahtjevan mjuzikl
Objavljeno 2. svibnja, 2016.
Djeca su sjajna, ali otkriće je glumac Vladimir Tintor

Nakon mnogo godina, nakon Gite Šerman i Almasa Tudakovića (i mnogih iz “osječke škole mjuzikla”), može se s ushitom reći (uzviknuti čak!): Imamo nove zvijezde tog žanra, mjuzikla! Sopranisticu Ivanu Medić i izvrsnog glumca Vladimira Tintora.

Praizvedba mjuzikla “Moje pjesme moji snovi” na sceni osječkog HNK-a može se reći da je i filmska uspješnica na osječkoj pozornici. Kao mjuzikl djelo je postavljeno na kazališnim daskama 1959., a na filmskom platnu ekranizirano 1965. s 9 nominacija, 5 Oscara, još 10 nagrada! Nastao je iz pera hiperkreativnog dvojca Richarda Rodgersa i Oscara Hammersteina II. (prema knjizi Howarda Lindsaya i Russela Crousea).

Emocionalna režija

Osječka praizvedba tog mjuzikla u petak, 29. svibnja 2016., pamtit će se za sva vremena! Pod ravnanjem dirigenta Mladena Tutavca (sugestivnim i “veselim”), u iskrenoj i emocionalno proživljenoj režiji Nine Kleflin. Scenograf je bio Osman Arslanagić (izuzetno uspješna scenografija iskusnog majstora koji je dobitnik 26 nagrada za scenografiju), kostimografkinja Marija Šarić Ban (izgrađenog umjetničkog senzibiliteta, označavaju ga tradicionalno izabrani kostimi), koreograf Dejan Jakovljević (odlično uvježbanih korografskih pokreta, u stilu čuvene Sonje Kastl), oblikovatelj rasvjete Aleksandar Mondecar (napravio dizajn rasvjete za više od 800 predstava). Zborovođa je bila Ljubica Vuletić.

Ključni momenti fabule su: kontrast, nacisti i djeca, ljubav Marije i Kapetana von Trappa te skrivanje od nacista. Sama tema - blizina Drugog svjetskog rata prikazana je iz dječje perspektive (s puno satire i iskričavog smijeha.) Nositelji radnje Ivana Medić (kao Maria Rainer) i Vladimir Tintor (kao Kapetan von Trapp) na svoj su način nosili predstavu. Glazbeno-glumački gledano, sopranisticu Ivanu Medić, koja tumači lik konzervativne, a ipak avangardne Marie, krasi razvijenost glasa, muzikalnost pjevanja, razrađena tehnika i posebno glumačka nosivost koja s puno invencije donosi novokomponirane songove. Uprizorena je kao nesebična i vesela osoba koju iskazuje raskošnim glasom, lijepim bojama i dinamičkim nijansama. No, glumac Vladimir Tintor pravo je otkriće. Kao da je pravi mjuzikl pjevač, jer da je izvrstan glumac to je već pokazao. Vokalno je izuzetno kvalitetno artikuliran. Svojim čvrstim i 'tvrdim' nastupom postupno se tijekom predstave sve više približava osjećajnosti djece.

Talenti za mjuzikl

Posebnu sliku na sceni ostvarile su časne sestre. U ulozi majke Abess nastupila je Sanja Toth (odlično tumačenje dramskog momenta s Mariom); kao s. Berta Danijela Božičević (glumački efektna, a glazbeno odličnog raspona glasa i dikcije), s. Margerette bila je humoristična Đurđica Tomaš-Grubešić (lijepe boje glasa i šarmantnog scenskog kretanja), a s. Sophie glumački korektno uprizorila je Mirjana Peteš. Naglašenu 'filmičnost' i komičnost ostvario je svojim tumačenjem Nenad Tudakovića (u ulozi Franza). Bazu uprizorenja ovog mjuzikla na osječkoj kazališnoj sceni čine - djeca (njih sedmero u dobi od 7 do 17 godina). Ključni redateljski momenti ovog osječkog kazališnog uprizorenja Rodgers-Hammersteinove partiture bili su svjesnost prenošenja dječjeg “naivnog” pjevanja i satiričnost izražavanja zasjenjene tamnim slojem Drugog svjetskog rata na dolasku. Šarmantni i majstorski uvježban dječji glazbeni zbor bio je vrhunac umijeća u ovoj osječkoj izvedbi američkog, a hrvatskoj praizvedbi mjuzikla 'The Sound of Music'. Scenski razigrana bila su djeca (njih sedmero). Ljubavna veza mladih Rolfa i Liesl pokazala je veliki talent za mjuzikl Antonije Pintarić. Glumački i glazbeno dječji zbor pripremila je i uvježbala glazbena pedagoginja Dječjeg zbora Glazbene škole F. Kuhača Osijek, mr. Ivančica Hinek. Na prvoj premijeri od djece nastupili su: Tin Reba (izvrsno interpretirane visine), Dora Masle, Marin Bulić, Nina Mandić, Cvijeta Ambrinac i Marija Sajter.

Imponirala je uspješnost dirigenta Tutavca da oblikuje “osječki tip” boadwayskog orkestra (odlično uvježbanih instrumenata svih vrsta.

Vrgoč, Adamček...

U drugoj premijera u subotu uz Tintora zasjali su Danijela Pintarić (Maria), Ladislav Vrgoč i Robert Adamček. Redateljica Nina Kleflin prilagodila je ovu drugu režiju osobnostima Danijele Pintarić i Vladimira Tintora. Protagonistica i nositelj kvalitete ovog drugog uprizorenja bili su Danijela Pintarić (kao Maria Rainer), odnosno glumac Vladimir Tintor (kao Kapetan G. von Trapp). Kao posebne značajke izdvajaju se vokalne, plesne i scenske osobine ove umjetnice (koja iza sebe ima već zavidno iskustvo kao solistica zagrebačke Komedije). Kao posebno uspjele kreacije treba naglasiti izvrsne Ladislava Vrgoča (glazbeno i glumački, pri čemu izdvajamo Vrgočevu šarmantnost i pokretljivost na sceni uz posebne vokalne kvalitete), odnosno glumački uvjerljivo tumačenje mladog poštara u vrlo uspjeloj kreaciji Roberta Adamčeka (u sceni udvaranja mladoj Lisl). I za kraj. Ponovno briljirao dječji zbor koji je pripremila Ivančica Hinek. Vokalno i plesno, a jednako kvalitetno uvježbala je čak dvije skupine. U ovoj drugoj nastupili su Ivan Horak, Meri Andraković, Marco Contini, Magdalena Rezo, Lucija Pejić i Lea Šenk.

Branka BAN

Dvije sjajne Marie razlog su za gledanje obje podjele

Možda ste propustili...

MBP PREDSTAVLJA KATALOG IZLOŽBE “USPOMENE NA DJETINJSTVO”

16 priča o djetinjstvu i odrastanju

U SVIJETU BAJKI IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Djeca na otvorenju preuzela ključeve Grada

U POVODU SVJETSKOG DANA KNJIGE I AUTORSKIH PRAVA

Krleža, Zagorka i Tolkien u Noći knjige u Arkadiji

Najčitanije iz rubrike