Osijek
PRAZNIK RADA NA LIJEVOJ OBALI DRAVE IPAK BEZ KIŠE

Jedni su se počastili besplatnim
grahom, drugi su radije roštiljali
Objavljeno 1. svibnja, 2016.
S građanima su objedovali gradonačelnik Vrkić i župan Šišljagić

Nebo je izdržalo. Kiša koja je u većini države pokvarila užitak proslave Praznika rada u prirodi ipak je zaobišla Osijek. Tako su Osječani i njihovi gosti na miru uživali u ugodnom prijepodnevu i proslavi koju je za ovu prigodu organizirao Grad Osijek.

A njezina je osnova tradicionalna podjela graha iz kotlića. Grad Osijek i ovaj je put potrebnim namirnicama opskrbio Udrugu Majstori kotlića Osječko-baranjske županije, čiji su članovi u jedanaest kotlova (uglavnom 70-litrenim) pripremili uobičajenih 2500 porcija graha.

U 11 je sati počela podjela. Prve je porcije, kao pravi domaćin, podijelio gradonačelnik Ivan Vrkić.

- Ovo je sada postalo simbolično obilježavanje Praznika rada. Jer postajemo, nažalost, zemlja u kojoj gotovo da nema radnika, pa tako više ni sindikati ne organiziraju obilježavanje 1. svibnja. Ipak, to je lijepa tradicija i valja je održati - rekao je Vrkić okupljenim novinarima. Potom je i sam sjeo za stol blagovati grah. Nešto kasnije pridružio mu se i župan Vladimir Šišljagić koji je s nekolicinom suradnika također obišao lijevu obalu Drave. Članovi SDP-a predvođeni EU parlamentarkom Biljanom Borzan također su tradicionalno dijelili karanfile.

Grah se kuhao na još jednoj lokaciji. Uz nasip, u blizini Kapelice Kraljice mira, Gradska organizacija Blok umirovljenici zajedno organizirala je kuhanje u dvama velikim kotlovima.

- I mi smo pripremili gotovo 2000 litra graha koji ćemo dijeliti dok ima zainteresiranih - izvijestio je Vladimir Flatscher, potpredsjednik BUZ-a.

Dakle, tko god je jučer došao na lijevu obalu, zacijelo nije ostao gladan. Bračni par Katica i Dragan na prvomajski izlet idu, kako kažu, od pamtivijeka, pa im stoga valja vjerovati kada kažu kako je svake godine sve manje ljudi na ovakvim okupljanjima.

- Šteta. Prigoda je to i vidjeti se sa znancima koje nisi dugo susreo. No zgodno je, posebice za nas starije, što je riješen obrok, pa ne moramo ništa, osim dobre volje, ponijeti sa sobom - rekao je Dragan.

I ovoga je 1. svibnja prostor uz katakombe bio omiljeno izletište, premda se i ovdje bilježi nešto manje roštilja.

- Odlučili smo naših pet “carskih”, osam vratina i nebrojeno ćevapčića pripremiti ovdje jer nismo se, zbog najavljene kiše, odlučili otisnuti na neko udaljenije izletište. Kod katakombi znamo doći i tijekom ljeta, na sličnu zabavu - rekli su nam Marko, Medo, Kruno i Martina. Uhvatili smo ih dok su skidali posljednje komade mesa s roštilja, pa nije bilo u redu da ih zadržavamo kako im se praznični obrok ne bi ohladio...

Dario KUŠTRO
GRAH STIGAO I U REDAKCIJU

Porcije graha s lijeve obale Drave završile su jučer i u redakciji Glasa Slavonije. I Grad i BUZ odlučili su počastiti dežurne u redakciji koji nisu mogli na teren. A oni su se zdušno dali u degustaciju. Rezultat - sve se pojelo uz gastronomsku opservaciju: jedan je grah bio za nijansu bolji okusom, drugi bojom, jednima se više svidjela kobasica, drugima buncek... i sve je bilo u slast.

Najčitanije iz rubrike