Osijek
POD POVEĆALOM BOLOVANJA I BOLNIČKE FAKTURE

Lažna bolovanja: Na posao je
lani vraćeno 37 % “oboljelih”
Objavljeno 2. svibnja, 2016.
Opomenuto je 16 liječnika, sedam ih je dobilo novčanu kaznu, a dvoje opomenu s naknadom štete

U prva je tri mjeseca ove godine u Regionalnom uredu HZZO-a na zahtjev poslodavca pregledano 113 osiguranika i zaključeno 12 bolovanja, odnosno 11 posto svih kontroliranih bolovanja.

Uz spomenute kontrole, provedene su izvanredne i redovite kontrole u 22 ordinacije izabranih liječnika u kojima je pregledan 31 osiguranik i zaključeno jedno bolovanje. Zbog toga, u 36 posto kontroliranih ordinacija izrečena je mjera opomene.

Odgovor je ovo Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje na upit o aktualnim kontrolama bolovanja koje je ova ustanova pooštrila. Najavila je to ovih dana ravnateljica HZZO-a Tatjana Prenđa Trupec, dodajući kako u primarnoj zdravstvenoj zaštiti postoji izvrstan sustav u kojem se prati što je koji liječnik prepisao, počevši od lijekova, slanja u bolnice pa i bolovanja.

Liječnicima opomene, novčane kazne...

- Naši kontrolori obavljaju kontrole bolovanja, dolaze u ordinacije te pregledavaju medicinsku dokumentaciju osiguranih osoba. Prema potrebi, mogu osiguranika i pozvati u ordinaciju na liječnički pregled, stoji u dopisu HZZO-a kojemu su se, kad je Regionalni ured Osijek u pitanju, i prošle godine obraćali poslodavci i zatražili kontrole bolovanja nekih svojih djelatnika. Zaključeno je 155 bolovanja, odnosno 37 posto svih kontroliranih bolovanja. Tijekom prošle godine izvanredne su kontrole obavljene u 80 ordinacija, gdje je pregledano 96 osiguranika, a za njih 12 bolovanje je potom bilo zaključeno. Prošle je godine opomenuto 16 liječnika, sedam ih je dobilo novčanu kaznu, a dvoje opomenu s naknadom štete.

Pet dana za fakturiranje

Nije HZZO započeo samo pojačani nadzor liječničkih ordinacija, nego i bolnica, i to zbog sumnje u pogrešno fakturiranje bolničkih usluga. KBC Osijek je, kažu u HZZO-u, u istoj poziciji kao i ostale ugovorene bolnice. HZZO je pojačo nadzor nad računima koje bolnice ispostavljaju, odnosno želi utvrditi odgovara li prikazana zdravstvena zaštita na račinima uistinu izvršenoj zdravstvanoj zaštiti, po potrebi i kontaktu s osiguranom osobom, te jesu li utrošeni lijekovi i materijali ispravno prikazani. Iako kažu da nije riječ o novim pravilima, već uvođenju reda u sustav i inzistiranju na petodnevnom roku za ispostavu računa, u Kliničkom bolničkom centru Osijek imaju drukčije mišljenje.

- U rok od pet dana HZZO računa i vikende. Sve su im velike bolnice pisale pa i ja u ime KBC-a Osijek, jer smatramo da je to tehnički vrlo teško izvodivo. Pomalo je neuobičajeno da u pet radnih dana računaju vikende, a na taj način zapravo žele reducirati troškove. U dopisu koji sam im poslao, tražio sam da, ako računaju i vikende, rok bude deset dana i da ćemo tada normalno poslovati, rekao je dr. Sven Kurbel, dosadašnji sanacijski upravitelj KBC-a Osijek. Pojašnjava kako neke obrade iz objektivnih razloga traju duže od deset dana, a vrijeme nekih obrada ne može se predvidjeti. No, kaže kako nije dobio odgovor na svoj zahtjev.

Marija MIHELIĆ
Preko limita

U brojkama, HZZO je utvrdio kako je za pet posto više odrađenih usluga u prvom kvartalu 2016. godine fakturiran 23 posto veći financijski iznos nego za isto razdoblje prošle godine. Također, primijećeno je da je udio faktura zbog komplikacija i komorbiditeta u europskim zemljama ispod 20 posto, a u Hrvatskoj 27,99 posto (u jednoj općoj bolnici čak 39 posto!). U posljednja dva mjeseca izvršenje bolnica u prosjeku iznosi više od 114 posto njihova limita, a više od 90 posto bolnica izvršilo je usluge preko limita. Udio materijala i lijekova mnogo je manji od očekivanog prosjeka koji iznosi oko 25 posto.

“Primjerice, jedna je bolnica prošloga mjeseca pokazala 'izvršenje od 183 posto', od čega je udio potrošenih lijekova i materijala devet, a troškova rada 91 posto. Stoga smo zamolili uprave bolnica da ponovno provjere i korigiraju oko deset posto faktura za koje se pretpostavlja da su pogrešno fakturirane. Inače, sredstva za zdravstvo su ograničena, pa ne postoji mogućnost da bolnicama platimo više od predviđenih sredstava, ako bolnice u regiji također izvrše u cijelosti svoje limite”, stoji u dopisu HZZO-a.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike