Osijek
HODOČAŠĆE DJECE IZ KLASJA I DOMA ZA ODGOJ U MEĐUGORJE

Dva posebna dana provedena u molitvi, pjevanju i slavlju
Objavljeno 1. svibnja, 2016.
- Ova djeca imaju puno rana koje moraju zacijeljeti, a ovo je dobar put k tome - kaže prof. Glavaš-Kul

Korisnici i osoblje Dječjeg doma Klasje iz Osijeka hodočastili su Gospi u Međugorje, a pridružilo im se i nekoliko korisnika iz osječkog Doma za odgoj djece i mladeži.

Bila su to dva, kako kaže ravnateljica Klasja Miranda Glavaš-Kul, posebna dana provedena u molitvi, pjevanju i slavlju. Putovanje je inicirao i organizirao Osječanin Dario Bezik iz inicijative Hodočasnici Slavonije, Srijema i Baranje KHARIS, a za djecu je ono bilo besplatno. Prepuni dojmova, nakon dolaska u Osijek, dio su podijelili i s nama, a Bezik nam je pojasnio kako je došlo do ove inicijative.

- Ideja o ovom putovanju postoji već dvije godine. Ne volim kada se ovakve skupine koriste samo za “reklamu”, kada ih se sjete samo za Uskrs i Božić. U nas je 90 posto stanovništva katoličke vjere i izazov je bio vidjeti kako će odreagirati institucije. Toj djeci treba nešto više od odjeće i obuće, treba im duhovna potpora, treba im uporište u vjeri. Kako sam i sam prošao put sličan njihovu i to me je izdignulo, htio sam to omogućiti i njima - priča Dario Bezik.

Ističe kako je htio omogućiti da za djecu put bude besplatan, pa je tako posalo zamolbe za donaciju bilo kojeg iznosa na adrese 50-ak osječkih tvrtki, ali od svih su stigle odbijenice.

– Put su pokrili isključivo hodočasnici koji su već išli na neko od hodočašća pa smo ih zamolili za pomoć u ove svrhe, te dio od organizatora. Moram ovdje spomenuti i naše Slavonce koji u Međugorju imaju pansion “Sobe Rafael”. To je Rafael Barač iz Slavonskog Broda koji nam je dao besplatno spavanje, platili smo samo obrok - kaže Bezik, dodajući kako je iz obaju spomenutih domova ukupno išlo 20-ak djece.

Iako su djeca, kaže, u početku bila pomalo zbunjena, nakon cjelonoćnog puta, po dolasku u Međugorje, odmah su se zaputila na Križevac.

– Puno sam im govorio o odbačenosti, a već na drugoj postaji od 14 prihvatili su molitvu, samo između sebe dijelili su podložak i čitali. Kasnije smo zajedno otišli na ispovijed i misu, a na međugorskom klanjanju su od umora zaspali u pastoralnoj dvorani - kaže Bezik.

Ravnateljica Dječjeg doma Klasje kaže kako su s djecom išli odgojitelji i pomoćno tehničko osoblje koji su trebali duhovnu obnovu, pohvaljujući ovu inicijativu uz nadu da će se nastaviti.

– Kako su neka naša djeca tu nedjelju imala krizmu, pa ih je išlo devetero, sjetili smo se naših prijatelja s Vinkovačke, iz Doma za odgoj djece i mladeži, pa smo ponudili put i njima. Iako smo djeci govorili o hodočašću i tome kamo idemo, nisu mogla zamisliti kako će to izgledati. U početku su bili zbunjeni, a kasnije oduševljeni. Svi su se uspjeli popeti na Križevac, kaže ravnateljica, dodajući kako su djeca na putu kući bila puna radosti. Kući su ponijeli i poklone.

– Rođakinja jednog našeg odgojitelja koja živi u Širokom Brijegu došla je pozdraviti rođaka, razgovarali smo o domu i djeci, pa im je svima kupila krunice i medaljice Gospe. Molila me je da im to predam u autobusu, tako je i bilo. Jako ih je i to dirnulo, vratili su se puni radosti - zaključuje ravnateljica, dodajući kako ta djeca imaju puno rana koje moraju zacijeljeti, a ovo je dobar put k tome.

Maja MUŠKIĆ
Suradnja s Majčinim selom

Osječki su hodočasnici posjetili i Majčino selo u Međugorju koje vodi brigu o nezbrinutoj i napuštenoj djeci.

– Predstavili su se oni nama i mi njima, ali sam si stavila u zadatak da ih kontaktiram i pozovem u Osijek pa da uspostavimo daljnju suradnju - kaže ravnateljica Klasja Miranda Glavaš-Kul.

Možda ste propustili...

PREDSTAVLJENI NOVI PROSTORI ZAVODA ZA DERMATOLOGIJU I VENEROLOGIJU

Stacionar Dermatologije nakon čak 40 godina ponovno u krugu KBC-a Osijek

FAKULTET PRIMIJENJENE MATEMATIKE

Diploma koja jamči brz nalazak posla

Najčitanije iz rubrike