Mozaik
2. SUSRET FOLKLORNIH PJEVAČKIH SKUPINA BIŠKUPCI 2016.

Pivaj diko, ja ću ti polagat
Objavljeno 1. svibnja, 2016.

U želji da spase od zaborava i nestajanja pučko pjevanje, nekoliko kulturno-umjetničkih društava stavilo je pred sebe zadatak da organizacijom smotri pučkog pjevanja vrate i populariziraju to pjevanje. Tako su u KUD-u Svilenka iz Buka započeli smotru pučkog crkvenog pjevanja, a vrijedni članovi KUD-a Šijaci iz Biškupaca folklornog pučkog pjevanja. Prihvatila su to folklorna društva s Požeštine, te smo dobili i 2. Susret folklornih pjevačkih skupina u Biškupcima ove godine, pod nazivom “Pivaj diko, ja ću ti polagat”.

Pohvale “Šijacima” uputio je zamjenik župana za društvene djelatnosti Ferdinand Troha u ime pokrovitelja i tajnica Zajednice kulturnih udruga Požeško-slavonske županije Ana Pirović, u ime supokrovitelja, što su organizacijom smotre pokušali spasiti od zaborava naše stare običaje. Kako s ove smotre najbolja pjevačka skupina ide i na državno natjecanje koje organizira Hrvatski sabor kulture, sve se odvijalo pod budnim okom stručnog povjerenstva koje je vodila Miroslava Hađihusejnović Valašek.

U glazbenom amfiteatru Područne škole u Biškupcima nastupili su: Mješovita pjevačka skupina „Šijaci“ Biškupci, Mješovita pjevačka skupina KUD-a “Požeška dolina” Požega, Ženska pjevačka skupina KUD-a “Poljadija” Grabarje, Mješovita pjevačka skupina KUD-a “Bektež” Bektež, Mješovita pjevačka skupina KUD-a “Svilenka” Buk, Ženska pjevačka skupina GKUD-a “Požega” Požega, Mješovita pjevačka skupina Zavičajnog društva “Rama” Pleternica, Mješovita pjevačka skupina KUD-a “Ivan Goran Kovačić” Velika i Mješovita pjevačka skupina Matice slovačke “Kukučin-Kuntarić” Jakšić. Na kraju je stručno povjerenstvo izabralo dvije pjevačke skupine koje će predstavljati Požeško-slavonsku županiju, MPS KUD-a “Bektež” iz Bekteža koji su izveli stare pučke pjesme na način kako se to doista u narodu pjevalo prošlih stoljeća, te MPS Zavičajnog društva “Rama” iz Pleternice koji su izvodili svoje stare ramske pjesme iz kraja iz kojega su se prije pedesetak godina doselili u Slavoniju i Požeštinu. (AGM Kruna)

Najčitanije iz rubrike