Zdravlje
VAŽNOST ZAŠTITE OD SUNCA TIJEKOM CIJELE GODINE

Sunce je svagdje, ne samo na plaži
Objavljeno 2. svibnja, 2016.
Aktivnosti ovogodišnje kampanje usredotočene su na zaštitu od negativnog utjecaja UV zračenja tijekom cijele godine

Samo 14 posto Europljana štiti kožu tijekom cijele godine, a čak 13 posto ih uopće ne koristi mjere zaštite od sunca, upozoreno je na predstavljanju ovogodišnje kampanje i javnozdravstvene inicijative u borbi protiv raka kože “Euromelanoma dan Hrvatska 2016.”, koja se održava pod sloganom “Sunce je svugdje oko vas, a ne samo na plaži”.

Veliko istraživanje provedeno u 17 europskih zemalja na više od 13.500 Europljana pokazalo je da čak 40 posto osoba ne provodi mjere zaštite od sunca kada nisu na godišnjem odmoru, istaknuto je na konferenciji za novinare na kojoj su prezentirane aktivnosti ovogodišnje kampanje, usredotočene na zaštitu od negativnog utjecaja UV zračenja tijekom cijele godine.

Uoči predstojećih Olimpijskih igara u Riju ciljna skupina ovogodišnjeg projekta su sportaši zbog čega se i Hrvatski olimpijski odbor (HOO) uključio u akciju. Tim povodom za olimpijce i sve ostale sportaše, korisnike razvojnih programa HOO-a, u svibnju će se organizirati preventivni pregledi u dermatološkim ordinacijama i klinikama diljem Hrvatske.

Sportašima će tijekom svibnja na raspolaganju biti 33 dermatologa diljem Hrvatske, istaknula je voditeljica Referentnog centra za melanom Ministarstva zdravlja Mirna Šitum. Prezentirajući zabrinjavajuće podatke o oboljelima od melanoma u Hrvatskoj, navela je i posljednje dostupne podatke Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, prema kojima je u 2013. bilo 527 novooboljelih od melanoma - 249 žena i 278 muškaraca, a zahvaljujući javnopreventivnim akcijama, melanom je lokaliziran u 48,5 posto oboljelih.

Mjere zaštite od sunca podrazumijevaju nanošenje kreme s visokim fotozaštitnim djelovanjem na kožu koja je izložena UV zrakama, nošenje naočala s UV filtrom, kape ili šešira, odjeće dugih rukava i boravak u hladu, rekla je Šitum. Posebno je istaknula opasnost korištenja solarija te navela primjer Brazila, koji je potpuno zabranio njegovu upotrebu.

Projekt "Euromelanoma dan" ove su godine podržali olimpijci, veslači Damir Martin te Valent i Martin Sinković, tenisačica Ana Konjuh, predsjednik HOO-a Zlatko Mateša i drugi sportaši koji su pozvali građane na osviještenost o potrebi pravilnog ponašanja na suncu i redovitog samopregleda kože te odlaska liječniku u slučaju bilo kakve zabrinutosti zbog "sumnjivih madeža".

Euromelanoma dan Hrvatska provodi se već 11 godina u organizaciji Hrvatskog dermatovenerološkog društva Hrvatskog liječničkog zbora i Referentnog centra za melanom Ministarstva zdravlja, a u njemu sudjeluju mnogi dermatolozi u cijeloj Hrvatskoj.(J.Kn.)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike