Sport
PRVI FINALNI DAN OSIJEK GRAND PRIX ŽITO CHALLENGE CUPA

Hrvati bez medalje, Ude najbliži postolju
Objavljeno 30. travnja, 2016.

Vezani članci

JANICA KOSTELIĆ U OSIJEKU:

Treba podržati i ulagati u sport, posebice ove „male“

Prvoga dana finalnog natjecanja Osijek Grand prix Žito Challenge cupa u Gradskom vrtu natjecala su se trojica hrvatskih gimnastičara i jedna gimnastičarka. Na žalost, u odličnom ambijentu pred više od 2.000 gledatelja ni jedan hrvatski predstavnik nije se okitio medaljom. Najbliži tome bio je Filip ude koji je na konju s hvataljkama zauzeo četvrto mjesto s ocjenom 14.475. Osječani Tomislav Marković i Robert Seligman na svojim spravama zauzeli su identično peto mjesto. Marković je bio peti na parteru (14.825), a Seligman nakon pada peti na konju s hvataljkama


Marković s teškom ozljedom ahilove tetive zbog koje je bilo upitno hoće li nastupiti odvježbao je vježbu od početka do kraja zbog čega zaslužuje naklon do poda. Ipak, saskok na zadnjoj dijagonali odnio mu je možda čak i još jednu pobjedu u Osijeku. Njemačka himna svirala se u čast Matthiasa Fahriga (15.050), ispred Izraelca Alexandera Shatilova (14.975) dok su treće mjesto podijelili Steven Legendre i Paul Ruggeri III.

-Tri tjedna nisam trenirao, pa moram biti zadovoljan petom pozicijom. Sve je bilo dobro osim što sam napravio jednu pogrešku na kraju.  Cilj mi je bio nastup u finalu i to je ostvareno. Ambijent je bio odličan, sljedeće godine vjerujem kako ćemo napuniti dvoranu do posljednjeg mjesta, rekao je Marković.

 

Velike ambicije imali su na konju s hvataljkama Filip Ude i Robert Seligman na konju s hvataljkama. U kvalifikacijama su osvojili drugo (Seligman) i treće mjesto (Ude) iza Slovenca Bertoncelja. Prvo je u finalu nastupio Ude. Premda je krenuo s vježbom 7,0 s kojom se planira za nešto više od tri mjeseca predstaviti na Olimpijskim igama u Rio de Janeiru načinio je kiks uoči saskoka pa je završio vježbu prije kraja. Ude je zaradio ocjenu 14.475. Kiksao je i Seligman. Pritisak domaće publike, ali i ozljeda šake učinili su svoje, Osječanin je zaradio ocjenu 14.325. Prvi na konju s hvataljkama bio je sjajni Ukrajinac Oleg Verniaiev (15.225) ispred Slovenca Saše Bertoncelja (15.200) i Slovaka Slawomira Michnaka (14.750).
-Prošao sam jedan težak element na jednoj hvataljci i onda posustao. Nisam ništa kalkulirao, fajterski sam išao i sve što znam sam stavio vježbu. Dogodila se pogreška, ali s ovom ozljedom neću biti neskroman. Danas sam išao na sve ili ništa, a da sam išao s vježbom iz kvalifikacija osvojio bih sigurno medalju. Ali to nije bio cilj, rekao je Seligman.

Filip Ude unatoč padu smatra kako je na dobrom putu tri mjeseca uoči Olimpijskih igara.
-Vjerovao sam da mogu ostvariti. Glava je bila spremna, ali fizički nisam mogao. Stvarno sam zadnji atom snage iskoristio. Nisam ni jedan element napravio kako sam zamislio. No, izgurao sam, ali vježba mi sečinila kao da mi je dugo trajala, rekao je Ude.


Jedina hrvatska predstavnica u finalima na Osijek Grand prix Žito Challenge cupu bila je Ema Kajić. Odlično je iskoristila „wild card“ u finalu na preskoku također je zauzela peto mjesto s ocjenama 13.575 i 13.350 na kraju je to bio prosjek 13.463.

-Mislim da sam oba skoka vrlo dobro skočila. Zadovoljna sam nastupom kada se zna da sam prošlu godinu cijelu pauzirala zbog ozljede. Na kraju čak mislim da su mi suci mogli dati veću ocjenu. Publika je bila sjajna, Osijek je dokazao da je najbolji Svjetski kup, rekla je mlada Riječanka.
Najbolja na preskoku bila je Britanka Elissa Downie (14.850) ispred Slovenke Tjase Kyseelef (14.200) i Kanađanke Rose Woo (13.638). One su imale čast da im medalje uruči Janica Kostelić najtrofejnija hrvatska sportašica i nova pomoćnica ministra znanosti, obrazovajna i sporta. K.Lacković

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike