Regija
BELIŠĆANI PROSLAVLJAJU DAN GRADA I CRKVENI GOD SVOJE ŽUPE

Novi uzlet grada papira, sporta i projekata
Objavljeno 30. travnja, 2016.
U povodu proslave, Belišće je dobilo i novu ulicu: Vijenac dr.Franje Tuđmana nazvanu po prvom hrvatskom predsjedniku

BELIŠĆE – «Grad papira i sporta» na obali Drave cijeli ovaj vikend živi u znaku svoje najveće proslave – Dana Grada i Blagdana Svetog Josipa Radnika zaštitnika župe Belišće, koji se u ovom Gradu već punih pola stoljeća proslavlja kao crkveni god. Brojne različite kulturne, zabavne, sportske i ine manifestacije koje su započele prije deset dana i koje su uključile više stotina sudionika i izvođača od najmlađih do najstarijih Belišćana, svoj vrhunac doživjele su u subotu kada je prvo u prijepodnevnim satima na gradskoj upravi Grada Belišća otkrivena spomen-ploča dr.Franje Tuđmana, čije će ime odsada nositi dio Grada u kojem se nalaze najbrojnije institucije: Dječji vrtić «Maslačak», Gradska uprava, Glazbena škola, Matični ured Belišće, Gradska knjižnica i čitaonica, te Pisarnica javnog bilježnika. Svi novi stanovnici Vijenca dr.Franje Tuđmana imat će čast nositi ime prvog hrvatskog predsjednika, istaknuo je na svečanosti proglašenja nove ulice gradonačelnik dr.Dinko Burić koji je nazivnu ploču otkrio zajedno s predsjednikom Gradskog vijeća Belišća Tomislavom Vukelićem.

Nakon svečanosti otkrivanja nazivne ploče najnovije belišćanske ulice, sportaši su došli na svoje te je pola sata kasnije ispred Kajak kluba «Belišće» krenuo Baraber X duatlon u organizaciji «Baraber extreme teama», u na nastavno sportskoj dvorani Belišće Finalni odbojkaški turnir kadetkinja – regija Istok,  a ispred Gradske uprave Revijalna biciklistička vožnja do spomenika poginulim pripadnicima 107.brigade u Baranji u organizaciji Turističke zajednice Osječko-baranjske županije.
Središnji dio proslave je bila svečana sjednica Gradskog vijeća Belišća uz nazočnost brojnih uzvanika na kojoj je gradonačelnik Belišća, dr.Dinko Burić, biranim i nadahnutim riječima govorio o životu u svom gradu u proteklih godinu dana, čovjekoljublju i međusobnom poštovanju i uvažavanju kao temelju budućnosti, te brojnim većim i manjim projektima koji su pridonijeli ljepšem izgledu grada i ugodnijem životu u njemu, ali i planovima i željama kako bi Belišće koje danas važi i za grad projekata, u budućnosti za svoje građane postao i «grad u kojem će se snovi živjeti».


Čestitke gradu slavljeniku ovom su prigodom uputili i gradonačelnici i načelnici susjednih gradova i općina, Zoran Kovač i Ivo Zelić, čelnik čovjek prijateljskog Svetog Križa Začretje, te zamjenik osječko-baranjskog župana Dragan Vulin i saborski zastupnik Josip Salapić.
Svečana sjednica Gradskog vijeća bila je i prigoda za dodjelu javnih priznanja najzaslužnijim pojedincima i organizacija za postignute rezultate u proteklom razdoblju. Tako je javno priznanje Plaketa Grb Grada Belišća dodijeljeno DVD-u Veliškovci, NK Podravac Bistrinci, Draganu Vidošiću, Udruzi za kulturu i umjetnost ZUM Belišće, Mariji Ilić, Udruzi HVIDR-a Belišće i Župi Svetog Josipa Radnika Belišće. Plaketu S.H.Gutman dobili su Jozo Šutalo, Kazališna kavana Belišće, Miroslav Svalina, te tvrtke Leistritz turbinske komponente Belišće d.o.o. i Fochista Belišće d.o.o. Nakon 11 godina Belišće je dobilo još jednog počasnog građanina: 89-godišnjeg Gojka Sljepčevića, nekadašnjeg direktora Kombinata Belišće, dok je novoustrojena nagrada Plaketa za životno djelo «Zlatni list» za cjelokupni stvaralački put te izuzetna ostvarenja i doprinos razvitku u području gospodarske djelatnosti za građane Belišća, otišla u ruke svjetski priznatog stručnjaka i tvorca papir stroja 3, prof.dr.sc.Milorada Krgovića.
Nakon svečanosti, za goste i građane pripremljena je velika proslava uz ručak i nastup Tamburaškog sastava Kočije na desnoj obali Drave kod pijeska.
L.ANIČIĆ

Možda ste propustili...

HUMANITARNA AKCIJA ZA IVANA MESIĆA

Motosezona počinje u Rajevu Selu 21. travnja

ŠIRI SE PONUDA

Nova trgovina

U BARANJU STIGLA JOŠ JEDNA NAGRADA

Baranjski bećarac je Simply the Best

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana