Novosti
MILAN MARINKOVIĆ IPAK OSTAJE U ZATVORU

Odbijena žalba zločinca koji je u Borovu Selu mučio policajce
Objavljeno 29. travnja, 2016.

Ustavni sud odbio je žalbu osuđenika za ratni zločin Milana Marinkovića (68), koji je sudjelovao u mučenju hrvatskih redarstvenika u Borovu Selu 1991. godine. Županijski sud u Osijeku osudio ga je na tri i pol godine zatvora, no Vrhovni sud smanjio mu je kaznu na tri godine. Vrijeme provedeno u istražnom zatvoru, od 11. studenog 2010. do 1. veljače 2012., uračunano mu je u kaznu. Vrhovni sud djelomično je prihvatio Marinkovićeve žalbe da je prvostupanjski sud nedovoljno cijenio činjenicu što su i brojne druge, do sada neidentificirane osobe, a svakako Jovan Jakovljević, sudjelovale u fizičkom zlostavljanju oštećenika, zbog čega se velike patnje oštećenika ne mogu pripisati isključivo Marinkoviću. Marinković je osuđen u slučaju koji je izdvojen iz optužnice za više osoba, no suđeno je samo njemu jer je jedino on dostupan pravosuđu. Dok su patrolirali kroz Borovo Selo, na policajce PU Osijek Zvonimira Mekovića i Dalibora Križanovića 2. svibnja 1991. zapucali su pripadnici srpskih paravojnih postrojbi. Obojica su teško ranjena i zarobljena. Marinković je osuđen jer je dva ranjena policajca, bez pružanja medicinske pomoći, zatočio, a zatim im prekrio glave dekama te ih tukao letvama, rukama i nogama.

Marinković se žalio da se optužba protiv njega zasnivala na temelju iskaza jednog svjedoka, za kojeg je tvrdio da je nevjerodostojan. Međutim, Ustavni sud smatrao je drukčije.

- Krivnja podnositelja utvrđena je u kaznenom postupku i bilo mu je omogućeno pratiti tijek postupka, sudjelovati uz branitelja, izjašnjavati se i predlagati dokaze u odnosu na odlučujuće činjenice te poduzimati sva zakonom dopuštena procesna djela - navodi se u obrazloženju odluke Ustavnog suda. S.Lacić