Regija
PRED NOGE MIHAELE I TOMISLAVA PALA MALA ZVIJER

Đakovčani udomili bebu kune, hrane
ju na bočicu, a voli ju i pudlica!
Objavljeno 29. travnja, 2016.

Dok su Mihaela i njezin suprug Tomislav Mihalić uživali u prirodi paučkog kraja, u dvorištu vikendice njihova prijatelja Slobodana Balića, pred noge im je pala životinjica za koju je bilo teško odrediti koje je vrste.

Svi odreda ljubitelji životinja, mališanu su pružili “prvu pomoć”, a kako bi bebica zasigurno izgubila život da su je ostavili u Paučju, Mihalea ju je ponijela kući u Đakovo i udomila. Nije ni znala da je u dom donijela pravu malu zvijer! Kunu bjelicu!

- Krov na vikendici je strm i ima tek malo prostora u vrhu, kamo nikako ne mogu ući i upravo je otamo mališan ispao. S obzirom na to da se mama nije pojavila, a i bilo ga je nemoguće vratiti u uski tavanski prostor vikendice, morali smo se odlučiti na udomljivanje. Godinama sam bio uvjeren da u tom tavanskom prostoru žive puhovi i strepio sam da mi ne progrizu lamperiju i namještaj, međutim, nikada se to nije dogodilo. Konačno, sada se čini da se ipak radi o maloj kuni, tako da sam sada bezbrižniji. Prije nekoliko godina stvarno je bilo puhova, ali izgleda da je kuna preuzela kućnu adresu, kao predator nad puhovima - objasnio je vlasnik vikendice Slobodan Balić, šaleći se da nema novčanik pun kuna, ali zato bar ima kune na tavanu.

Mihalea kaže kako je od tog događaja prošlo već dva tjedna, a mališan raste.

- Bebica je pala s krova vikendice, nama pred očima, imala je tek nekoliko dana, tek je dlaku dobila. Bubnula je na jedini komadić betona u cijelom zemljištu. Krvarila je iz nosa, pa smo odlučili imati ju pod nadzorom dok ne vidimo hoće li preživjeti. Navečer smo ju odveli kući i, evo, već dva tjedna papa na bočicu - priča Mihaela, ističući da mališan odlično napreduje.

- Za tjedan dana se udvostručio, ojačao je i sad je tri puta veći. Još nije progledao, tek će s pet tjedana, što jedva čekamo. Prvo smo mislili da je to puh, jer je bio toliko malen da nismo mogli utvrditi je li glodavac ili što drugo. Prijateljica veterinarka šokirala nas je kad je rekla da je to kuna - kaže Mihaela. Nakon što su bebu donijeli kući, slijedila je edukacija o novom članu obitelji.

Zanimljivo je i kako je mališana isprve prihvatila Mihaelina pudlica, koja obožava mališana.

Maja MUŠKIĆ
SATI I SATI “GUGLANJA”

Nakon saznanja da je riječ o kuni bjelici, slijedilo je, kaže Mihaela, ludilo “guglanja” i informiranja o vrsti i mogućnostima povratka u prirodu ili zadržavanja kao ljubimca.

- Došli smo do Udruge za zaštitu divljih životinja Awap, u kojoj smo dobili ne samo sve odgovore nego i sve što smo uopće saznali - rekla nam je osoba koja posjeduje lasicu, koju je također našla kao bebicu. Sigurni smo da nas čeka avantura i puno smijeha s njom. Čekamo da progleda, a onda na redovni pregled k veterinaru, cijepljenje, a povratak u prirodu ipak je nemoguć - kaže Mihaela.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike