Regija
MARIO MILINKOVIĆ NAČELNIK OPĆINE STARI MIKANOVCI

Uređuju naselja i pomažu mještanima
Objavljeno 30. travnja, 2016.
Uređenje komunalne infrastrukture u punom je jeku

U povodu Dana općine Stari Mikanovci o ostvarenim i planiranim projektima razgovarali smo s načelnikom općine Marijem Milinkovićem, bacc. ing. el.

Koje je projekte Općina ostvarila u proteklih godinu dana?

- Prošle godine realizirali smo izgradnju 2. faze kanalizacije za općinu Stari Mikanovci, projekta vrijednog 6,400.000 kuna, od čega se 90 posto sufinancira europskim sredstvima preko EIB-a i CEB-a, a 10 posto novcem Općine. Uspjeli smo povući i određeni broj besplatnih priključaka za kućanstva, čime smo mikanovačkim obiteljima uštedjeli nekoliko tisuća kuna. Nakon prolaska kanalizacijske mreže kroz ulice B. I. Horvata i J. Kozarca uspjeli smo povući sredstva i za novi asfalt u tim ulicama te smo time Općini uštedjeli oko 300.000 kuna. S Hrvatskim vodama imamo uspješnu suradnju, kao i s Vinkovačkim vodovodom. Naglasio bih da smo lani, uz redovito održavanje kanalske mreže, povukli dodatnih 500.000 kuna za čišćenje kanala koji nisu čišćeni 25 - 30 godina i stvarali su velike probleme poljoprivrednicima i mještanima. Uređenje komunalne infrastrukture u punom je jeku i mislim da je napravljeno jako puno.

Novi projekti

Općina je pripremila i nove projekte?

- U pripremi je nekoliko projekata - asfaltiranje ulica i nogostupa, imamo gotove projekte rekonstrukcije Doma kulture i LED javne rasvjete, a uskoro će početi i rekonstrukcija državne ceste D46 kroz općinu.

Kako sve Općina pomaže svojim mještanima?

- Svake godine isplaćujemo jednokratne stipendijske pomoći studentima. Osim toga, već niz godina isplaćujemo naknadu za novorođenčad, koju smo s 1500 kuna povećali na 2000 kuna po djetetu. Sufinanciramo prijevoz učenika srednjih škola, plaćamo i prehranu osnovnoškolcima odnosno obiteljima u kojima su tri i više učenika. Svake godine u proračun izdvajamo sredstva za osnovnu školu, kupnju pametnih ploča. Sudjelujemo u pomoći socijalnim slučajevima - prošle je godine u tu svrhu izdvojeno oko 150.000 kuna.

Kako Općina koristi mogućnosti sufinanciranja projekata?

- Možemo istaknuti da uspješno povlačimo sredstva za sufinanciranje od Fonda za zaštitu okoliša za nabavu kanti za otpad. Postavili novu ogradu oko vrtića, što je sufinancirano u 75-postotnom iznosu iz Ministarstva regionalnog razvoja. Prošle smo godine uredili sanitarni čvor u vrtiću - vrijednost projekta bila je 100.000 kuna, a 50 posto sufinanciralo je Ministarstvo obrazovanja i sporta.

Bez kredita

Koji su radovi u tijeku?

- Posljednjih nekoliko mjeseci krenulo se u sanaciju najveća dva deponija otpada u općini, Ciglane u Starim Mikanovcima i tzv. Rupače u Novim Mikanovcima. Osim toga, ove smo godine krenuli u uređenje groblja u Starim Mikanovcima.

Financijsko stanje u Općini?

- U Općini je danas puno bolje nego kada sam došao, 2013. godine. Zasad bez ikakvog kredita financiramo mnoge potrebe. Ako uspijemo naplatiti sva potraživanja, nakon svih dugova i obveza koji su nas pratili posljednjih godina, s 31. prosinca 2016. Općina više ne bi imala duga ili bi on bio minimalan.

Ima li mogućnosti zapošljavanja?

- Sredstva Hrvatskog zavoda za zapošljavanje uspješno koristimo svake godine za zapošljavanje muškaraca u javnim radovima i žena u programima pomoći u kući. Zapošljavamo i vježbenice/vježbenike na stručnom osposobljavanju.

Mario KOKAJ
Više od 20 udruga

Ima li prostora za pomoć udrugama?

- Na području Općine Stari Mikanovci imamo više od 20 udruga i sportskih društava. Unatoč teškoj gospodarskoj situaciji u posljednje dvije-tri godine, sve su udruge opstale, a osnovale su se i nove. Posebno bih istaknuo uspješno saniran Nogometni klub Šokadija, koji je bio u blokadi od 2010. godine. Dug je bio velik, ali od veljače ove godine NK Šokadija nema kune duga i može normalno nastaviti rad.

Viceprvak u šahu i darovita pjesnikinja

Dvoje Mikanovčana zaslužilo je vrijedna priznanja za svoj rad.

- Koristim priliku da čestitam Anti Brkiću, šahovskom velemajstoru koji je postao viceprvak Hrvatske, a drugu godinu zaredom proglašen je najboljim sportašem županije. Želio bih čestitati i Mateji Jurčević, koja je ove godine osvojila nagradu “Goran za mlade pjesnike” u sklopu pjesničke manifestacije “Goranovo proljeće”.

Ako naplatimo sva potraživanja, sa završetkom godine Općina više ne bi imala duga

Možda ste propustili...

BARANJSKA BICIKLIJADA

U subotu starta 8. Deer & Bike

NAŠIČKO GRADSKO VIJEĆE JEDNOGLASNO

Poznati su dobitnici gradskih priznanja

DVD BENIČANCI

Za dom 30.000 €

Najčitanije iz rubrike